Reisnieuws

Bijzondere kersttradities

Gepubliceerd: 22 dec 2010
1

In Amerika is hij het hoofdbestanddeel van de kersttraditie. Maar de Kerstman doet niet alle plekken op de wereld met zijn slee en rendieren aan om door schoorstenen te kruipen en cadeautjes te bezorgen. Columbus geeft je een overzicht van de meest opvallende kersttradities in Europa.

De historie van Kerstmis

Tot het jaar 312 stond 25 december in het teken van de Saturnalia, de viering van de winterzonnewende. Door de bekering tot het christendom van keizer Constantijn werd deze nog kleine cultus in het hele Romeinse Rijk getolereerd. Om de overgang voor de nieuwe bekeerlingen niet al te verwarrend te maken, voerde de Katholieke Kerk de nieuwe christelijke viering in op de al bestaande heidense feestdag. Zo is ook de viering van Pasen terug te voeren op het heidense feest ter ere van de lente.


Zweden: tomte

In Zweden is Kerst verbonden met de tomte, een kabouter die oorspronkelijk de leefomgeving van boerengezinnen beschermt en woont onder de boerderij. Hoewel hij klein van stuk is, bezit hij immense kracht. Behalve dat hij op de gezinsleden let, kan hij ook behoorlijk op z'n teentjes getrapt worden. Zo is het een tomte die Nils Holgersson in een tomte verandert in het welbekende boek van Selma Lagerlöf.

Onder invloed van tradities elders in de wereld is tomte gaandeweg steeds meer op de Kerstman gaan lijken en wordt in deze hoedanigheid ook wel jultomte genoemd. Deze vriendelijke kerstkabouter woont echter niet op de Noordpool, maar in een bos en brengt de cadeautjes niet via de schoorsteen maar komt gewoon door de deur. Op kerstavond zetten de Zweden nog vaak een bord pap voor hem neer.
Foto door: Katinthecupboard.flickr.com


Tsjechië: gouden varken en verse karper

In Tsjechië valt Kerstmis een dag eerder dan wij gewend zijn, op 24 december, zoals ook in veel andere Europese landen. Maar Tsjechen hebben er toch een eigen traditie van weten te maken. Waar in veel landen kerstavond wordt aangegrepen om heel erg uitgebreid te dineren, wordt er in Tsjechië op kerstavond standaard gevast, waarna de Tsjechen beloond dienen te worden door een hemels visioen van een gouden varken, vergezeld van zingende engels en goddelijk licht.
De volgende dag staat karper op het menu. Deze vis kan al een week van tevoren gekocht worden op elke hoek van de straat in enorme bakken met water. Op verzoek kan de verkoper de karper ter plekke fileren, maar bij voorkeur zwemt de vis tot Kerstmis rond in de badkuip bij de mensen thuis. Zo blijft hij lekker vers.

Opvallend is dat de cadeautjes door zowel Ježíšek - baby Jezus - als door de Kerstman worden bezorgd. Het schijnt dat door de vele bezettingen door onder andere de Russen en de Duitsers, de Tsjechen afkerig zijn geworden van alles wat ook maar met religie te maken heeft. Ježíšek, die een bel luidt wanneer de cadeautjes onder de boom liggen, is de uitzondering. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 deed de Kerstman zijn intrede en werd hij de grote concurrent van de kleine Jezus. de Tsjechen hebben er echter groot vertrouwen in dat Ježíšek de strijd zal gaan winnen.
Foto door: Katinthecupboard.flickr.com

Duitsland: dikke buik

In Duitsland gaan de inwoners op kerstavond de strijd aan met het bovennatuurlijke. Alleen door zoveel mogelijk te eten, kunnen ze voorkomen dat ze die nacht lastiggevallen worden door demonen. Geroosterde varkens, allerlei soorten worst en ontelbare zoetigheden worden geconsumeerd voor de eigen veiligheid. De goed voorbereide Duitser herken je dan ook aan zijn ' Dickbauch'.

Hoofdbeeld door: Socallocal.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
‘Zonnig kerstfeest!’

Kerst. Gezellig met de familie aan tafel voor een kerstdiner of met zijn allen bij de openhaard. Het liefst natuurlijk tegen een wit decor: sneeuw! Totaal anders is kerst in Australië. Daar is het in december namelijk hoogzomer. Zon, zee en zo’...

0
Reisnieuws
New York ultieme kerstreis?

Morgen worden de lichtjes van de enorme kerstboom op Rockefeller Center (New York) aangestoken. Kerst in New York staat bij veel reizigers op het wenslijstje. Maar is een kerstviering in the Big Apple nu eigenlijk wel een aanrader?

0

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Leuk om te lezen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.