Reisnieuws

Gezond op reis: man versus vrouw

Gepubliceerd: 29 nov 2010
3

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Ook als het op reizen aankomt. En het is ook nog eens wetenschappelijk verklaard.

Onderzoek

Diep van binnen wisten we allang dat mannen vaak (iets te) overmoedig zijn op reis en dat vrouwen zich chronisch zorgen maken over te veel (nutteloze) dingen. Maar nu is het ook nog eens wetenschappelijk bewezen met een onderzoek van deskundigen op het gebied van reizen en gezondheid. Wat blijkt? Gezondheidsrisico's bij reizigers worden tot op zekere hoogte bepaald door het geslacht. En mannen nemen andere voorzorgsmaatregelen tegen ziekte dan vrouwen.


Zo zijn vrouwen op reis...

…meer geneigd om naar de dokter te gaan bij buikklachten zoals diarree en buikpijn. Ze brengen eerder een bezoek bij verkoudheid en keelpijn, stress en bij last van de blaas. Vrouwen nemen sneller dan mannen het initiatief om zich te laten adviseren vóór hun reis en worden hierdoor véél minder vaak dan mannen opgenomen in het ziekenhuis in het buitenland. Vrouwen raadplegen thuis al de dokter, meestal om zich te informeren over hun cyclus in combinatie met hun reis. Ook blaasontsteking komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen, dus veel water drinken is een goed devies.
Een andere aanrader is om duurdere antimalariapillen aan te schaffen; uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen als bijwerking bij goedkope pillen extra last hebben van stemmingwisselingen hebben.

En hoewel vrouwen veel minder risico's nemen en beter ingelicht zijn, hangt daar ook een nadeel aan. Want kom op, je kunt je ook te veel zorgen maken. Dames, leer ook te ontspannen! Met al dat getob over wat je wel en niet kunt doen op reis kun je ook niet echt genieten van alle geneugten die je op reis tegenkomt.


Mannen daarentegen...

… gaan in het buitenland met name naar de dokter wanneer ze last hebben van koorts, van hepatitis en soa's of van ziekten die door insecten zijn overgebracht, zoals malaria en gevolgen van tekenbeten. Mannen belanden ook veelal bij de buitenlandse dokter met hart- en vaatziekten, acute hoogteziekte en bevriezing. Het moge dan ook duidelijk zijn dat ze zich dus veel minder dan vrouwen laten adviseren vóór hun reis en meer risico's nemen. Misschien komt het omdat mannen denken dat onsterfelijk zijn en alles aankunnen. Maar ja, het blijkt wel dat ze zich dus niet fatsoenlijk tegen muggen en andere insecten kunnen beschermen. Dus wij melden het nog maar eens: Deet is het antwoord tegen beestjes! Daarbij ook nog een advies: spuit het niet in je gezicht, want als het in je ogen komt, moet je alsnog naar de dokter.

Er schijnt een onderzoek van Cambridge te zijn dat suggereert dat mannen een zwakker immuunsysteem hebben dan vrouwen; dat kan een verklaring zijn waarom vrouwen vaak denken dat een zieke man zich vreselijk aanstelt.


Conclusie:

Mannen zouden dus allereerst eens moeten beginnen met het lezen van een handleiding of gebruiksaanwijzing, hun sterfelijkheid erkennen, een arts raadplegen voordat ze op reis gaan , onderzoek doen naar hun bestemming en zich beter beschermen tegen insectenbeten. Vrouwen zouden moeten weten van welke medicijnen ze in het verleden vervelende bijwerkingen hebben gehad en zich laten informeren over hoe je een blaasontsteking kunt voorkomen. En een ontspanningsoefening vooraf en af en toe gewoon vertrouwen hebben in dat alles goed zal gaan, kan vast ook geen kwaad.
En natuurlijk geldt voor iedereen, ongeacht het geslacht: neem als je single bent voldoende condooms mee, laat je tijdig bent voorlichten wat te doen bij diarree en als je fit op reis gaat, kun je al heel veel ondervangen.

En tot slot: dames, maak je dus niet zo'n zorgen en heren, draag bij het fietsen, scooter- of motorrijden altijd een helm... Ook al doen de locals dat ook niet.

Hoofdbeeld door: Philippeleroyer.flickr.com
Beeld vrouw door: Salvis.are.flicker.com
Beeld jongetje door: Tsjikatilo.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo reis je als vrouw alleen

Dat vrouwen niet meer alleen maar voor de kinderen zorgen is al jaren bekend. Maar dat er steeds meer vrouwen alleen op reis gaan is een relatief nieuwe tendens. Je omgeving vindt het vaak stoer en gewaagd, maar krijgen ook steevast de rillingen. ...

5
Reisnieuws
Goed voorbereid op reis

'Jij zou de shampoo toch meenemen?' 'Nee, jij!' Iedereen kent het wel, de kleine irritaties die ontstaan tijdens het pakken van de koffer vlak voor de vakantie. Welke sekse is beter voorbereid?

0
Reisnieuws
Strand voor vrouwen

Lekker met andere vrouwen naar het strand zonder dat er de hele tijd mannen lopen te koekeloeren en er jengelende kinderen om je heen drentelen... Ideaal toch? In de Italiaanse kustplaats Riccione is nu het eerste strand speciaal voor vrouwen geop...

2

Reacties van bezoekers Reageer

Jessminder74

Door: Jessminder74 • Geplaatst op

Afgezaagd verhaal - dit had ook in de Viva kunnen staan....

globetrotterbaaike

Door: globetrotterbaaike • Geplaatst op

mooi verhaal maar hoe zit het eigenlijk met homosexuelen , weer een ander verhaal zeker , ik homosexueel pas bij beide niet.

abernaert

Door: abernaert • Geplaatst op

Redelijke open deuren allemaal. Alsof mannen en vrouwen op vakantie in één keer veranderen van hun geijkte patroon.

Waarom vrouwen vaak (onterecht) denken dat mannen zich aanstellen als ze ziek zijn is heel simpel.
Een zieke vrouw begint al te piepen als er nog niks aan de hand is, een ziek man begint pas te piepen als er echt iets is. Zal niet voor alle vrouwen en mannen gelden, maar dat is wel mijn persoonlijke errvaring.

En ligt volledig in lijn met de rest van het artikel.
Vrouwen overdrijven en mannen denken dat ze onsterfelijk zijn.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.