Reisnieuws

Vrijwilligerswerk op reis

Gepubliceerd: 11 dec 2010
5

Handen uit de mouwen terwijl je op vakantie bent. Veel mensen doen tijdens het reizen aan vrijwilligerswerk, om iets terug te geven aan de lokale maatschappij. Is het door jou verzette werk echt hulp of is het hinder?

Het is idee lijkt perfect; mensen uit rijke landen die op hun vakantie de arme locals helpen. De winst? Je hebt er een unieke ervaring bij. Want tijdens je reis help je mee aan een verbetering. Een dagje lesgeven hier, meehelpen aan de wederopbouw na een natuurramp of kinderen opvangen in een weeshuis; noem het maar op. Er zijn zelfs speciaal georganiseerde reizen voor het vrijwiligerstoerisme.


Kritiek

In de praktijk is er hier en daar al heel wat kritiek ontstaan op het zogeheten voluntourism. Want wat voor verschil kun je nou werkelijk maken in de paar dagen dat je er bent? Volgens velen is het vrijwilligerswerk een manier om het schuldgevoel van rijke, verwende westerling weg te werken. Met jouw goedbedoelde hulp houd je de locals eigenlijk afhankelijk van hulp van derden en los je niet de werkelijke, maar tijdelijke problemen op. Buiten dat, geeft het jou waarschijnlijk veel meer voldoening dan dat je daadwerkelijk geholpen hebt.

Hulp is welkom

Volgens Chris Hill van Hands Up Holidays is vrijwilligerstoerisme niet per se een overgewaardeerde activiteit, integendeel. 'De meeste mensen vormen een band met de locals en het project waar ze aan gewerkt hebben. Vaak zullen ze bij thuiskomst alsnog het project financieel ondersteunen, nog een keer terugkomen of ander vrijwilligerswerk doen. Zo blijft men elkaar toch helpen. De winst is inderdaad een unieke ervaring, als het goed gaat zelfs voor beide partijen. Jij hebt een goed gevoel omdat je iemand hebt kunnen helpen, de ander is blij met de hulp en er is zelfs ruimte voor culturele uitwisseling. Daar is toch zeker niks mis mee? Natuurlijk kun je de wereld niet in vijf dagen veranderen. Maar alle beetjes helpen.'

En jij? Wat vind jij? Hoe sta jij tegenover vrijwilligerstoerisme, is het hulp of hinder? Columbus is benieuwd naar je mening! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bijzondere reis: Sierra Leone

Wie altijd al bij een lokale stam heeft willen horen, kan nu terecht in Sierra Leone! Tribe Wanted opent vanaf oktober een nieuw eco-dorp in dit voormalige oorlogsland en steunt daarmee de bevolking.

1
Reisnieuws
Vrijwilliger verspilt tijd en geld

Vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland is voor veel mensen een goede manier er een tijdje tussenuit te knijpen en tegelijkertijd anderen te helpen. 'Maar veel mensen realiseren zich niet dat hun bijdrage soms meer kost dan oplevert', aldus ont...

0
Reisnieuws
Boekje voor vrijwilligerswerk

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in het buitenland, maar vind je het moeilijk een keuze te maken uit alle online informatie? Uitgeverij KIT, Koninklijk Instituut van de Tropen, heeft hier een boekje voor gepubliceerd: Vrijwilligerswerk ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Travelsunlimited

Door: Travelsunlimited • Geplaatst op

Ik heb nu twee keer vrijwilligerswerk gedaan in Zuid Afrika. Dit was een project waar ik mij bezig hield met leeuwen.
Het werk bestond uit alles wat maar nodig is om te doen. Dit houdt in enclosures schoonmaken, helpen met het mooi houden van het reserve, helpen in de keuken, helpen met het voeren van de welpjes, het geven van voorlichting aan daggasten en scholen etc.

Ik heb het idee dat het goed werk is, omdat je ten eerste de Europeanen (zoals ikzelf) een kans geeft om te leren over leeuwen en wat het inhoudt om deze te houden en ten tweede bij te dragen aan de awareness van de locale bevolking. Helaas is het namelijk zo dat veel Zuid Afrikanen wildlife totaal niet belangrijk vinden. Als scholen langskomen om te horen over de leeuwen en ze ook te zien, creëer je toch begrip. Dat is voor het voorkomen van onnodig afschieten van leeuwen positief.
Werk uit handen nemen van de locals doe je niet. De locals zijn ook aanwezig in het park en houden zich met andere zaken bezig. Dit kan prima samen.

Voor onszelf is het een positieve toevoeging om als vrijwilliger te werken, omdat je -in mijn geval- Zuid Afrika op een ander level ervaart. Niet het toeristische deel, maar het dagelijkse leven. En dat vind ik echt belangrijk.

TravelMike

Door: TravelMike • Geplaatst op

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in andere culturen is dit zeker een diepgaandere ervaring dan wanneer je 'gewoon' op vakantie gaat. Je werkt vaak samen met locals, en ze zijn niet je bediende. Daardoor krijg je meer persoonlijke verhalen te horen en wordt je wereld een stuk groter.

Het organiseren van vrijwilligerswerk kost nu eenmaal tijd en energie. Je kunt niet van mensen verwachten zij dit voor niks doen, want dan gebeurt het namelijk niet of niet goed en als er wat is moet je ergens terecht kunnen met je vragen. Doordat jij als betalende vrijwilliger deze mensen en organisaties aan het werk kan houden, kunnen zij met gehele project de mensen of natuur echt helpen op lange termijn. Dit laatste is denk ik het belangrijkste effect dat gecreëerd wordt. Het zijn vaak particuliere initiatieven, waarvan het wat relatief meer geld goed terecht komt dan grote organisaties met kantoren in Nederland die door de loterijen gesteund worden.

TravelMike

Door: TravelMike • Geplaatst op

Betreffende het werk zelf denk ik dat er een toegevoegde waarde bestaat als mensen zelf een bepaalde vaardigheid meenemen die door locals zelf in mindere mate beheerst wordt. Je kunt dan echt een verschil maken door bijvoorbeeld mensen op te leiden of helpen voor zichzelf te zorgen. Het heeft aan de andere kant weinig positieve invloed als je vrijwilligerswerk gaat doen, waar ook een betaalde baan voor een local had kunnen bestaan. Daar help je de werkloosheid niet mee terug te dringen. In de meeste gevallen is het echter zo dat er geen geld is om een betaalde baan te creëren.

Ik ben wel van mening dat zoveel mogelijk geld dat je betaald in het land van het project terecht moet komen. Indien je dus op zoek bent naar vrijwilligerswerk bij een lokale organisatie raad ik aan eens op www.volunteer-work-africa.com te kijken. Hier staan ook projecten op waarvoor je niet hoeft te betalen.

Ik ben het dan ook niet eens met de mening van Yvette om vrijwilligerswerk als booming business af te doen, want de meeste organisaties doen dit om een probleem op te helpen lossen, niet om geld te verdienen. Wellicht zitten er wat rotte appels tussen, maar reken daar niet de hele branche op af. Vooral op het gebied van natuurbescherming durf ik te beweren dat als bepaalde initiatieven niet bestaan hadden er nu meer diersoorten, net als de tijger, op punt van uitsterven zouden staan.

YvettevdBrand

Door: YvettevdBrand • Geplaatst op

Wat toevallig, hier heb ik een paar weken geleden een column over geschreven! Mijn mening zegt genoeg denk ik zo..: http://www.columbusmagazine.nl/afrika/kenia/reisreporter/blogs/3821.html

Ik raad overigens wel aan ook de reacties bij de blog te lezen, daar licht ik wat genuanceerder toe hoe ik het 1 en ander vind...

Albert Weterings

Door: Albert Weterings • Geplaatst op

Heb me ook georienteerd op vrijwilligerswerk in 't buitenland. Maar wat schetst mijn verbazing, los van de reis etc. moet je ook nog eens €1250,- excl. BTW betalen aan 'bemiddelingskosten'
Dat bedrag is al voldoende om een gezin een hele grote hulp te bieden in landen die hulp nodig hebben.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.