Reisnieuws

TIP: Wild Wild East Festival

Gepubliceerd: 31 jan 2011
0

Het Wild Wild East Festival is een geheel nieuw festival voor podiumkunsten uit Azië en het Verre Oosten. De naam stamt af van de steppe van Azië, maar ook van de moderne miljoenensteden uit het oosten. De naam doet misschien vermoeden dat het er wild aan toegaat, maar er is ook zeker ruimte voor rust en orde.

De focus ligt dit jaar op Zuid-Korea. Tijdens het festival, dat van 4 t/m 6 februari te bezoeken is bij het Tropentheater in Amsterdam, Rasa in Utrecht (al vanaf 2 februari) en het Zuiderpershuis in Antwerpen, komen verschillende vormen van muziek naar voren, die zijn ontstaan uit oude gebruiken en tradities. Bijvoorbeeld het sjamanisme, maar ook de Koreaanse hofmuziek is één van de stijlen die je nauwelijks meer hoort. Ook een traditionele dansvoorstelling zal niet ontbreken tijdens het Wild Wild East festival.

Sjamanisme

Al vele millennia zoeken de sjamanen contact met de geestenwereld middels tranceverwekkende muziek en dans. Kenmerkend is het gebruik van natuur- en dierengeluiden. Zelfs nu nog leeft deze traditie voort in veel verschillende landen, onder andere in Korea, Mongolië en ook Tibet. Anno 2011 lijkt het sjamanisme als inspiratiebron te dienen voor de moderne podiumkunsten. Ieder land kent zijn eigen stijl wat betreft de muziek die wordt gebruikt bij de rituelen.

Slow music

Het Koreaanse woord Gugak betekent zoiets als 'Muziek van het land'. Gugak is een verzamelterm voor alle Koreaanse muziektradities en omvat zowel het volksmuziek als kunstmuziek. Tegenwoordig wordt de Koreaanse hofmuziek nauwelijks meer uitgevoerd, maar nu wordt deze weer ten gehore gebracht. De muziek kenmerkt zich door een hoge mate van abstractie, verstilling en minimalisme. Deze tonen zijn voor de echte fijnproevers die het geduld kunnen opbrengen om haar geheimen te doorgronden.

Gouden regen

Deze marionettenvoorstelling is ontleend aan een Japanse legende. Het vertelt het verhaal van een oude visser van wie zijn net tijdens het vissen is geroofd door de Gouden Karper. Als de visser het net wilt terugkrijgen zal hij de rijke geisha Oyokuni naar het meer moeten brengen. De Karper is namelijk hevig verliefd op de geisha. Maar het is allemaal niet zo simpel, er is nog een aanbidder, Samurai een ridder. De theatergroep Cartouche speelt echt theater met marionetten.

Danza Indonesia

Tijdens deze dansvoorstelling wordt geëxperimenteerd door zes getalenteerde traditionele Javaanse dansers met een nieuwe lichaamstaal uit de rijke Javaanse traditie, deze wordt bewerkt tot een hedendaagse dans. Onder begeleiding van de muziek van moderne componisten als Ligeti, Rahaya Supanggah en Dedek Wahyudi, worden de mooiste solo's en duetten vertoond. Danza Indonesia biedt verbluffende lichaamsbeheersing en indrukwekkende choreografieën waar een ander alleen maar van kan dromen.


Deze voorstellingen zijn allemaal te zien van 4 tot en met 6 februari in de verschillende multiculturele instellingen. Kijk voor meer info op de website van het Tropentheater, van Rasa en/of van Zuiderpershuis.


Foto's door: Tropentheater in Amsterdam

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Rappende monnik op catwalk

Je kunt ze in Japan zomaar tegen het lijf lopen: rappende monniken in sierlijke gewaden, die op een hiphopbeat over een catwalk lopen en zo het boeddhisme aan de man proberen te krijgen.

0
Reisnieuws
De Amazone aan het woord

Twaalf maanden lang reizen door één van 's werelds mooiste gebieden? Auteur Bruce Parry ging de uitdaging aan en doet achteraf verslag in zijn fascinerende boek 'De Amazone'. In dit boek deelt de auteur de meest indrukwekkende verhalen van en o...

0
Reisnieuws
Door: Redactie
VIDEO - Capoeira

Capoeria is een Braziliaanse vecht – dans. De sport is ontstaan in Brazilië in de slaventijd en heeft Afrikaanse invloeden. Capoeira is tegenwoordig zo populair dat er verengingen over de hele wereld te vinden zijn.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.