Reisnieuws

Zo reis je als vrouw alleen

Gepubliceerd: 21 nov 2010

Dat vrouwen niet meer alleen maar voor de kinderen zorgen is al jaren bekend. Maar dat er steeds meer vrouwen alleen op reis gaan is een relatief nieuwe tendens. Je omgeving vindt het vaak stoer en gewaagd, maar krijgen ook steevast de rillingen. Dat je je niet moet inlaten met ongure types is een feit. Maar wat kun je allemaal nog meer doen tijdens de voorbereidingen en op reis zelf, zodat je je overal veilig voelt?

Je wilt op reis met of zonder rugzak, maar in ieder geval alleen. Een stoere onderneming, die zeker de moeite waard is. Columbus heeft een aantal tips op een rij gezet. In eerste instantie voor vrouwen, maar misschien hebben de mannen er ook nog wat aan?!
 

1. Kies een veilige accommodatie

Tijdens de voorbereidingen voor je reis is het heel belangrijk om een veilig onderkomen uit te zoeken. Alleen reizende vrouwen zijn nou eenmaal een gemakkelijk doelwit. Als je van tevoren al goed research hebt gedaan naar de beste en meest veilige locaties, ben je er in ieder geval verzekerd dat je 's nachts lekker slaapt. Als je na het vallen van de nacht ook nog de straat op kunt voor een lekkere maaltijd, is dat helemaal ideaal. Natuurlijk kun je jezelf al een hoop ellende besparen als je niet door donkere steegjes dwaalt en ronddoolt op verlaten pleinen.
 

2. Houd het thuisfront op de hoogte

Tijdens je reis val je van het ene avontuur in het andere. Omdat je alleen reist, hoef je met niemand rekening te houden. Je kunt doen en laten wat je wilt. Toch is het heel belangrijk om aan het thuisfront te laten weten of alles goed met je gaat. Wat beleef je allemaal en leef je überhaupt nog? Want jij hebt het wel helemaal geweldig, maar thuis vragen de mensen zich toch af of alles nog oké is. Er zijn genoeg manieren om even contact te maken. Bel af en toe even, of als de mogelijkheden er zijn, maak dan een reisblog aan. Het is leuk voor iedereen om het te lezen en jij kunt even je verhaal kwijt. Doordat je vrienden en familie je blogs kunnen lezen, weten ze direct dat alles goed met je gaat. Zo slaapt je moeder toch net even iets lekkerder 's nachts.

3. Draag de juiste kleding

Per land verschillen de dresscodes. Wil je echt gerespecteerd worden door de bevolking, denk dan goed na wat je die dag aantrekt. Als je in Islamitische landen met het kortste rokje dat je bezit de straat op gaat, kun je ervan op aan dat de opmerkingen er niet om liegen. Als je de bevolking echt respecteert, kijk je gewoon om je heen: wat dragen de andere vrouwen? Kijk welke jurk en hoofdbedekking het beste bij jou past en trek dat aan. Er zitten meer voordelen aan het dragen van de juiste kleding. Je wordt minder snel geweigerd in religieuze gebouwen, maar je bent ook een minder makkelijk doelwit voor overvallers en oplichters.
Foto door: Jelle51.reisreporter.nl

4. Leer de taal

Als je vantevoren al weet waar je naar toe gaat, is het verstandig om een aantal basiswoorden te leren. Door een paar woorden te spreken, word je sneller gerespecteerd en is de kans aanzienlijk groter dat ze beter voor je 'zorgen'. Ook zul je minder snel die blanke toerist zijn, maar meer een naam krijgen. Weet je van te voren niet welke landen je allemaal gaat bezoeken, maar weet je wel een beetje welke richting je opgaat? Zoek dan uit welke talen het handigst zijn om te leren, of welke woordenboeken handig zijn om op zak te hebben.
Foto door: Mireille.reisreporter.nl
 

5. Leugentje om bestwil

Als alleen reizende vrouw zul je waarschijnlijk geregeld de vraag krijgen waar je man is en of je getrouwd bent. Antwoorden dat je alleen op reis bent, zal voor veel mensen vreemd in de oren klinken en buiten Europa is dit vaak een groot taboe. Een leugentje om bestwil is daarom soms niet onverstandig. Vertel de mensen gewoon dat je man nog in het hotel verblijft, of, wat eigenlijk nog beter is: vertel ze dat je gaat trouwen. Dat is meestal een hele geruststelling, hoe vreemd dat ook klinkt. Daarnaast houd je ook meteen de mannen waar je niet op zit te wachten, een beetje op afstand.

6. Maak contact met andere reizigers

Alleen reizen is leuk, maar af en toe eens met iemand kletsen is ook best gezellig, zeker als de eenzaamheid er langzaam insluipt. Hoe en waar ontmoet je nu reisgenoten om je ervaringen mee te delen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Er zijn genoeg mensen die alleen reizen. Als je reist met je rugzak, kom je ze haast vanzelf tegen in de hostels waar je verblijft, in restaurantjes waar je eet, maar ook tijdens eventuele busritten. Wees niet bang om ze aan te spreken; dat zou je zelf ook leuk vinden, dus waarom zij niet? Wil je nog meer tips lezen voor vrouwen die alleen reizen, kijk dan eens op de website Womenontheroad.com. Dit is niet alleen handig voor vrouwen, mannen hebben er ook zeker wat aan!
Foto door: Sukianto.flickr.com


Wil je meer handige tips om als vrouw alleen de wereld veilig te bewandelen? Er zijn talloze sites te vinden met tips en trucs. Een goede site is Travels.kilroyworld.nl; hier zijn leuke adresjes om te overnachten en lekker eettentjes te vinden.

Zijn er nog belangrijke tips die ontbreken? Laat ze dan achter in het opmerkingenveld hieronder. Columbus is zeer benieuwd!

 


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Wees een toerist: 5 tips

Hoe erg je ook je best doet om je tijdens je reizen te gedragen als een local, je zult altijd een toerist blijven. Ga dit niet uit de weg, maar omarm alles wat het leven als toerist je te bieden heeft. Columbus zet vijf tips voor toeristen op een ...

2
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Reacties van bezoekers Reageer

ATielemans

Door: ATielemans • Geplaatst op

Inmiddels ben ik de 50 gepasseerd en heb ik heel wat ervaring opgedaan in het alleen reizen als vrouw. Veel van de genoemde tips gebruik ik. Vooral die van mijn man die ziek in het hotel ligt (met diarre, want dat is een veel voorkomende ziekte voor buitenlanders).
Tijdens een van mijn eerste reizen kreeg ik als alleenreizende vrouw de tip om bij moeilijke situaties, altijd de hulp te vragen van oudere bewoners van het land. In heel veel landen om ons heen respecteert men de ouderen en hun mening. Het is wel eens voorgekomen dat vooral oudere vrouwen in de bres voor me in de bres springen als ik lastig werd gevallen door opdringerige mannen. Ook al verstaan we elkaar niet altijd, ze snappen dat je je soms zeer ongemakkelijk voelt.

Kabarangin

Door: Kabarangin • Geplaatst op

Tip 1: Ik heb een SPOT personal tracker, daarmee kan ik (buiten, vrij bereik voor de sateliet ontvangst) altijd een bericht sturen dat alles ok is met me, of een verzoek om hulp of in het uiterste geval een alarm oproep doen, 112, vanaf bijna elke plek op de wereld. Onafhankelijk van mobiele telefoon etc. Ik ben er heel erg tevreden mee, geeft mijzelf en ook mijn familie een hoop rust. Kost eigenlijk alleen de aanschaf en een abonnement van 149 euro per jaar. Verder is het erg leuk dat mijn reis op googlemaps te tracken is.

Tip 2: Draag altijd een "Trouwring".

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Er is een leuk handzaam boekje bij taalproblemen met als titel Point it. Een picture dictionary voor in je broekzak (9x13 cm).Geschreven door Dieter Graf. Is in elk land te gebruiken, want als je iets nodig hebt of wil weten, hoef je slechts het plaatje aan te wijzen in het boekje. Keuze uit 1900 plaatjes, dus daar kom je een heel eind mee. Simpel en effectief.
(Point it, Traveller's language kit, door Dieter Graf, ISBN 978-3-9808802-7-5).

Annettoz

Door: Annettoz • Geplaatst op

Ik zorg er altijd voor dat ik niet alleen met een nieuwe, nog onbekende 'vriend' verder reis. Ik vraag er altijd een derde persoon bij, die ook voor de ander nieuw is. Dat is gewoon een stuk minder risicovol.

Daarnaast let ik er altijd op of ik op welke manier dan ook niet afhankelijk van een ander wordt. Weg kunnen gaan wanneer ik wil.

En het liefst reizen wanneer er nog genoeg OV opties zijn, zodat je niet alleen in het donker door een vreemde stad hoeft te dwalen.

Altijd doorgeven waar je bent en waar je heen gaat en verwacht aan te komen, scheelt ook een hoop stress vooral voor het thuisfront. Spreek ook af wanneer je weer wat van je laat horen als dit mogelijk is.

Tot slot....vertrouw op je intuïtie. Daar zijn vrouwen over het algemeen wel goed in ;-)

merci1986

Door: merci1986 • Geplaatst op

Wanneer ik bij een 'vreemde' in de auto stap. SMS ik vaak voor de zekerheid het kenteken door aan familie of vriendin. Zelfde als vluchtnummers, tijden van bussen/treinen. Mocht ik vermist raken weten ze waar ze kunnen starten met zoeken :)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.