Reisnieuws

Zo leer je snel een vreemde taal

Gepubliceerd: 30 jan 2011
3

Het is handig als je een woordje Engels spreekt wanneer je in het buitenland rondreist, maar helaas spreekt niet iedereen ter wereld deze taal. Met handen en voeten kom je ook al een heel eind, maar wat zou het fijn zijn als je met de mensen kunt praten, al is het nog zo minimaal. Een nieuwe taal leren, hoe doe je dit nu snel en goedkoop?

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe taal te leren. Je kan een talenstudie te volgen, maar dit is tijdrovend en vrij prijzig. Zeker als je veel reist is dit geen optie. Maar veel handige woorden zijn ook in een café of op straat te op te pikken. De redactie heeft een zevental tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je op reis niet meer alleen met handen- en voetenwerk jezelf verstaanbaar hoeft te maken.

1. Vind een oefenmaatje

De gemakkelijkste manier om een taal goed onder de knie te krijgen, is door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Thuis is dat alleen vaak lastig, want je bent omringd door mensen die je eigen taal spreken. Een film kijken in de taal die je wilt leren - liefst met ondertiteling - kan helpen bij je luistervaardigheid. Maar wil je het leren spreken, dan is het handig als iemand in je omgeving ook de taal wil leren, dan kun je samen oefenen. Het is niet alleen maar fijn om het samen te doen, het is ook nog eens gezellig. Ken je niemand in je directe omgeving? Kijk dan ook eens op fora en prikborden bij scholen.

2. Ga in eigen land op zoek naar de locals

Alleen al in Amsterdam wonen 178 verschillende nationaliteiten. Er is dus vast wel iemand in te vinden, die de taal spreekt die jij graag wilt leren. Verschillende volksbuurten in grote steden kennen hele groepen van één volk en vaak vinden ze het alleen maar leuk als je interesse toont in hun achtergrond. Schrijf een paar zinnen op als: 'Hoe kom ik bij de supermarkt?' of 'Hoe heet dit?'. Door steekwoorden te leren, kom je al een heel eind. Als je echt wilt communiceren met iemand, is het natuurlijk ook wel handig als je werkwoorden en hun vervoegingen kent, zodat je een beetje zinnen kunt maken. Maar je moet ergens beginnen.

3. Ken de basiswoorden

Voordat je vertrekt is het verstandig om een aantal standaard woorden en zinnen te leren. Denk hierbij vooral aan woorden als: ja, nee, alstublieft en dank u wel.
Zo laat je zien dat je moeite hebt gedaan. Maar ook zinnen als: 'Sorry, kunt u dat misschien nog eens herhalen...' of 'Mijn ... is niet zo heel goed'. De mensen zullen je meer tijd gunnen om tot een antwoord te komen.

4. Ontmoet de bevolking

Tijdens je reis de taal leren is natuurlijk het allermakkelijkste. Iedereen om je heen spreekt het de hele dag. Probeer elke gelegenheid aan te grijpen met iedereen te praten. Er is nog nooit iemand die heeft leren auto rijden door er alleen maar te kijken. Nee, je moet het gewoon doen. Leer enkele handige basiszinnen en je reis kan niet meer mislukken.

5. Zoek een gastgezin

Als je bij een gastgezin verblijft, wordt er onderling natuurlijk heel veel gesproken. Wil je ook meedoen, dan zul je de taal moeten leren. Je kunt ze proberen te vragen of ze overal briefjes willen opplakken met de benaming van het item, denk aan de koelkast, de deur en het toilet. Door het iedere keer te lezen en te herhalen, moet het lukken.

6. Leer een paar vreemde zinnen

Weet je niet precies hoe je in contact kunt komen met locals, dan is een aparte maar wel zeer succesvolle optie: leer jezelf een paar rare zinnen aan en probeer ze uit in een bar. Bijvoorbeeld: 'Kijk, daar zit een schaap in de boom' of 'Hey, daar vliegt een kameel.' Misschien denken de locals dat je gek bent of dat je je vergist in het woord, maar één ding is zeker: het zorgt voor veel hilariteit en je hebt meteen contact met de mensen. De kans is groot dat je nog meer rare zinnen zult leren. Maar je bent zeker van een leuke avond.

7. Wees niet bang fouten te maken

Een nieuwe taal leren, betekent fouten maken. Onthoud dat dit nooit erg is, juist niet! Van je fouten kun je leren. Mensen vinden het nooit erg dat je fouten maakt, als je het maar probeert zijn ze al heel blij. Dus zet je angst opzij, heb lef en go for it!


Hoofdbeeld door: Wendyvd.reisreporter.nlHeb jij nog tips om snel een taal te leren? Laat ze hier achter, Columbus is erg benieuwd!

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Spoedcursus gebarentaal

Natuurlijk doe je op reis zoveel mogelijk je best om te blenden met de lokale bevolking, maar soms kan je met het kleinste (hand)gebaar iets heel anders zeggen dan je bedoelt. Voor je het in de gaten hebt kun je iemand beledigd hebben. Pas daarom ...

0
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Talen met uitsterven bedreigd

Een taal is net een mens. Ze leven, krijgen nakomelingen en sterven weer. Bijna de helft van alle talen ter wereld loopt het gevaar te verdwijnen.

0
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Olifanten herkennen taal

Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.

0

Reacties van bezoekers Reageer

osse

Door: osse • Geplaatst op

Gebruik translate.google.com. Het is gratis en je kunt het uit laten spreken, zodat je kunt oefenen met zowel luisteren als spreken. Enig nadeel is dat er niet altijd vloeiende zinnen uitkomen, maar ook dit heeft mij al menig leuke reactie opgeleverd.

printil

Door: printil • Geplaatst op

Ik leer mezelf al een tijdje Behasa Indonesia. Hier in Den Helder zijn 2 Indonesische verenigingen die iedere maand bijeenkomsten houden waar ik heen ga. In Indonesië zelf probeer ik het zoveel mogelijk. Ze vinden het vaak al leuk dat je het probeert. 2 jr. terug was ik er voor het eerst en toen kwam er een masseuse van het strand me iedere keer dat ze me zag 3 woorden leren en het de volgende dag controleren of ik ze nog wist (ook al nam ik geen massage ! ze vond het gewoon leuk)

wansmaak

Door: wansmaak • Geplaatst op

Die 6e tip werkt echt heel goed. Ik kan nu al in een aantal talen een aantal nutteloze zinnen ('zeg zet jij de vuilnis eens buiten!', 'ik ben mijn oma onderweg verloren', 'mijn neus jeukt' en 'heb jij ook al een roze shawl gekocht?') en het levert altijd heel mooie gesprekken op. Je weet ook meteen meer over de lokale humor. Vergeet niet daarna meteen te vragen welke zin zij jou willen leren. Je bent dan zo een half uur verder in een amusant gesprek.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.