Reisnieuws

Zeeziekte: zo voorkom je het

Gepubliceerd: 27 nov 2010
9

Sommige mensen worden tijdens het varen altijd zeeziek, soms is het onverwacht. Het is toch jammer als je meer afgeleid bent met het voeren van de vissen dan het genieten van je vaartocht. Met deze drie tips is zeeziekte hopelijk voltooid verleden tijd.

Je kijkt uit naar die ene Antarctica expeditie, zeiltocht of cruise langs allerlei tropische bounty-eilanden. Alleen zie je de gedachte dat je de helft van de reis in je hut doorbrengt of de alleen de bodem van een emmer zal aanschouwen, niet zo zitten.

Zo ontstaat zeeziekte

Zeeziekte, of reisziekte ontstaat wanneer je evenwichtsorgaan en dat wat je waarneemt niet met elkaar overeenkomen. Denk aan het een het op en neer deinen van een schip: je evenwichtsorgaan registreert beweging, maar je ziet die beweging niet. Hierdoor ontstaan duizelig- en misselijkheid. Zeeziekte gaat best stiekem te werk; soms slaat het onverwacht en hard toe en soms komt het heel langzaam opzetten. Het is meestal te herkennen aan heel veel gapen, daarna word je wat bleek en zweterig, maak je veel speeksel aan en dan komt het overgeven. Overgeven helpt meestal wel even, maar feit is dat je waarnemingen nog steeds niet met elkaar kloppen en daardoor het hele feestje spoedig opnieuw begint.

Foutje, bedankt

De bouw van het menselijk lichaam bemoeilijkt het behandelen van zeeziekte. Als je eenmaal misselijk bent, zal een pilletje niet meer helpen. Dit komt omdat bij misselijkheid je maag niks meer opneemt. Alles wat je tot je neemt, drijft maar een beetje rond in je maag tot dat je lijf het eruit gooit. Het is dus belangrijk dat je iets aan je zeeziekte doet vóór dat het opspeelt. Is het toch te laat voor pillen? Je kunt ook een smelttablet nemen, dat via de mond wordt opgenomen. Nadeel hiervan zijn de bijwerkingen (droge mond, duizeligheid, verminderd gezichtsvermogen).

Handige hapjes

Verrassend, maar waar: uit een aantal tests is gebleken dat gember een effectieve werking heeft tegen zeeziekte en overgeven. Gember is tegenwoordig in veel vormen verkrijgbaar, in pilletjes, drankjes, snoepjes; je hebt het voor het kiezen! Om misselijkheid te voorkomen, eet je lichte en niet vette producten zoals crackers en brood of witte rijst. Vermijd radijsjes en komkommer, die vertragen je spijsvertering en drink ook geen grote hoeveelheden, dat klotst alleen maar heen en weer.

Kijk naar de horizon

Even wat zuurstof happen op het dek helpt altijd. Als je daar dan toch bent, kijk dan naar een vast punt aan de horizon, zo kunnen je ogen zien wat je evenwichtsorgaan registreert en zul je je weer wat beter voelen. En, hoe aangenaam het ook klinkt: als je dan toch denkt dat je gaat overgeven, spuug dan eerst even een klein kwatje zodat je weet welke kant de wind op waait... Je reisgenoten zullen je dankbaar zijn.Wat doe jij bij zeeziekte? Columbus is benieuwd naar je tips! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.


Foto door: Nancy_Carels.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Medicijn tegen reisziekte

Over landweggetjes crossen is geweldig. Bochtje hier, kuiltje daar. Je chauffeur neemt het ook al niet zo nauw met de snelheden. En dan opeens slaat het toe: wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd. En nee, we hebben het dit keer niet over dromoma...

11
Reisnieuws
Reisziekte: het bestaat echt

Zodra je hoort over een nieuwe bijzondere bestemming aan de andere kant van de wereld, moét en zál je erheen gaan en liefst zo snel mogelijk. Als jij jezelf hierin herkent, lijd je misschien wel aan de ziekte Dromomanie.

10

Reacties van bezoekers Reageer

lijn

Door: lijn • Geplaatst op

Bij de apothhek verkrijgbaar suprimal, voor mij de beste en gewoon op tijd innemen dus niet wachten totdat je niet lekker word.

ajdehaan

Door: ajdehaan • Geplaatst op

Die tip: spuug met de wind mee.. had mijn medepassagier op de boot van Ko Tao naar het vaste land van Thailand die maar gelezen...

Ik zag het aankomen, maar moest me stevig vast blijven houden aan het schip, anders zou ik zeker overboord rollen. Ogen dicht en incasseren.

Kasangua

Door: Kasangua • Geplaatst op

Sea sickness travel band om de polsen, van tevoren cinnarizine innemen en proberen achter op de boot te gaan zitten!

Obiwan

Door: Obiwan • Geplaatst op

Wat bartf (hieronder) beweert is absoluut niet waar. Het zou niet best zijn als het middelpunt in het stuurhuis lag.
Vooral op containerschepen ligt dit heel hoog en is het juist het verkeerde punt om te zijn.
Het draaipunt zit op ongeveer 1/3 van de onderzijde schip maar dat zou wel eens de machine kamer kunnen zijn en daar wil je niet zijn als je ziek bent.
Het midden van het schip opzoeken is wel goed en dan bijvoorbeeld op het achterdek (frisse lucht) en niet in de ventilatie opening van de kombuis. Eet droog (bruin)brood en drink water. Ook als je blijft overgeven.
Het gaat echt vanzelf voorbij vooral als je je probeert te verzetten en afleiding zoekt. Ik weet dat het niet meevalt maar ziek op bed gaan liggen is ook ziek voelen en dus ziek zijn

bartf

Door: bartf • Geplaatst op

Zorg dat je zo dicht mogelijk bij of in de stuurhut komt. De meeste schepen zijn op een dusdanige wijze geconstrueerd dat deze bij golfslag pendelen om het middelpunt. Meestal is dat de stuurhut. Als je daar zit, zijn de bewegingen tov de horizon het kleinst en het effect van zeeziekte dus ook.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.