Reisnieuws

IJsbeertoerisme bedreigd

Gepubliceerd: 24 dec 2010 1
Het Canadese stadje Churchill vormt al jaren dé basis voor ijsbeerbezichtigingen. Maar hoewel het 'ijsbeerspotten' in enorme toendrabuggies steeds populairder wordt onder toeristen, zal het steeds moelijker worden om de ijsberen in het wild tegen te komen.

Warmer klimaat

Vanwege het opwarmende klimaat komen de beren niet meer eind oktober, maar pas eind november naar de Hudsonbaai om op zeehonden te jagen. Hier jagen de ijsberen op zeehonden die uit de wakken komen om adem te halen. Omdat de baai op een later tijdstip dichtvriest, komen de ijsberen ook later. 'De jachtfase wordt korter, de hongerperiode langer', zei een WNF-woordvoerder.

Minder voedsel, minder nageslacht

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meet sinds dertig jaar het gewicht en de nakomelingen van de ijsberen en constateert dat het gewicht met gemiddeld 20 % is verminderd. 'Als de moeder niet meer zo veel te eten heeft, krijgt ze niet meer zoveel eicellen', aldus WNF-deskundige Stefan Ziegler. Dit heeft tot gevolg dat er minder drielingen voorkomen dan voorheen het geval was.

Tussensoort

Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat het door het smeltende ijs moeilijker wordt voor ijsberen om te paren met soortgenoten. Doordat ze in de zomer hun habitat moeten verlaten om te jagen, komen ze in contact met verwante soorten. Hierdoor ontstaan er 'tussensoorten' zoals de 'pizzly', een mix tussen de ijsbeer (polar bear) en de grizzlybeer. Deze vermenging van genen zorgt echter voor een vermindering van de genetische diversiteit en voor een dilemma voor de jonge pizzly's. De ijsbeer voedt zich namelijk met zeehonden, maar de grizzlybeer kan niet zwemmen.
Foto door: Mtas.reisreporter.nl
Hoofdbeeld door: Ehinderink.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "IJsbeertoerisme bedreigd"

  • profile image comment

    Heel, heel, heel erg dat we onze wereld zo kapot maken...

    Door Loesdidi • geplaatst op 2010-12-27 13:49:01

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.