Reisnieuws

Vliegangst: wat doe je eraan?

Gepubliceerd: 27 dec 2010
2

Als je vliegtuigen ziet, krijg je het al benauwd. Je moet er niet aan denken om in een kist door de lucht te moeten vliegen. Veel mensen laten hun dromen schieten vanwege vliegangst.

Er zijn tal van afleidingsmanoeuvres die vaak gesuggereerd worden als oplossing tegen vliegangst: van ademhalingsoefeningen, een spelletje en een glas alcohol tot het dichtdoen van je raam of het innemen van een kalmeringsmiddel. Maar wie echt lijdt aan vliegangst, zal hiermee niet geholpen zijn, integendeel.

Wat is vliegangst?

Als je last hebt van vliegangst, dan is dat doorgaans niet je enige fobie. Vaak gaat de angst gepaard met claustrofobie, hoogtevrees of controledrang. Niemand wordt met vliegangst geboren; het is vaak iets wat met de jaren steeds erger wordt. De vrees om te vliegen kent meerdere oorzaken. Wellicht heb je ooit een turbulente vlucht meegemaakt, hoorde je onbekende geluiden die je niet kon plaatsbrengen of keek je uit op de vleugels die heen en weer gingen. Ook het gebrek aan controle kan een rol spelen: je moet immers vertrouwen op piloten, mensen die je niet kent en van wie je vaak niet eens het gezicht ziet.


Er zijn opvallend veel mensen die zich heel gemakkelijk bij deze angst neerleggen. Het gezin gaat nooit op reis naar verre oorden, simpelweg omdat één familielid vliegangst heeft. De zakenman die zijn promotie in het buitenland laat schieten, omdat er veel gevlogen moet worden. Dit zijn nog maar een klein aantal voorbeelden. Gelukkig is vliegangst uitstekend te behandelen. Meestal durven mensen niet voor hun angst uit te komen en lachen het in plaats daarvan weg. Maar wie de stap durft te zetten om de confrontatie aan te gaan, wordt beloond met een wereld die voor hem opengaat. Letterlijk.

Wie heeft er last van?

Ongeveer drie miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van vliegangst. Een kwart hiervan heeft nog nooit gevlogen en wil hier ook niet eens over nadenken. Nog eens een kwart is na een aantal vluchten gestopt vanwege de enorme vrees en alle spanningen dat het met zich meebrengt. De andere helft vliegt wel, ervaart hierbij veel spanning en stress zowel vooraf aan als tijdens de reis. Na de vlucht zijn mensen met vliegangst vaak buitensporig moe, omdat alle spanning dan eruit komt. Angst en spanning lossen elkaar continu af. Angst leidt tot spanning, wat weer leidt tot meer angst en zo verder. Door al deze emoties verandert ook je hartslag, dat ook weer angst met zich meebrengt. De angst om weer paniekaanvallen te krijgen is zo groot, dat situaties die dit gevoel kunnen oproepen geheel gemeden worden.

Oplossing

Soms kunnen kalmerende middelen je helpen, als je ergens een beetje bang voor bent. Maar tegen vliegangst helpen ze niet. Medicijnen hebben altijd bijwerkingen en daarbij verstoort het ook nog eens je bioritme, waardoor je eenmaal aangekomen op je bestemming nog verder van huis bent. Ook nog even snel een glas whiskey achteroverslaan voor je instapt of als je eenmaal ingesnoerd bent, is niet echt een slimme optie. Alcohol versterkt namelijk je emoties en zorgt er bovendien voor dat je nog minder controle hebt over de situatie. Daarbij wordt je bovendien de toegang tot het vliegtuig geweigerd als je dronken bent. Dan heb je voor niets lopen stressen en zul je alle spanning tegen de tijd dat je ontnuchterd bent opnieuw moeten doorstaan.

Echter, er zijn verschillende manieren die je wél helpen om van je vliegangst af te komen. Er zijn verschillende zelfhulpboeken over vliegangst beschikbaar, die je een houvast geven wanneer je een lichte fobie hebt. Durf je echter niet eens naar een vliegtuig te kijken, dan zijn er waarschijnlijk zwaardere middelen nodig. Je kunt bijvoorbeeld een één- of meerdaagse cursus volgen. De cursus bestaat meestal uit twee delen, te weten theorie en praktijk, waarbij je uiteindelijk ook echt de lucht in gaat. Voordat je met de cursus begint, heb je standaard een telefonisch consult. Na het consult begint pas écht de cursus. Alle cursussen zijn allemaal op hetzelfde gefocust, namelijk jou van je angst afhelpen. Of jij je prettig voelt bij de cursusaanbieder, komt direct naar voren tijdens het telefonische consult. Voor een cursus kun je onder andere terecht bij Stichting Valk of Flyanairliner.

Is je angst te groot en zul je het niet redden met een boek, of wil je liever geen cursus volgen, maar liever spreken met een therapeut? Ook hier zijn er genoeg mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld onder hypnose gaan om de oorzaak van je angst te achterhalen zodat je hieraan kunt werken, maar soms is zelfs een gesprek al voldoende. Er zijn verschillende therapeuten die je van je vliegangst af kunnen helpen. Op sites als Fitplein.nl kun je veel informatie hierover vinden.

Stel je eens voor hoe je je zal voelen als je alle mooie oorden ter wereld zou kunnen bezoeken. Je kunt verder met carrière maken, maar ook vrienden of familieleden in Australië bezoeken. Het zal een verademing zijn voor je zijn, vliegen zonder angst.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo overleef je een vliegtuigcrash

Hoewel de kans op een auto-ongeluk vele malen groter is dan een vliegtuigcrash, boezemt het idee dat we uit de lucht kunnen vallen de meesten van ons veel meer angst in. Met deze tien voorzorgsmaatregelen vergroot je de kans om in het ongelukkige ...

4
Reisnieuws
Meer kans op overleven crash

De crash van het Turkse vliegtuig gisteren bij Schiphol en de recente noodlanding van een vliegtuig op de rivier de Hudson in New York geven volgens experts aan dat vliegen een stuk veiliger is geworden.

1
Reisnieuws
1 op 3 reizigers heeft vliegangst

De zomervakantie staat weer voor de deur. Nederlanders stappen massaal in het vliegtuig naar warmere oorden. Jij kijkt er enorm naar uit, maar veel Nederlanders hebben slapeloze nachten. Zweet, hartkloppingen en trillende benen. Voor veel mensen i...

0

Reacties van bezoekers Reageer

KJongenburger

Door: KJongenburger • Geplaatst op

Zomaar wat statistieken:

Het stukje rijden van huis naar het vliegveld is statistisch gevaarlijker dan die intercontinentale vliegreis.
In de USA komen meer mensen op bij paardrijongelukken dan met vliegongelukken; en dat is inclusief de relatief gevaarlijke kleine luchtvaart.

Sterkte allemaal :-}

zonmaan

Door: zonmaan • Geplaatst op

Vliegangst is ook uitstekend met NEI therapie of met EFT te behandelen.
Vaak zijn een tweetal behandelingen al voldoende om ontspannen op reis te gaan...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.