Reisnieuws

Zo vier je origineel Nieuwjaar

Gepubliceerd: 28 dec 2010
0

We zijn weer begonnen met aftellen, het einde van 2010 is in zicht. Dat betekent weer tijd voor een feestje. Thuis bij je familie, bij vrienden, of misschien wel een keer in het buitenland.

Nieuwjaarstradities in verschillende landen lopen sterk uiteen. In Hongarije moet je, weliswaar tegen betaling, een jong varkentje aanraken voor geluk in het nieuwe jaar, terwijl je in Schotland juist iemand met donker haar inclusief een cadeau in huis moet halen voor geluk. Columbus zocht uit waar je knallend het nieuwe jaar in kunt gaan en ook wat bijzondere tradities zijn op 1 januari.


Boedapest

Op oudejaarsavond wordt rond middernacht de tv aangezet om naar het volkslied te luisteren en deze mee te zingen. Dit is een plechtige gebeurtenis. Na het volkslied gaat iedereen de straat op, waar maar beperkt vuurwerk wordt afgestoken. Er zijn andere rituelen die veel belangrijker zijn. Zo wordt er altijd geprobeerd om de kerstboom, die meestal op het hoofdplein staat, te beklimmen. Bovendien zoen je in Hongarije niet alleen de mensen die je goed kent, maar iedereen die je tegenkomt! Lippenvet meenemen dus.

Wil je ook nog je geluk beproeven, dan kun je op 1 januari de typisch Hongaarse gebruiken uitproberen. Wil je graag baden in het geld? Eet dan een gerecht dat uit veel kleine onderdelen bestaat, zoals doperwten of linzensoep. Ook schoorsteenvegers brengen volgens de Hongaren geluk. Kom je een met roet besmeurde veger tegen, geef hem een presentje en je jaar kan niet meer stuk!
Foto door: Indi.reisreporter.nl

Kaapstad

Ben je de sneeuw en de gladde wegen spuugzat, vertrek dan richting Kaapstad. Hier is de zomer in volle gang met lekkere temperaturen rond de vijfentwintig graden. Vanuit alle straten hoor je muziek schallen. Er zijn verschillende Nieuwjaarsfestivals te bezoeken, zoals Kirstenbosch Gardens New Year's Eve Concert en het multiculturele Rezonance New Year's Eve Festival. Bereid je voor op drie dagen lang feesten en chillen.

Als het nieuwe jaar nadert, trekt iedereen richting Victoria & Albert Waterfront. Dit zijn havenbekkens die zijn vernoemd naar koningin Victoria en haar tweede zoon Alfred. In dit voormalige vissersdorp is één al levendigheid te vinden. De vele bars en restaurants met op de achtergrond de Tafelberg maken dit een unieke locatie. Rond middernacht wordt je verwelkomd door de vele straatmuzikanten en live muziek. Het nieuwe jaar inluiden zonder vuurwerk kan ook in Kaapstad niet.

Maar: zorg dat je energie overhoudt! De Afrikanen zijn van mening dat op 1 januari pas het échte feest begint. Op straat is het een gekleurde chaos van gekostumeerde muzikanten, zangers en dansers.


Barcelona

In de vroege twintigste eeuw hadden de Spaanse wijnboeren nadat onder barre omstandigheden de oogst was mislukt, bedacht dat het eten van druiven om middernacht geluk zou brengen voor het volgende jaar. Wanneer de klok 00.00 uur slaat, dien je bij iedere gong een druif te eten. De twaalf druiven staan voor elke maand van het jaar.

Hierna gaat iedereen de straat op om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden. Dit gebeurt met spetterend siervuurwerk. Wil je gezellig meedoen met de Spanjaarden, trek dan een kostuum aan met felle kleuren. Er wordt gedanst en gezongen op de grote pleinen. Ook de tapas en de mousserende cava wijn zullen deze avond zeker niet ontbreken.

Heb je nog puf aan het einde van de nacht, begeef je dan naar het dichtstbijzijnde strand. Hier kun je genieten van een lekker ontbijt van warme chocolademelk met churros - een soort zoetige frieten. Als de zon dan eindelijk opkomt, is het toch echt tijd om je huiswaarts te begeven.
Foto door: Makwela.reisreporter.nl

Reykjavik

De avond van de 31ste begint met het bijwonen van een mis of er wordt thuis geluisterd naar een mis op de radio. Hierna volgt een groot diner met de hele familie, waar onder andere haaienvlees op het menu staat. Na de maaltijd wordt het tijd de straat op te gaan. In de donkere tijden kennen ze in IJsland ongeveer vier uur daglicht per dag. Dat is de reden dat er veel vreugdevuren worden aangestoken. Je geniet er samen met de hele gemeenschap van het licht en de warmte.

Om middernacht wordt de hele hemel verlicht met prachtig vuurwerk, dat vanaf ieder huis wordt afgestoken. Soms, als je geluk hebt, is zelfs het Noorderlicht te aanschouwen. Het vuur en vuurwerk wordt aangestoken om, volgens een oude traditie, de kwade geesten te verjagen. Volgens een andere traditie moet je om middernacht via de voordeur het huis binnen gaan en het via de achterdeur weer verlaten. Dit is goed voor een flinke dosis geluk in het nieuwe jaar.

Aan alles komt een eind. Bij de IJslanders is de grande finale op 6 januari. Er volgt nog één feest en wel Twelfth Night. Een verhaal vertelt dat er tijdens dit feest elfen en trollen komen om samen met de mensen te vieren dat de drie koningen uit het oosten zijn gekomen.

Tokio

Houd je wel van een feestje? Vertrek dan richting Tokio. Hier wordt Oud en Nieuw erg uitbundig gevierd. Zorg dat je flink uitgerust bent, want de festiviteiten duren van 31 december tot 3 januari. Om 00.00 uur wordt het jaar ingeluid met een enorm vuurwerk. Er wordt gedanst, gezongen en heel veel gegeten. Er zijn genoeg uitgaansgelegenheden waar je deze dagen terecht kunt.

Maar het is niet alleen maar feesten. Het begin van het nieuwe jaar wordt ook door het volk heel serieus genomen. Het huis wordt van onder tot boven gesopt en de voorbereidingen van de maaltijden zijn al dagen van te voren in volle gang. De inwoners van Tokio hopen hiermee af te dwingen dat de toekomst meer geluk en succes zal brengen.

Wil je helemaal opgaan in de Japanse cultuur, bezoek dan de Shinto heiligdommen. Shintoïsme is een mix van religies en rituelen en gaat zij aan zij met het Boeddhisme. Volgens het Shintoïsme heeft ieder mens 108 wereldse verlangens. Vandaar dat je in heel Tokio 108 klokken zult horen slaan. Een tip: neem wel je oordoppen mee!

Bekijk video:

Columbus is heel benieuwd waar jij Oud en Nieuw gaat vieren? Laat ons je plannen weten via het opmerkingenveld hieronder.Hoofdbeeld door: WillemBod.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Nuchter nieuwjaar op Bali

Wie van plan was op het strand van Bali het nieuwe jaar met flink veel alcohol in te luiden, komt bedrogen uit. De dranktoevoer is door de Indonesische anti-corruptiecampagne drooggelegd.

1
Reisnieuws
Beleef Afrika's kerstgevoel

Zoek in de koude donkere decemberdagen de warmte op in het Afrika Museum in Berg en Dal (bij Nijmegen). Vanaf aanstaande zaterdag staat het museum namelijk in het teken van kerst. Het museum is iedere dag (behalve maandag) geopend en er is een spe...

0
Reisnieuws
Video: Japanse vuurwerkshow

Bij deze eeuwenoude traditie tonen jongeren hun moed om te laten zien dat ze volwassen zijn geworden. Het handmatig gemaakte vuurwerk in bamboe kokers houden ze met hun blote handen vast! Oorspronkelijk komen deze 'Tezutsu Hanabi' oftewel 'Regens ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.