Reisnieuws

Zo voorkom en verwijder je een teek

Gepubliceerd: 28 feb 2011
1

Het zijn van die nare beestjes die zich in je vastbijten en als je pech hebt ook nog eens ziek maken. Teken komen ook in Nederland voor dus voorzichtigheid is geboden. Columbus vertelt je hoe je een tekenbeet kan voorkomen en hoe je de teek kunt verwijderen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt de teek niet alleen voor in natuurgebieden, maar ook in stadsparken, tuinen, weilanden en grasduinen. Teken zijn vierentwintig uur per dag op zoek naar gastheren om bloed uit te kunnen zuigen en herkennen potentiële voedselbronnen door onder andere het verhoogde koolzuurgehalte in de lucht bij uitademing, lichaamswarmte en geuren. Larven groeien eerst uit tot nimfen voordat ze volwassen teken worden.


Preventie

Net zoals bij muggenziektes is voorkomen beter dan genezen en is het belangrijk om bedekkende en/of geïmpregneerde kleding te dragen en DEET te gebruiken. Ook douchen na een wandeling kan helpen om eventuele loszittende teken van je af te spoelen. De kleding kun je het beste wassen of op de hoogste stand in de droger doen. Verreweg de beste manier om de ziekte van Lyme te voorkomen, is het tijdig controleren op teken en ze snel te verwijderen.


Je hebt een teek: wat nu?

Geen zorgen. Niet alle teken dragen de ziekte van Lyme. Mocht de teek wel besmet zijn geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe beter. Rond de beet vormt zich gewoonlijk een rode bult die na een aantal dagen groter wordt en waarvan het centrale gedeelte verbleekt, zodat een ring ontstaat (erythema migrans). Als deze ring verschijnt is het zaak om gelijk aan de antibiotica te beginnen. De erythema migrans is echter niet in alle gevallen te zien.

Probeer vooral niet de teek eruit te halen met je vingers. Dit kan zelfs infecties veroorzaken of ervoor zorgen dat de teek door de druk op z'n lijf z'n maaginhoud in je bloedbaan pompt. Het beste is om een arts de teek eruit te laten halen met een speciale tekenverwijderaar. Als je weet hoe je die moet gebruiken, kun je het natuurlijk ook zelf doen.

Enkele tips bij het verwijderen:[li]Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek die er langzaam uit[l/i][li]Ontsmet daarna de beet met 70% alcohol of jodium[l/i]Noteer de datum waarop je gebeten bent in je agenda en hou de tekenbeet de komende maanden in de gaten
Foto door: Monkeypuzzle.flickr.com

Ziekte van Lyme

Deze ziekte is in bijna geen enkel geval dodelijk, maar kan wel verstrekkende gevolgen hebben. Zo kunnen mensen last krijgen van chronische vermoeidheid, artritis en een minder goed werkend immuunsysteem. Symptomen zijn huiduitslag, hoofdpijn, een stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. De ziekte kan worden bestreden met een antibioticakuur.


Hoofdbeeld door: John Carleton.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo bestrijd je muggenziektes

Op reis loop je het risico gestoken te worden door allerlei insecten, waaronder muggen. Op zich niet zo'n probleem, behalve als je er thuis achter komt dat je een of andere nare ziekte hebt meegenomen, zoals malaria of knokkelkoorts. Na een heerli...

0
Reisnieuws
Zeeziekte: zo voorkom je het

Sommige mensen worden tijdens het varen altijd zeeziek, soms is het onverwacht. Het is toch jammer als je meer afgeleid bent met het voeren van de vissen dan het genieten van je vaartocht. Met deze drie tips is zeeziekte hopelijk voltooid verleden...

9
Reisnieuws
Dodelijke teek in Turkije

Turkije is in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken. Dit jaar zijn al meer dan twintig mensen overleden na een tekenbeet, zo maakte het Centrum voor Infectieziekten in Istanboel afgelopen week bekend.

0

Reacties van bezoekers Reageer

mkroonenburg

Door: mkroonenburg • Geplaatst op

Ik vind het goed dat jullie mensen op teken attenderen. Helaas klopt bovenstaand verhaal niet helemaal: er is nooit bewezen dat een teek die binnen 8 uur verwijderd wordt, niet de ziekte van lyme kan overdagen/ de rode kring (EM) ziet men maar in 50% van de gevallen. Soms onstaat de kring pas na enekel weken na de beet. Als deze kring te zien is, is het zeker een besmette teek geweest. NEEM ANTIBIOTICA!!
Ga naar de huisarts en eis antibiotica. In nederland houden de artsen zich aan de Nederlandse richtlijnen. Deze zijn helaas niet voldoende. Probeer een arts te vinden die volgens de ILADS normen werkt.Deze dossering is hoger en langer dan de nederlandse. We lopen een flink stuk achter! Kijk voor meer info op www.lymenet.nl.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.