Reisnieuws

Openbaar vervoer in het buitenland

Gepubliceerd: 19 jan 2011
0

Als je een citytrip maakt, heb je waarschijnlijk geen zin om alle bezienswaardigheden te voet te bezoeken. Gelukkig heb je in veel grote steden uitstekend openbaar vervoer.

Jezelf met de metro verplaatsen is niet alleen praktisch, maar vaak zijn de metrostations ook nog eens schitterend. Ben je bijvoorbeeld in Moskou, dan is het bijna verplicht om deze prachtige kunstwerken te bekijken. Columbus zette de beste manier om je te verplaatsen in tien wereldsteden op een rij.


1. Parijs

Eén van de drukste metronetwerken van Europa is het netwerk in Parijs. Wil je zo veel mogelijk van de stad zien en het liefst ook zo veilig mogelijk, dan is de metro de beste optie. De Fransen staan er namelijk om bekend dat zich nogal asociaal kunnen gedragen in het verkeer. Dubbel parkeren en door rood racen zijn nog maar kleine voorbeelden. Reis je met de metro, let er dan goed op welke lijn je moet hebben. Ook hebben de metro's nog verschillende kleuren, die gerelateerd zijn aan de wijken waar ze doorheen rijden.

Wil je tijdens de rit ook direct wat van de stad zien, pak dan de bus. Er zijn veel mensen die dit niet doen, omdat het systeem minder duidelijk is dan de metro. Maar als je achterop de bus kijkt, kun je de route zien en tevens waar je eventueel moet overstappen.
Foto door:Rain.reisreporter.nl

2. Kopenhagen

Het is misschien een vreemde gewaarwording, maar in Kopenhagen rijden de metro's onbemand rond. De vervoermiddelen zijn uitvoerig getest en zijn dus zeker veilig. Momenteel rijden er nog maar twee lijnen, maar er zijn plannen om het netwerk uit te gaan breiden. Wil je ook nog een andere stad in Denemarken bezoeken tijdens je citytrip, pak dan gerust de trein. Ieder uur vertrekken er een aantal intercity's. Ook in Kopenhagen rijden er wel eens geen treinen door winterweer. Geen probleem, dan worden er gewoon bussen ingezet.


3. Londen

De Underground van Londen is verreweg het oudste metrostelsel ter wereld; de eerste lijn werd geopend in 1863. Tegenwoordig lopen er twaalf metrolijnen door de stad. Hierdoor is er altijd wel een halte op loopafstand. Elke lijn heeft zijn eigen kleur en nummer, zo is het relatief simpel om je route te vinden. Er is wel een belangrijke regel voor het gebruik van de roltrappen in de Underground, die daar netjes door de Londenaren gehanteerd wordt: rechts is staan, links is gaan.

Ook de karakteristieke rode dubbeldekker is een uitstekende optie voor de korte afstanden. De bussen zijn aanzienlijk goedkoper dan de metro en eigenlijk wel een echte must-do als je in Londen bent. Een bijkomend voordeel: je ziet direct veel van de stad.
Foto door: Erictkindt.reisreporter.nl

4. Tokio

Hoewel het openbaar vervoer in Tokio voor Japanse begrippen vrij prijzig is, is het wel de beste manier om door de stad te reizen. Voor een dagkaart voor de metro betaal je een kleine € 6. Het netwerk beschikt over allerlei high-tech snufjes - hoe kan het ook anders, zoals de displays die overal te vinden zijn en je helpen je weg te vinden door de stad. De functies op de displays zijn voor iedereen uiterst gebruiksvriendelijk. Ook niet geheel onbelangrijk, de de taal die gehanteerd wordt is Engels. Voor viezigheid zijn de Japanners bovendien allergisch; het dus niet alleen de snelste, maar ook de schoonste manier van reizen.


5. Seoul, Zuid-Korea

Het openbaar vervoer in Seoul is de snelste manier om van A naar B te komen, mits je hebt uitgezocht welke lijn je nodig hebt. Seoul beschikt namelijk over negen metrolijnen en vierhonderd busroutes. Even puzzelen dus. De bus rijdt over een aparte busbaan, waardoor het écht de beste optie is, aangezien het verkeer ontzettend druk is. Wel zijn de bussen vaak overvol, dus grote kans dat je de adem van je buurman in je nek voelt.

Niet alleen de metro en de bus zijn handig, ook de hogesnelheidstrein is een aanrader. De KTX bullet train is de snelste hogesnelheidstrein van heel Azië. Je reist in een razendsnel tempo van de ene naar de andere stad. Handig voor forenzen, maar ook erg leuk voor toeristen.
Foto door:Jsteph.flickr.nl

6. München

De grootste stad van de Duitse deelstaat Beieren heeft een zeer uitgebreid meervoudig openbaar vervoersysteem, namelijk een U-Bahn - de metro, S-Bahn - het stadsspoor, en de Strassenbahn - de tram. Allen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Overal staat duidelijk aangegeven welke route er wordt afgelegd en waar je kunt overstappen. Let wel op de verschillende zones, Innenraum en Aussenraum. Reis je buiten de stad, Aussenraum, dan betaal je een ander tarief dan binnen de stad. Uiteraard wil je zo goedkoop mogelijk reizen. Gelukkig zijn hier allerlei mogelijkheden voor. Wat sowieso fijn is om te weten, dat je in alle openbaar vervoermiddelen met dezelfde kaart in kunt stappen.


7. Moskou

Moskou bezit misschien wel de mooiste metrostations van de hele wereld. Wat je er allemaal kunt zien? Mozaïeken, fresco's en allerlei indrukwekkende beelden. De stations zijn gebouwd in tijden van oorlog. Het idee was dat als je moest onderduiken, je dat wel in luxe moest kunnen doen. Dat is ook meteen de reden waarom sommige stations te vinden zijn op maar liefst tweehonderd meter onder de grond.

Buiten dat de stations indrukwekkend zijn om te bezoeken, rijden de metro's ook nog eens stipt op tijd. Heb je je metro gemist, dan gaat er twee minuten later weer eentje. Wil je 's avonds met de metro, dan is je wachttijd hooguit vier minuten. Dat is toch noemenswaardig als je het vergelijkt met het Nederland, waar sommige buslijnen twee keer per half uur rijden.

Naast de metro rijden er ook nog bussen, waaronder zogeheten trolleybussen, die net als trams aan een bovenleiding vastzitten en daar hun stroom uit putten. De kans dat je Russisch spreekt en de weg kent is aanzienlijk klein, dus dan zijn de trolleybussen misschien niet de beste optie tijdens je vakantie. Zo mooi de metrostations eruit zien, zo slecht zijn de trollybussen. Desalniettemin is het een handig vervoermiddel voor in de stad en om de naar de buitensteden af te reizen.
Foto door: Manuela.reisreporter.nl

8. Hongkong

Het openbaar vervoer in Hongkong is veelzijdig. Er rijden bussen, minibussen, metro's en ook trams die al ruim honderd jaar deel uitmaken van het stadsbeeld. Met de tram door de stad reizen is misschien nog wel de leukste optie. Het zijn namelijk geen gewone trams, maar dubbeldekkers. Zoek een plaatsje boven aan het raam en kijk je ogen uit naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Pak je een minibus, let er dan op welke kleur je neemt. De groene minibussen stoppen op vaste haltes, maar met de rode kun je in- en uitstappen wanneer je wilt. Anders dan bij ons betaal je pas bij het uitstappen. Ook bij de gewone stadsbus is het even checken welke je neemt. Een bus met één en twee cijfers rijden alleen binnen de stad, degene met drie cijfers rijden naar de buitenwijken. Wil je er toch zeker van zijn dat op tijd ergens arriveert en niet nodeloos staat te wachten, neem dan de metro. Het netwerk telt zes lijnen en eenenvijftig haltes.


9. Curitiba, Brazilië.

In weinig steden ter wereld wordt het openbaar vervoer zo bewonderd als in Curitiba. In de jaren zeventig werd architect Jaime Lerner hier burgemeester en bracht een grote verandering teweeg. Hij zorgde voor de aanleg van een revolutionair systeem, dat nu ongeveer twee miljoen mensen per dag vervoert. De cilindervormige glazen bushaltes zie je zeker niet over het hoofd. Ze zijn niet alleen maar mooi, maar hebben ook daadwerkelijk een functie: de passagiers kunnen zo snel in- en uitstappen. Sowieso rijden de bussen over speciale busstroken, waardoor het vervoer heel snel gaat. Wachttijden kennen de Brazilianen in Curitiba bijna niet, er wordt af en aan gereden. Dat de bus het ideale vervoersmiddel is, wordt wel bewezen door het feit dat maar liefst 85% van de bevolking er gebruik van maakt.
Foto door: ThomasLobbeHobbs.flickr.com

10. Wenen

De typische rode trams die door Wenen rijden, zijn een favoriet transportmiddel onder toeristen. Maar ook de metro en de bus kun je hier prima gebruiken. De metro, U-bahn geheten, kent vijf lijnen die zijn verdeeld over de hele stad. Wil je liever genieten van de sightseeing door Wenen, pak dan de bus of de tram. Een mooie route met de tram is bijvoorbeeld over de Ringstrasse, de boulevard om het oude stadscentrum. Onderweg kom je de prachtigste gebouwen en parken tegen. Vertoef je een aantal dagen in Wenen, dan is het een goede optie om de Vienna Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je drie dagen onbeperkt reizen.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
VIDEO: Kedeng door Bangkok

En wij maar denken dat in Nederland gebrek aan ruimte is! Deze trein dendert dwars door een marktplaats heen. De marktlieden lijken zich er echter niet aan te storen. Het gevaarte is nog geen seconde voorbij en de kraampjes staan weer klaar voor g...

3
Reisnieuws
Treinrit Noord- en Zuid-Korea

Een met bloemen versierde trein die de grens overgaat. Dat gebeurde in het strengbewaakte grensgebied tussen het stalinistische Noord- en kapitalistische Zuid-Korea. Voor het eerst sinds de Korea Oorlog (1950-1953) reden twee treinen in de gedemil...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.