Reisnieuws

Vier het hele jaar door Nieuwjaar

Gepubliceerd: 04 jan 2011
2

Vond je één avond feesten écht te kort? Gelukkig kun je nog het hele jaar Oud & Nieuw vieren in verschillende culturen. Vier bijvoorbeeld het Thaise Nieuwjaar op 13 april of het Joodse Nieuwjaar op 29 september.

In iedere cultuur wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid, maar dit gebeurt niet altijd zoals in westerse landen op 1 januari. Voor een groot deel van de wereldbevolking is er een andere datum waarop het nieuwe jaar begint. De mensen die uit deze culturen komen maar in een westers land wonen, zullen ons nieuwjaar waarschijnlijk wel met ons meevieren, maar hun officiële datum ligt elders in het jaar. Zij hebben dus dubbel feest. Wil je ook dubbel feesten, bezoek dan ook de andere feesten die worden gevierd.

Overzicht:
Chinees Nieuwjaar: op 3 februari. De Chinezen vieren dit jaar het jaar 4709.
Hindoestaans Nieuwjaar: op 20 maart vieren de Hindoestanen dit jaar het jaar 2067.
Thais Nieuwjaar: wordt gevierd op 13 april, waar dit jaar het jaar 2555 wordt ingeluid.
Joods Nieuwjaar: is dit jaar op 29 september, dan begint het jaar 5772.
Islamitisch Nieuwjaar: valt op 26 november en is dit jaar het begin van 1433.Chinees Nieuwjaar op 3 februari

Xin nian yu kuai! Het Chinese Nieuwjaar wordt dit jaar op donderdag 3 februari gevierd. Voor ruim één miljard Chinezen is dit de belangrijkste dag van het jaar. Ze vieren het begin van 4709. Overigens is 3 februari geen standaard datum; in 2010 werd het gevierd op de 14de februari. Uiteraard is dit geen willekeurige datum: het hangt samen met het begin van de tweede nieuwe maan. De datum van het enorme spektakel ligt altijd tussen 21 januari en 20 februari.


Zodra de datum van het nieuwe jaar in zicht komt, worden in heel Azië schulden afbetaald, er komen nieuwe outfits in de kast en het huis wordt gepoetst. Er wordt een groot familiediner gekookt en de goden worden geëerd. Het is traditie om elkaar cadeaus te geven en wel in rood papier. Er bestaat namelijk een legende dat Nian, een mensetend prooidier, alleen te verjagen is met de kleur rood en grote knallen. Vandaar het veelvuldige gebruik van vuurwerk, dat ook altijd in rood papier is verpakt.

De Aziaten pakken de nieuwjaarsviering groots aan. De traditionele draken- en leeuwendansen zullen zeker niet ontbreken. Het vuurwerk dat de lucht in gaat, lijkt in de verste verte niet op ons vuurwerk: het is vele malen groter. Wil je ook het nieuwe jaar samen met de Aziatische bevolking vieren, dan kun je dit in Nederland doen, maar het is natuurlijk veel leuker om dit in China zelf te vieren. Het is overigens niet aan te raden om rond de viering met de trein te reizen. Reizen rond de jaarwisseling wordt ook wel de menselijke migratie genoemd; de treinen zitten vaak overvol. Het is niet voor niets dat veel reizigers met luiers de trein instappen omdat bij hoge nood een w.c. echt niet meer te bereiken is.
Foto door: Bruininga.reisreporter.nlHindoestaans Nieuwjaar op 20 maart

Op 20 maart zal het in India, Nepal en ook in Suriname één grote kleurenchaos zijn. Het jaar 2067 gaat dan voor de Hindoestanen van start. Het feest, dat ook wel Phagua of Holi wordt genoemd, begint al veertig dagen voor de grote dag. Dan wordt er door een pandit - een priester - een stekje geplant van ricinus-casterolieplant. Rondom dit stekje wordt in de veertig dagen die volgen een brandstapel gebouwd, die vervolgens op de dag zelf samen de heks Holika, in brand wordt gestoken. Maar dit gebeurt niet voordat het plantje is weggehaald. Deze symboliseert namelijk al het goede op de wereld. Het in brand steken van de grote brandstapel gebeurt altijd bij volle maan in maart. Bij de Hindoestanen begint dan de maand Phagun, waar de naam van het feest van afstamt.

Zodra Holika in brand staat, wordt er gezongen. Dat gaat continu door, totdat er niets meer van de heks over is. Het kwaad is dan verdreven. Er wordt gebeden en de zegewensen voor al het geluk in het nieuwe jaar worden uitgesproken. Wanneer wij elkaar zoenen om twaalf uur 's nachts, krijg je bij de Hindoestanen met het overgebleven as van de heks een stip op je voorhoofd. Na dit hele ritueel barst dan toch echt het feest los. Van jong tot oud: iedereen feest mee. Er wordt veelvuldig gegeten, gedronken en gezongen. Op deze dag ontkom je niet aan de parfum en de gekleurde poeder die wordt rondgegooid. Beide staan symbool voor al het moois dat de natuur ons brengt. Eén tip: trek niet je mooiste jurk aan, want de kleuren gaan er waarschijnlijk nooit meer uit!
Foto door: Tibchris.flickr.comThais Nieuwjaar op 13 april

Houd je van watergevechten en wel met een hele grote groep? Ga dan op 13 april in Thailand het Thaise Nieuwjaar Songkran vieren. Het jaar 2555 wordt dan ingeluid. Op 13 april kun je niet ontsnappen aan de emmers water, waterpistolen en waterballonnen. Hele Thaise families zitten in de laadbak van een pick-up truck en zorgen ervoor dat er niemand kan ontsnappen aan het watergeweld. In deze dagen ben je verzekerd van heerlijke verkoeling in de warmste tijd van het jaar.

Songkran is afkomstig van het Sanskriet-woord 'Sankranti' en betekent zonverschuiving van het ene naar het andere sterrenbeeld. Het kondigt het nieuwe jaar aan en is daarmee het belangrijkste feest voor de Thaise bevolking. Het hele gebeuren duurt drie dagen. Het begint op 13 april met oudjaar 'Mahasongkran', op 14 april is het Wan Nao en op 15 april begint het jaar echt met Wan Thaloeng Sok.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt er tot Boeddha gebeden. Alle huizen en tempels worden schoongemaakt. Aan de monniken worden aalmoezen aangeboden en er wordt reukwater over de ouderlingen gesprenkeld als teken van respect. Het reukwater staat symbool voor de reiniging van lichaam en geest. Ze gaan ervanuit dat door het water alle pech wordt weggewassen. Ben je dus helemaal doorweekt, dan ben je gezegend met geluk voor het nieuwe jaar.
Foto door: PeterenIngrid.reisreporter.nlJoods Nieuwjaar op 29 september

Wil je even wat rust tijdens al het gefeest van de verschillende nieuwjaarsvieringen van over de hele wereld, vier dan Rosj Hasjana in Israël. Het Joodse Nieuwjaar wordt gevierd op 29 en 30 september, het begin van 5772.

Dertig dagen voordat het nieuwe jaar daadwerkelijk begint, zijn de voorbereidingen al in volle gang. In Israël betekent dit dat er iedere morgen wordt gebeden. Tijdens deze gebeden denkt men na of er iemand onrecht is aangedaan. In hetzelfde gebed wordt er direct aan iedereen om vergeving gevraagd. Maar voor de zekerheid wordt er sowieso aan iedereen om vergeving gevraagd, je weet immers nooit of je iemand onbedoeld toch hebt gekwetst. Tijdens deze dertig dagen, de maand Eloel, hoor je iedere morgen het geschal van een ramshoorn, de sjofar, om iedereen eraan te herinneren dat er betere tijden aankomen.

Rosj Hasjana wordt altijd rustig en vredig gevierd. De gewoontes en gebruiken tijdens deze dag zijn vooral gericht op het eten. Het traditionele brood, de challa, wordt normaliter in een vlecht gebakken, maar ter ere van de feestdag is deze rond. De ronde vorm herinnert de mensen eraan dat het jaar een kringloop is. Het zoete eten dat men eet, staat symbool voor een zacht jaar. Dit kan variëren van een appeltje tot een stuk challa dat in de honing wordt gedoopt.

In de namiddag van de eerste dag zul je veel joden zien wandelen langs het water. Zij zeggen een speciaal gebed, dat Tasjlich heet. Hierna worden de broodkruimels die ze bij zich hebben in het water gegooid. Zo hopen zij dat al hun slechte daden, net als de kruimels, zullen wegdrijven.

De eerste tien dagen van het nieuwe jaar, zijn eigenlijk de belangrijkste dagen van het jaar. Op de eerste twee dagen wordt weliswaar het nieuwe jaar gevierd. Toch is de tiende dag, Jom Kipoer, de allerbelangrijkste dag. Op deze dag beslist God over het lot van iedereen voor het komende jaar. Er mag niet worden gegeten en gedronken, je mag geen bad nemen en ook seksuele omgang is niet toegestaan. Door leren schoenen links te laten liggen, laat iemand zien dat hij de heiligheid van de aarde respecteert.
Foto door: JannavEek.reisreporter.nl


Islamitisch Nieuwjaar op 26 november

Als je in Marokko Nieuwjaar wilt vieren, moet je daar wel meerdere dagen voor uittrekken. Want Muharran is weliswaar de eerste dag van het nieuwe jaar, maar de tiende dag Ashura is veel belangrijker. Dit jaar valt Ashura wel op dezelfde dag als Sinterklaas, maar gelukkig is onze goedheiligman pas officieel op 6 december jarig. Je kunt dus gewoon alle feesten vieren.

Op de eerste dag Muharran wordt herdacht dat 1433 jaar geleden Mohammed met zijn volgelingen verhuisde van het heilige Mekka naar de Medina. Veel mensen zijn dan ook in de moskee te vinden, waar een speciale gebedsdienst wordt gehouden. Aan het einde van de dienst wenst iedereen, net als bij ons, een gelukkig Nieuwjaar.

De belangrijkste dag, Ashura, is een dag vol tegenstellingen, van blijdschap tot verdriet. Blijdschap voor de mooie dingen die het nieuwe jaar zal brengen en verdriet voor de zaken die tot het verleden behoren. Er zal deze dag niet, zoals in andere landen, worden gegeten. Het wordt door de Islam aanbevolen om deze dag te vasten. Ondanks dat er niet wordt gegeten, zoeken mensen wel elkaars gezelligheid op.

Bij de Islamieten begint het nieuwe jaar met het nemen van een bad. Men gelooft dat uit alle kranen ter wereld het water uit de heilige bron Zamzam stroomt. Als je 's ochtends op straat loopt, kun je zomaar een bak koud heilig water over je heen krijgen of kun je worden natgespoten met een tuinslang. Neem je liever een bad in heilig warm water, blijf dan gewoon lekker thuis tot het eind van de ochtend.
Foto door: MysticLens.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo vier je origineel Nieuwjaar

We zijn weer begonnen met aftellen, het einde van 2010 is in zicht. Dat betekent weer tijd voor een feestje. Thuis bij je familie, bij vrienden, of misschien wel een keer in het buitenland.

0
Reisnieuws
Hindoestanen vieren nieuwjaar

Rood, groen en geel poeder vliegt door de lucht, gekleurde handen besmeren de gezichten van de dansende en zingende menigte. Dit weekend werd het Hindoestaanse nieuwjaar uitbundig gevierd op de straten van Den Haag en Rotterdam. Vandaag wordt de v...

0
Reisnieuws
Chinezen vieren Nieuwjaar

Afgelopen nacht hebben feestvierende Chinezen het jaar van de rat ingeluid. Helaas waren de weersomstandigheden van het Chinese nieuwjaar niet zo feestelijk.

0

Reacties van bezoekers Reageer

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Vorig jaar vierde ik Oud & Nieuw in Sydney. Een geweldige ervaring, aangezien je hier het grootste O&N vuurwerk ter wereld ziet. Sommige mensen zoeken al een nacht vantevoren een 'slaapplek' op in de Botanise Tuinen om zo al verzekerd te zijn van een goed zicht. Maar net zo bijzonder vond ik het om het Chinese Oud & Nieuw te vieren! Daarvoor was ik in Maleisië bij Chinese vrienden. Door bij vrienden te zijn, maakte ik alle voorbereidingen en tradities van dichtbij mee. In dat op zicht was het veel bijzonderder dan een westerse viering!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Ik miste het Ethiopische Nieuwjaar, ook bijzonder om mee te maken. ( al eens een tip over geplaatst) Even op Google gekeken en daar kwam ik dit nog tegen:
* Het Ethiopische Nieuwjaar begint op 11/12 september
* Het Bengaalse Nieuwjaar begint op 14/15 april
* Het Russisch Orthodoxe Nieuwjaar begint op 13/14 januari
* Het Berberse Nieuwjaar begint op 14 januari

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.