Reisnieuws

Jarawa-stam met uitsterven bedreigd

Gepubliceerd: 29 jan 2011 0
Een jaar na het overlijden van de 85-jarige Boa Senior, het laatst overgebleven lid van de Bo-stam op de Andaman eilanden in India, dreigt ook de buurstam Jarawa van de aardbodem te verdwijnen.

Uitsterven

Survival International dringt er bij de Indiase regering aan op het handhaven van de sluiting van de illegale autoweg die dwars door het regenwoud van de stam loopt. Ook zijn er stropers die de dieren stelen waar de stam van leeft, en brengen toeristen en andere buitenstaanders ziektes mee waar de inheemse stammen niet tegen bestand zijn. Op dit moment zijn er slechts 365 leden van de Jarawa-stam over.

Oude cultuur

De Bo, Jarawa en een aantal andere stammen leven al ruim 55.000 jaar op de Andaman eilanden en zijn daarmee afstammelingen van één van de oudste menselijke culturen op aarde. Tot 1998 was het ze gelukt om zich af te zonderen van de rest van de wereld.

Weerstand

Al in 2002 kwam het Hooggerechtshof in India met de uitspraak dat de illegale weg door het regenwoud gesloten moest worden. Helaas trekken de lokale autoriteiten zich hier niets van aan en is de weg nog steeds open. Ook binnen de regering is weerstand tegen de maatregelen. Het parlementslid van de Andaman eilanden wil namelijk de illegale autoweg openhouden en heeft vorige maand zelfs opgeroepen tot het civiliseren van de Jarawa.
Wel succesvol is de uitspraak van het hof vorig jaar tot het sluiten van het vakantieoord Barefoot India om toeristen te weren als reactie op het uitsterven van de Bo-stam.

Zelfstandigheid

Survival International blijft zich gelukkig inzetten voor het behoud van deze stam. 'De Jarawa zijn perfect in staat om hun eigen toekomst te bepalen, zolang het bos waar zij afhankelijk van zijn, wordt beschermd en anderen niet voor hen bepalen hoe zij moeten leven. De geschiedenis heeft laten zien dat pogingen om ontwikkeling op te leggen aan inheemse volken en ze te verdrijven van hun land desastreuze gevolgen hebben.', aldus de campagnevoerder voor Survival International, Sophie Grig.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

4x Kerst rond de wereld, maar dan nét effe anders

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de vier, uh, interessantste …

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevi...

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...