Reisnieuws

Zo overkom je cultuurverschillen

Gepubliceerd: 17 dec 2010

Tijdens je vakantie wil je je zoveel mogelijk aanpassen aan de gewoontes van het gastland. Je kunt je natuurlijk van te voren goed inlezen, maar nog lang niet alles staat beschreven. Door goed om je heen te kijken, kom je al een heel eind. Toch zijn er gewoontes waar je maar beter vooraf van op de hoogte kunt zijn.

In Nederland leven er talloze culturen naast elkaar. Door alleen al naar de buren te kijken, kunnen we al veel van andere culturen en gewoontes leren. Maar er blijven altijd stilzwijgende regels en gebruiken binnen andere culturen die je beter wel in ogenschouw kunt nemen als je de grens overgaat - of je buitenlandse buurman op de koffie vraagt.
 

1. Pas op met iemand aanraken

In Europese landen is het helemaal niet vreemd om iemand eens een goedkeurend schouderklopje te geven. Maar zodra je Korea, Thailand, China of het Midden-Oosten bezoekt, moet je hier toch mee oppassen. Als je in één van deze landen iemand een goedkeurende tik geeft, wordt dit een stuk minder gewaardeerd. Aanrakingen worden als ongewoon beschouwd en mensen vinden het doorgaans niet prettig als vreemden of zelfs kennissen hun ongevraagd aanraken. Als je vriendschappelijk met elkaar omgaat, wordt dit wel geaccepteerd.

In Thailand wordt het hoofd beschouwd als een heilig onderdeel van het lichaam. Zelfs een kind een klopje op het hoofd geven wordt niet als liefkozend ervaren. Je geeft iemand het gevoel onderdanig te zijn aan jou, terwijl dat misschien helemaal niet je bedoeling is. In landen als Qatar en Saudi-Arabië is affectie in het openbaar tussen man en vrouw zelfs verboden.
Foto door: Pmeijer.reisreporter.nl

 

 

2. Ga naakt in de sauna

Tegenwoordig wordt het steeds normaler om een bezoek te brengen aan een wellness centre. Toch moet je in deze centra in Nederland doorgaans badkleding dragen. Hoewel topless zonnen in ons land de normaalste zaak van de wereld is geworden, gaat met zijn allen naakt rondlopen in een sauna toch een stapje verder.
In Scandinavische landen en ook in Turkije is dit wel de normaalste zaak van de wereld. Hier wordt een stoombad of de sauna als een plek van complete puurheid beschouwd. Dat betekent dan ook dat alle kleding buiten dient te blijven. Breng je toch liever alleen bezoek aan de sauna in je badkleding, dan ben je in Nederland beter op je plek.

 

 

 

 

3. Maak oogcontact… of juist niet

In de Verenigde Staten is het ontwijken van oogcontact eerder beledigend dan de gewoonste zaak van de wereld. Je wordt al snel aangezien voor een onbeschoft, onverschillig of een zwak persoon, terwijl je in Aziatische landen juist weer niet te lang in iemands ogen moet kijken. Daar heerst het bijgeloof dat je juist een slecht persoon wordt als je elkaar te lang aankijkt. Dus kijk niet raar op als men naar je tenen kijkt terwijl je een gesprek voert. In Duitsland moet je elkaar juist wel weer diep in de ogen kijken, zeker onder het genot van een biertje tijdens het proosten: de Duitsers vrezen dat je minimaal zeven jaar lang pech hebt in de slaapkamer als je dit niet doet. Ofwel, het is maar net in welk bijgeloof je gelooft.

 

 

 

4. Drink je alcohol op de juiste manier

Elke samenleving heeft zijn eigen tradities wat betreft het nuttigen van alcohol. In Nederland is het onbeschoft om je cocktail achterover te gieten alsof het water is. Een exotische mix is immers niet het goedkoopste drankje in een dansclub. In Rusland ben je juist geen echte vent als je nipt aan je wodka. Hier behoor je je kleine glaasje direct vanuit de vriezer in één teug leeg te drinken.
In Frankrijk maak je jezelf niet geliefd door alleen je eigen glas bij te vullen met wijn, denk ook aan je tafelgenoten! In Latijns-Amerika moet je weer opletten met welke hand je je drankje opdrinkt. Pak je je glas met links, dan roep je een lading ongeluk op over de rest van je leven.
In welk land of bij wie thuis je ook komt, je kunt het beste gewoon afwachten en goed kijken wat de locals doen of nog gemakkelijker: vragen wat de gebruiken zijn. Zo voorkom je onbedoeld ongepast gedrag.
Foto door: Hans793.reisreporter.nl

 

 

 

5. Houd je mond tijdens het eten

In de meeste Europese landen wordt het diner aangegrepen om even de dag te bespreken. De meeste familieleden zijn dan thuis. Niet overal wordt de dag besproken tijdens het avondmaal. In China, Japan en bepaalde Afrikaanse landen is het eten iets speciaals, daar wordt genoten in stilte. Praten of lachen is echt not done. Wij vinden het misschien niet altijd even prettig als er stiltes vallen, maar daar wordt in China niet moeilijk over gedaan. De maaltijden zijn er echt alleen om te eten.

 

 

 

6. Snuiten van je neus is niet netjes

Je neus snuiten is altijd al een beetje taboe, maar ‘m telkens ophalen is misschien nog wel smeriger. In veel Europese landen zul je al snel een zakdoek aangereikt krijgen. Niet in Frankrijk; daar wordt het als beledigend ervaren als je tijdens het eten je neus gaat snuiten. Als je jezelf excuseert door naar het toilet te gaan, wordt dit je ook niet in dank afgenomen. Maar er zijn meer landen waar ze walgen van je zakdoek. Neem bijvoorbeeld Japan en China, maar ook Saoedi-Arabië. In Japan hebben ze er zelfs een woord voor – hanakuso – wat staat voor zoveel als onaangenaam neusafval. Je zult jezelf er toe moeten dwingen te blijven zitten en niet je neus te gaan snuiten. Nu maar hopen dat je geen stevige verkoudheid te pakken hebt!
Foto door: Karen78.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Spoedcursus gebarentaal

Natuurlijk doe je op reis zoveel mogelijk je best om te blenden met de lokale bevolking, maar soms kan je met het kleinste (hand)gebaar iets heel anders zeggen dan je bedoelt. Voor je het in de gaten hebt kun je iemand beledigd hebben. Pas daarom ...

0
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Reacties van bezoekers Reageer

caecilia

Door: caecilia • Geplaatst op

In heel Azie is het onverstandig om kinderen aan het hoofd aan te raken! Bedwing dus het aaien en lach naar kind en ouder(s), trek je foto van je eigen of andermans kindjes tevoorschijn en je hebt kontakt..

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.