Reisnieuws

Afdingen: zo krijg je de beste deal

Gepubliceerd: 09 feb 2011
4

In veel landen is het de gewoonte om over de prijs te onderhandelen. Wil je niet al te berooid thuiskomen, dan is het essentieel het afdingen onder de knie te krijgen. Columbus legt uit hoe je het het beste kan aanpakken.

Zo werkt het

Het is de bedoeling dat je op een eerlijke prijs uitkomt, die zowel voor jou als voor de verkoper acceptabel is. Allereerst zal de verkoper een prijs noemen voor het artikel dat je wilt hebben en zal een verkooppraatje houden waarom zijn artikel het beste is en zijn prijs meer dan waard is. Hierop noem je een prijs die jij beter vindt passen, maar die minder is dan je er eigenlijk voor wilt betalen. Probeer hierbij niet al te geïnteresseerd te lijken in het artikel of de verkoper zal niet lager willen gaan. Nadat je je prijs hebt genoemd, laat je niet uit het veld slaan als de verkoper hierop een geschokt gezicht trekt en gaat protesteren. Het hoort het allemaal bij. Uiteindelijk zal hij zijn prijs laten zakken en kunnen jullie na nog wat onderhandelen een goede prijs kunnen bereiken.

Wat je moet doen

[li]Kijk vantevoren even rond bij andere stalletjes wat de spullen daar kosten. Zo ben je goed voorbereid om het koopje van de eeuw te regelen.[l/i][li]Bij het afdingen zelf helpt het om luidkeels te verkondigen wat er mis is met het artikel en dat de prijs echt veel te hoog is. Hierbij is het handig om een aantal uitspraken in de lokale taal uit je hoofd te leren.[l/i]

Wat je vooral niet moet doen

[li]Bied niet te laag. Als je bijvoorbeeld $5 biedt voor iets dat duidelijk minstens $50 waard is, beledig je de verkoper en is de kans aanwezig dat hij je het product helemaal niet meer zal willen verkopen.[l/i][li]Wees niet bang om een lagere prijs te vragen. De startprijzen zijn standaard te hoog en een eerlijke prijs is alleen te bereiken door af te dingen.[l/i][li] Weet wanneer je moet stoppen. Als jouw prijs en die van de verkoper slechts een paar dollar uit elkaar liggen, is het vaak tijdverspilling om nog door te gaan.[l/i]

Tips voor gevorderden

[li]Flirt met de verkoper. Gooi je charmes in de strijd om de beste deal te krijgen.[l/i][li]Wissel spullen uit. Soms willen verkopers liever iets anders van je dan geld. Je mooie shirt, hoed of slippers kun je ruilen als je er niet al te gehecht aan bent.[l/i][li]Loop weg. Als de onderhandelingen niet gaan zoals je wilt, kun je aanstalten maken om weg te lopen. Vaak zal de verkoper je proberen tegen te houden met een spontane daling in de prijs. Mocht dit niet gebeuren, dan kun je later nog eens terugkomen en kijken of de verkoper van gedachten is veranderd.[l/i][li]Laat zien dat er concurrentie is. Laat weten hoeveel minder je bij de concurrent hoeft te betalen en laat als het kan naburige verkopers de prijs hardop roepen.[l/i][li]Koop meer stuks. Wanneer je de prijs voor één artikel weet, loont het vaak om te proberen het tweede voor een lagere prijs te krijgen. Hoe meer artikelen, des te verder de prijs kan zakken. Ook leuk voor als je souvenirs wilt meenemen naar huis.[l/i]


Hoofdbeeld: Giblondeau.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 meest gebruikte woorden op reis

Wil je niet met je mond vol tanden staan in het buitenland, dan is het aan te raden om van tevoren de belangrijkste woorden in de lokale taal op te zoeken en uit je hoofd te leren. Columbus geeft je een overzicht van frasen die onontbeerlijk zijn ...

1
Reisnieuws
Bewust reizen: hoe doe je dat?

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel landen en kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Maar om écht een positieve bijdrage te leveren, zul je als reiziger wel zelf een paar aanpassingen moeten doen.

3

Reacties van bezoekers Reageer

roland1979

Door: roland1979 • Geplaatst op

"Kijk vantevoren even rond bij andere stalletjes wat de spullen daar kosten." Zo ben je goed voorbereid om het koopje van de eeuw te regelen.

Volgens mij is dat nou juist het probleem.. er staan nergens prijzen, dus rond kijken heeft gewoon niet zo veel zin.

Wij bepalen meestal gewoon ter plekke wat we het waard vinden. Als je betaald wat je het waard vindt dan betaald je in principe nooit teveel..

Deidre

Door: Deidre • Geplaatst op

Goed punt van flintstone. Ik verlies mezelf bij het afdingen ook snel om vervolgens helemaal tot het uiterste te gaan. Eenmaal thuis bedenk je dat het maar om enkele centen gaat en dat ik die mensen echt wel een dollar meer gun. Maar het is de sport he...

Ik heb me voorgenomen de volgende keer maximaal af te dingen voor de leuk, en dan te betalen wat ik het werkelijk waard vind. Iedereen blij.

Marlieke

Door: Marlieke • Geplaatst op

Dank je Fred,

voor je mooie scherpe stukje. Ik wilde er net ook op reageren. Het is goed om niet de toeristische inflatie op te drijven (a la de met dollar smijtende amerikanen). Blijf kritisch! Maar als je zelf een koop sluit en er tevreden mee bent (het waard vind) heb je een goede koop gesloten. (ook al zouden andere mensen meer hebben afgedingd...)

Daarnaast zijn er in sommige landen verkopers die alleen hun waar hebben. Wanneer zij geen cash geld hebben om eten te kopen/ dokterkosten te betalen o.i.d zullen zij tegen elk 'groter' bedrag spullen verkopen, zelfs wanneer zij er verlies op zouden draaien. Al is het alleen maar om wat geld in handen te krijgen... Mensen vergeten dit wel eens en denken makkelijk: " Hij zal het niet verkopen als de prijs te laag is", maar dit gebeurt in sommige gevallen wel!

Speel het spel, hou het leuk en laat de verkoper in zijn waarde!

flintstone

Door: flintstone • Geplaatst op

De reis naar het vreemde land koste € 4000 . Na een tocht met de bus door bergen en dalen werd er een souvenierstop gemaakt . Het oude vrouwtje zat gehurkt in het zand .Om haar heen veel gekleurd houtsnij- werk . Hoeveel?, vroeg de man en hield een beeldje om hoog. De prijs was 3 × vijf vingers zijn reactie was 1× vijf vingers .Inmiddels stonden er een aantal kleine kinderen met van die snotterbelletjes bij .Nog meer handjes met opgeheven vingertjes . De man zag ze even niet .Het vrouwtje maakte weer een hand-beweging 2×vijf vingers , de man keek zijn vrouw aan en ze knikte , Een stukje grauw papier de koop was gesloten .Met wat snoepjes waren de kinderhanden snel gevuld , Die avond in het hotel aan de bar wer -den de dagervaringen besproken . De vrouw liet het beeldje zien en vertelde wat ze betaald hadden. Veel te veel hoorde zij een stem .Wj hebben 1×vijfvingers betaald . Verwijtend keek de vrouw haar man aan.
Weer verkeerd gedaan schat . Er werden wat 500 vingers drankjes besteld .En de man beloofde de volgende dag nog scherper te gaan dealen .
Fred.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.