Reisnieuws

Opvallende wereldse trouwtradities

Gepubliceerd: 10 jan 2011
0

Bij de meeste mensen zijn de gebruikelijke rituelen rondom trouwen en het huwelijk wel bekend. Zo vraagt de man traditioneel de vrouw, mag de bruidegom de jurk van de bruid voor het trouwen niet zien en begint het bruidspaar het feest met de eerste dans. Ook een bruidstaart, een sluier en een huwelijksreis maken vaak standaard onderdeel uit van een bruiloft. Op sommige plekken in de wereld doen ze het een tikje anders en gaan ze soms tot extremen om te zorgen dat het huwelijk een succes wordt. Columbus heeft de vijf meest opvallende trouwtradities op een rij gezet.


1 Ontvoering

Voor de minder romantische types onder ons is het een uitkomst: een bruid vinden door een vrouw te ontvoeren.
Al in de middeleeuwen werd de vrouw vaak ontvoerd door de bruidegom. Zijn beste vriend ('Best Man') hielp hem hierbij en beschermde hem als er een gevecht uitbrak. Hier komt de traditie van de getuige vandaan. Het fenoneem van de huwelijksreis is te verklaren doordat de bruid en bruidegom tijdelijk moesten vluchten om represailles van familieleden voor de ontvoering te ontduiken. Het was de bedoeling dat ze een maand wegbleven: lang genoeg om de vrouw zwanger te maken.
Bij de Romavolkeren, ook wel bekend als zigeuners, worden al eeuwenlang bruiden ontvoerd. Als het een man lukt om een vrouw te ontvoeren en haar twee of drie dagen bij zich te houden, dan wordt ze zijn echtgenote.
Foto Roma kinderen door: JannavEek.reisreporter.nl


2 Trouwen met dieren

Wanneer, volgens de Shanthal stam in India, een meisje geboren wordt met een tand in haar bovenste tandvlees, voorspelt dat niet veel goeds voor haar toekomst. De geesten haten haar en de enige manier om van al het ongeluk af te komen is om te trouwen met een hond. Dit overkwam de negenjarige Karnamoni Handsa die met de lokale zwerfhond Bacchan trouwde. Gelukkig is het geen officiële verbintenis en hoeft het huwelijk niet geconsumeerd te worden. Later kan ze alsnog met een geschikte man trouwen.
Ook 33-jarige P. Selvakumar trouwde met een hond om de vloek van zijn verlamde handen en voeten en doofheid aan een van beide oren op te heffen. Vijftien jaar geleden had hij namelijk twee honden gestenigd en opgehangen aan een boom. Volgens een astroloog was het trouwen met een hond de enige weg naar verlossing. Of zijn situatie inmiddels is verbeterd, is niet bekend.
Foto hond door: Bigoteetoe.flickr.com

3 Vetmesten

In veel landen is slank het schoonheidsideaal en gaan de meeste vrouwen tot het uiterste om op hun trouwdag slank voor de dag te komen. In Mauritanië in Afrika geldt een heel ander schoonheidsideaal. Hier geldt: hoe dikker, hoe beter. Om te zorgen dat de dames er op hun aantrekkelijkst uitzien op hun bruiloft, worden ze naar de zogenaamde Fat Farms gestuurd. Hier wordt een methode toegepast die Leblouh wordt genoemd. Jonge meisjes worden structureel vetgemest door liters kamelenmelk en twee kilo gierst per dag te moeten eten. Als ze het in hun hoofd halen om over te geven, worden ze gedwongen om hun eigen braaksel weer op te eten.
Na enkele jaren in onbruik te zijn geweest, is deze traditie sinds de overname van het land door de junta in 2008 weer ingevoerd.

4 Geen toiletbezoek

Voor de meeste mensen is de huwelijksdag een dag van geluk, lekker eten en het begin van een periode van ontspanning. Voor de Tidong, een stam in het noorden van Borneo, is het huwelijk het begin van een drie dagen en nachten durende hel. Het nieuwbakken paar mag namelijk 72 uur niet naar het toilet. Ook mogen ze in die periode hun huis niet verlaten. Wanneer het kersverse echtpaar zich niet aan dit gebruik houdt, kan het volgens het geloof een mislukt huwelijk, onvruchtbaarheid of zelfs de dood tot gevolg hebben. Om dit vol te houden wordt er door vrienden en familie voor gezorgd dat ze zo min mogelijk eten en drinken. De gedachte achter dit vreemde gebruik is dat wanneer het echtpaar zo'n groot ongemak kan doorstaan, ze het huwelijkse leven dat nog volgt gemakkelijk aankunnen.


5 Zwartmaken van de bruid

In Schotland houden de mannen wel van een beetje viezigheid op een vrouw. Voordat de bruid mag trouwen moet ze eerst ' zwartgemaakt' worden door haar vrienden. Het is een soort ontgroening en afsluiting van het vrijgezelle leven. Niets is te smerig: bloem, voedselresten, eieren, sauzen, veren of bedorven melk. Alles wordt genadeloos over haar heen gegooid. Na afloop wordt de aanstaande echtgenote ook nog even geshowd in de lokale bars. Een soort vrijgezellenfeestje dus. Ook deze traditie is bedoeld om ervoor te zorgen dat de vrouw het huwelijk beter aankan. Na het zwartmaken zal haar nooit meer zoiets vernederends overkomen. Het huwelijk kan dus alleen maar meevallen.
Foto bruid door: Joeri-c.flickr.com

Hoofdbeeld door: Gomby.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Trouwen in de hemel

Wil jij jouw levenspartner letterlijk in de zevende hemel het jawoord geven? Wie weet is dit binnenkort mogelijk. De vliegtuigmaatschappij Easyjet is momenteel aan het onderzoeken of piloten geautoriseerd kunnen worden om twee mensen in het echt t...

0
Reisnieuws
Singles leggen weg naar liefde

Meer dan honderd ongetrouwde dorpelingen in de Indiase Bihar regio leggen in een razend tempo een weg aan om een potentiële huwelijksmarkt te ontsluiten.

0
Reisnieuws
Sneltrouwen in New York

Reist je ex binnenkort met z’n nieuwe aanwinst af naar New York? Bereid je voor op ‘groot nieuws’ als ze terugkomen, want in hartje Manhattan is onlangs een fonkelnieuwe sneltrouwkapel geopend.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.