Reisnieuws

Vijf opvallende visumeisen

Gepubliceerd: 28 feb 2011
3

Als je op vakantie gaat buiten Europa, moet je vaak van tevoren een visum regelen. Vooral bij een last minute vakantie kan het lastig zijn om nog op tijd aan een visum te komen. Naast de tijd die het kost worden er vaak ook nog een aantal vreemde eisen gesteld. Zo maken handgeschreven verklaringen of een bewijs van een verzekering met werelddekking soms onderdeel uit van de procedure. Columbus zocht de belangrijke en opvallende eisen bij het aanvragen van een visum en zet er vijf voor je op een rij.

Gebruik je boekingsbevestiging

Voor veel visa is een boekingsbevestiging nodig. Je hoeft echter niet te wachten tot de ontvangst van je tickets tot je je visum aanvraagt, want dan kun je nog wel eens in tijdsnood komen. Zodra je boekt, ontvang je een boekingsbevestiging; dit is slechts een vaststelling en doorgaans nog wijzigbaa. Zo kan ook de vertrekdatum vaak nog gewijzigd worden. Je kunt dus al voordat je betaald hebt voor een niet-retourneerbaar ticket je visumaanvraag indienen. Voor het geval het niet lukt om nog op tijd een visum te regelen, kun je dus nog je vakantieplannen wijzigen.

India - houd de regels in de gaten

De regels voor het aanvragen van een visum voor India veranderen vaak zonder vooraankondiging. De geldigheidsduur van het visum gaat in op de dag van afgifte. Let er dus op dat je je visumaanvraag ook weer niet té ver van tevoren indient. Ook dien je een Engelstalige werkgeversverklaring bij te voegen. Voor studenten is dit een brief van hun school, huisvrouwen, werklozen en gepensioneerden moeten een bankafschrift overleggen waaruit duidelijk wordt wat voor inkomsten zij ontvangen.

Voor een Double Entry visum heb je een boekingsbevestiging nodig van beide reizen. Als je eerst India wilt bezoeken, dan door gaat naar Nepal en vervolgens weer vanuit India terug wilt vliegen, kun je niet meerdere boekingsbevestingen overleggen. Je start en eindigt immers in hetzelfde land en op je ticket is niet te zien dat je het land verlaat. Wat je voor India moet doen is een handgeschreven (Engelstalige) verklaring met routebeschrijving samen met je boekingsbevestiging opsturen. Het duurt twee weken voordat deze beoordeeld is.


Transsiberië Express – regel visa voor minimaal drie landen

Mocht je de prachtige route van de Transsiberië Express willen afleggen, is het van belang dat je de juiste visa in handen hebt. Allereerst moet je visa hebben voor Rusland, Mongolië en China. Mocht je per trein via Belarus (Wit-Rusland) naar Rusland willen, heb je tevens een transitvisum nodig. Om dit visum aan te vragen, heb je eerst het visum voor Rusland nodig. Zorg dus dat je je aanvragen op tijd indient.
Het Visumburo helpt je met het aanvragen van al je visa voor de Transsiberië Express. Als Columbus abonnee krijg je 15% korting op je visumaanvraag bij het Visumburo.
Foto door: Judith78.reisreporter.nl

Angola – wees op tijd

Het visum voor Angola is gemakkelijk aan te vragen als je al een keer in Angola geweest bent. Wanneer je een kopie van je oude visum kunt opsturen, duurt de hele procedure slechts een week. Als je voor eerste keer naar het land reisy, moet een iets lastiger pad gevolgd worden. Je moet een authorization request opsturen naar de Ambassade in Luanda. Vervolgens wordt je aanvraag naar het Ministerie van Defensie in Rwanda gestuurd ter beoordeling. De gehele procedure duurt een maand. Ook moet je voor een visum een uitnodiging hebben van een persoon in Angola om toegelaten te worden.

Birma – zorg voor foto’s op CD-rom

Sinds kort geeft het Consulaat van Birma geen visa meer af in Nederland. Je zult voor je papieren naar de Ambassade in Brussel of Berlijn moeten. Tenminste, als je het vóór je vertrek uit Nederland geregeld wilt hebben. Volgens het Visumburo dien je bij je aanvraag in Brussel naast de ‘normale’ papieren als pasfoto’s, boekingbevestigingen en garantiebrieven ook een CD-rom met daarop een scan van je pasfoto’s in te leveren en moeten je foto’s een witte achtergrond hebben. Let er ook op dat als je een schrijffout maakt, je een nieuw formulier in moet vullen en je twee handtekeningen moet plaatsen. Het Visumburo zelf regelt een visum via Berlijn, waar wéér andere eisen gelden. Hier is de CD-rom bijvoorbeeld niet nodig.

Rusland – verzeker jezelf

De Russische ambassade wil er zeker van zijn dat je verzekerd bent, voordat je het land binnenkomt. Bij je toeristenvisumaanvraag moet je dan ook een ziektekosten- en/of reisverzekering voegen, die bovendien werelddekking dient te hebben. Dit bewijs van werelddekking dient op het voorblad van je polis te staan en niet in de bijlage. Daarnaast heb je ook een Visa Support Letter nodig. Dat is een uitnodiging van het hotel waar je verblijft of van een Russische touroperator. Het hotel moet dan wel officieel geregistreerd staan bij het Ministerie en dit is voor toeristen bijna niet na te gaan.Heb jij ook een ervaring waarbij het lastig was je visum te verkijgen? Columbus is benieuwd naar je verhaal! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Bespaar 14 dollar op je VS Visum

Als je binnenkort als toerist op reis wilt naar de Verenigde Staten, dan zul je daarvoor $14 (ongeveer € 11) aan visumkosten moeten gaan betalen. Columbus heeft echter de gouden tip om deze extra kosten te vermijden.

1
Reisnieuws
Groen formulier VS verdwijnt

Het groene formulier I-94W, vast onderdeel van elke vliegreis naar de Verenigde Staten, is na deze zomer niet meer. Het formulier, met vragen over crimineel gedrag en reden van verblijf, wordt vervangen door een vragenlijst op internet.

0

Reacties van bezoekers Reageer

globetrotterschip

Door: globetrotterschip • Geplaatst op

Mali is ook zo'n mooi land. Een toeristen visum gaat nog wel, maar zakelijk is even wat anders.

Ik ging vanuit Nieuw Zeeland erheen voor werk en de visumaanvraag duurt 6 weken, en alleen op uitnodiging van het bedrijf waar je voor komt. Gelukkig nemen ze het niet zo nauw met de regels en omdat eerst een collega zou gaan moest de naam op het visum omgezet worden. Dat was snel genoeg geregeld, alleen bleek bij aankomst dat het heel kundig door het bedrijf was gedaan ipv immigratie "omdat het om een kleine aanpassing ging en weken bureaucratie niet nodig werden geacht" was hun verklaring. Helaas stond mij al uitwijzing te wachten en omdat het vliegtuig pas over 3 dagen zou gaan een gratis verblijf in hotel ba-jes tot de vertrektijd.
Gelukkig is het nog steeds afrika en kon ik met 100us$ het stempel geregeld krijgen dat mij toegang gaf tot Mali. Je zult begrijpen dat het niet meer tot zaken doen is gekomen met dat bedrijf. Ik heb er wel een mooie (maar erg dure!) vakantie van gemaakt en er een echt afrika verhaal aan overgehouden. Maar liever...

medendorpa

Door: medendorpa • Geplaatst op

En dan te bedenken dat de visum-vereisten voor Rusland al flink versoepeld zijn. Tot drie jaar terug moest je een bewijs van non-HIV kunnen overleggen voor de aanvraag van een doorlopend visum met de geldigheid van een jaar. Bij het afnemen van de aidstest bij de GGD begrepen ze er niet veel van (of wilden ze het niet begrijpen). Bij overleg van het testresultaat stonden ze op een mondelijke toelichting, just in case. Ik mocht gelukkig Rusland in.

Casev

Door: Casev • Geplaatst op

Je verward Angola in je artikel met Ruwanda.

Mijn Visum voor Angola had ik binnen `n week in huis. `k moest wel via de ambassade in Brussel overigens.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.