Reisnieuws

Zo bestrijd je muggenziektes

Gepubliceerd: 06 feb 2011
0

Op reis loop je het risico gestoken te worden door allerlei insecten, waaronder muggen. Op zich niet zo'n probleem, behalve als je er thuis achter komt dat je een of andere nare ziekte hebt meegenomen, zoals malaria of knokkelkoorts. Na een heerlijke vakantie is ziek op bed liggen het laatste waar je op zit te wachten. Columbus geeft je onontbeerlijke tips om nare muggenziektes te herkennen en voorkomen.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Echter, een echt vaccin tegen ziektes als malaria en knokkelkoorts bestaat nog niet. Er is daarentegen wel een aantal effectieve manieren om te voorkomen dat je gestoken wordt door muggen. Ten eerste is het belangrijk muskietennetten en anti-muggenspray met genoeg DEET te gebruiken. Ook het dragen van bedekkende kleding in een neutrale kleur, waar muggen niet doorheen kunnen prikken, is belangrijk.
Daarnaast is het aan te raden om stilstaand, ondiep water te vermijden, omdat muggen daar hun eitjes leggen.

Op grotere schaal wordt geprobeerd muggen uit te roeien door het gebruik van 'steriele muggen'. Als deze genetisch gemodificeerde muggen dan paren, brengen ze geen nakomelingen voort.

De verschillende muggenziektes:

Malaria

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een eencellige parasiet van het geslacht Plasmodium en wordt door muggensteken, en in mindere mate door vuile naalden en bloedtransfusies, overgebracht op mensen. De muggen spuiten parasieten in het lichaam van de mens. Onbehandeld kan malaria dodelijk zijn.


Symptomen: koorstaanvallen, soms gepaard met koude rillingen en braken. De frequentie van de aanvallen hangt af van het type Plasmodium.

Hoewel onderzoekers al tijdenlang tevergeefs zoeken naar een vaccin, lijkt er nu vooruitgang geboekt te worden met het medicijn chloroquine. Mensen die een bezoek brengen aan malariagebieden kunnen preventieve medicijnen als mefloquine, atovaquon/proguanil (Malarone), proguanil, doxycycline, chloroquine of primaquine slikken.
Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch besmet raken, dan kun je in Nederland een kuur volgen van atavaquone-proguanil (Malarone) of een artemisine-combinatiepreperaat (Riamet). Deze manier is veilig en effectief.

Knokkelkoorts

Knokkelkoorts, ofwel Dengue, wordt overgedragen door de denguemug van het soort Aedes Aegypti en is een virale infectieziekte. Er zijn twee varianten.
De eerste is de 'klassieke' variant, die gepaard gaat met pijn in spieren en botten.
De tweede variant, dengue hemorragische koorst (DHF), komt minder vaak voor en kan leiden tot het dengue shock syndrom (DSS). Deze vorm komt het vaakst voor bij mensen die al eerder de klassieke variant van knokkelkoorts hebben gehad. Nadat je gestoken bent door de mug, is de incubatietijd twee tot vijftien dagen. De ziekte is besmettelijk zolang de geïnfecteerde persoon koorts heeft.


Symptomen: koude rillingen, koorts, hoofdpijn en pijn achter de ogen. Pijn in het lichaam en uitslag op borst, armen, benen en gezicht komt ook geregeld voor. Daarnaast zijn veel gehoorde klachten: hoesten, keelpijn, buikpijn, braken en verandering van smaak.
In het geval van de ernstiger variant DHF kunnen zich puntvormige donkerrode vlekken, neusbloedingen en tandvleesbloedingen voordoen.

Ook tegen deze ziekte is nog geen vaccinatie mogelijk. Bij de behandeling worden de symptomen bestreden, niet de ziekte zelf. Paracetamol biedt wel uitkomst. Aspirine daarentegen is een slecht idee, aangezien het bloedingen bevordert en de symptomen van DHF juist erger maakt.

Chikungunya

In gebieden rond de Indische Oceaan komt de muggenziekte Chikungunya voor, die lijkt op knokkelkoorts. Symptomen zijn koorts, pijn in de gewrichten en soms uitslag en puntbloedingen. Gelukkig is deze ziekte gewoonlijk niet dodelijk.

West-Nijlziekte

Het West-Nijlvirus dat de West-Nijlziekte veroorzaakt, komt voor in Europa, Afrika, Australië en de Verenigde Staten. Voor het overgrote deel zijn de symptomen hetzelfde als bij de knokkelkoorts. Muggen steken naast mensen ook vaak vogels en paarden. Het is niet uitgesloten dat dit virus ook naar Nederland zal komen. Goede preventieve maatregelen zullen dus steeds belangrijker worden.

Gele koorts

De ziekte Gele Koorts komt alleen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid- en Midden-Amerika. Slechts een kwart van de geïnfecteerde mensen ondervindt schadelijke gevolgen van dit virus, die variëren van bloedingen tot lever- en nierfalen. Voor deze ziekte is er wel een vaccin beschikbaar: het 17D-vaccin biedt minstens tien jaar (en waarschijnlijk levenslang) bescherming.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis, ook wel 'pest van het Oosten' genoemd, komt voor in Azië. Symptomen zijn onder andere koorts, braken, het zwellen van de hersenen en bewusteloosheid. Ook voor deze ziekte is een vaccin beschikbaar, hoewel deze niet nodig is voor stedenreizen die korter zijn dan vier weken. Het virus komt namelijk alleen voor in landelijke gebieden.


Hoofdbeeld door: Dr_relling.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gezond op reis: 5 tips

Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bereid je voor op je vakantie! Om je gezond te houden op reis, geeft Columbus je vijf tips.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Ben jij weleens geprikt en genaaid?

Die vraag stelden we aan lezers naar aanleiding van eigen onderzoek waaruit bleek dat zorginstanties en commerciële bureaus sterk uiteenlopende tarieven gebruiken voor dezelfde inentingen – het verschil kan oplopen tot ruim € 100.

7
Reisnieuws
Vaccin tegen malaria

Nooit meer pillen slikken tegen malaria? Het is mogelijk. Onderzoekers geven aan dat het realiseerbaar is een vaccin te ontwikkelen dat mensen volledig beschermt tegen de infectieziekte. Een vaccin zou jaarlijks een miljoen malariadoden voorkomen.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.