Reisnieuws

Gewoontes over de grens

Gepubliceerd: 23 okt 2010
0

Als je op vakantie gaat bereid je je altijd goed voor. Hoeveel kleren neem je mee, ben je de zonnebrand niet vergeten en voor de nodige ontspanning pak je ook nog wat boeken in. Wat ook niet geheel onverstandig is, is om even te checken wat de lokale gewoontes zijn. Wat doe je en wat moet je zeker níét doen. Zo voorkom je situaties die goed bedoeld zijn, maar zeker niet zo overkomen.

Per land zijn de handgebaren, cadeautjes geven en de eetgewoontes anders. Je wijsvinger tegen je duim, betekend hier oké, maar in Brazilië is het vulgaire taal en erg onbeschoft; steek liever je duim op. Dit moet je Iran weer juist niet doen, dit gebaar heeft dezelfde betekenis als de middelvinger bij ons. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat! Columbus zet een paar handige tips voor je op een rij.


1. Gebruik je rechterhand

Terwijl het hier een teken is van veel plezier, is het in Japan echt wel raar om je mond niet te bedekken terwijl je lacht. Als je op zakenreis bent en je lacht zonder je hand voor je mond te doen, gaan ze er waarschijnlijk van uit dat je niet al te intelligent bent.


Linkshandigen zullen wel even moeten wennen tijdens hun tripje in Marokko, Nepal, India, Turkije en zelfs Zuid Afrika. In deze landen is het van oudsher een gewoonte om je linkerhand te gebruiken voor toiletbezoeken, terwijl je je rechterhand juist voor alle andere dagelijkse dingen gebruikt. Hier zul je wel flink aan moeten wennen, maar aanleren is een vereiste, want geloof ons: je wordt erg raar aangekeken als je eten van een schaal pakt met links.
Foto door: CoineWijngaarde.reisreporter.nl


2. Eten en drinken

Per land kunnen de manieren hoe je je eetgerei neerlegt nogal afwijken. In Vietnam moet je vooral niet je eetstokjes in je rijst steken als je uitgegeten bent. Het roept een oude herinnering op: de manier van het schoonmaken van urnen lijkt hier namelijk op. Dat kun je je gastheer echt niet aandoen.


Terwijl je thuis altijd hebt geleerd om je bord leeg te eten uit respect naar de ontwikkelingslanden toe, ben je in China juist weer respectloos wanneer je ook de laatste rijstkorrels eindelijk op hebt.

Niet alleen buiten Europa zijn er andere gewoonte dan hier. In Italië zijn er een aantal belangrijke 'koffieregels'. Cappuccino drink je alleen 's ochtends. De koffie is dik en vettig, daar heb je na het diner geen gaatje meer voor over. Er zijn zelfs restaurants te vinden die zelfs weigeren om cappuccino na het diner klaar te maken, omdat het als een regelrechte belediging naar de kok toe wordt gezien. Nee, neem liever zo'n kleine espresso. Voor dit luttele beetje heb je vast nog wel een gaatje.
Foto door: Mathilde.reisreporter.nl


3. Cadeautjes geven

Cadeautjes geven is ook zo iets. Hier pak je het direct uit en bedank je de gever. In Suriname is dit weer onbeschoft, want daardoor zou de gever zich geen houding weten te geven.


Ook het presentje dat je geeft kan bepalen of je nog bevriend bent of dat het over is. In China geef je iemand een mesje, een schaar of een briefopener als je van de vriendschap af wilt. Hoe leuk die klok ook tikt, geef het niet aan een Chinees. Het symboliseert 'ongeluk'.

In Frankrijk geef je je huisbaas geen bos rode anjers, behalve als je in een romantische bui bent. Beter is het om juist witte bloemen te geven als je er verder niets mee bedoelt. In Zuid-Korea moet je juist weer de witte bloemen overslaan, tenzij er iemand is overleden.
En geef in India iemand als blijk van waardering vooral geen lederen tas cadeau.
Foto door: bartjorritsma.reisreporter.nl

Zo zijn er nog veel meer gebruiken en gewoonten in de wereld te vinden. Het kan zelfs per stad in hetzelfde land variëren. Kortom, wil je niet in situaties verzeild raken waarin je mensen onbedoeld beledigt, zorg er dan voor dat je je vooraf inleest en weet wat normaal is en wat écht niet kan.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Begeef je onder de locals

Typische toeristen. Ze zijn heel herkenbaar. En als toerist ben je een makkelijk slachtoffer voor tasjesdieven en zakkenrollers. Buiten dat maak je als typische toerist niet echt de cultuur van het land mee. Columbus geeft je een tweetal tips hoe ...

3
Reisnieuws
Spoedcursus gebarentaal

Natuurlijk doe je op reis zoveel mogelijk je best om te blenden met de lokale bevolking, maar soms kan je met het kleinste (hand)gebaar iets heel anders zeggen dan je bedoelt. Voor je het in de gaten hebt kun je iemand beledigd hebben. Pas daarom ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.