Reisnieuws

Begeef je onder de locals

Gepubliceerd: 20 okt 2010
3

Typische toeristen. Ze zijn heel herkenbaar. En als toerist ben je een makkelijk slachtoffer voor tasjesdieven en zakkenrollers. Buiten dat maak je als typische toerist niet echt de cultuur van het land mee. Columbus geeft je een tweetal tips hoe niet een typische toerist te zijn.

Een aantal voordelen om je niet typisch toeristisch te gedragen is bijvoorbeeld omdat je dan minder opvalt en niet doelwit bent voor roverijen. Maar, misschien nog wel het belangrijkst, je kunt ook meer genieten van wat je meemaakt; door van de gebaande paden te wijken kom je soms superleuke cafeetjes of winkeltjes tegen en kun je socializen met de locals.

Zo wijk je van gebaande paden:

Leer een aantal woorden en zinnen

Probeer op z'n minst hallo, dank je, alsjeblieft en tot ziens te leren. Natuurlijk, er wordt niet verwacht dat je de lokale taal vloeiend spreekt. Maar vaak wordt het zeer gewaardeerd als je het probeert. Het helpt ook als je in je boekje de zin aanwijst die je probeert uit te spreken. Je zult zien dat mensen een stuk meer open naar je zijn op deze manier. Behalve misschien de Fransen en Italianen, die een onperfecte poging al snel zien als een regelrechte verkrachting van hun prachtige taal. Verder zou het positieve reacties moeten opleveren. Wij vinden het toch ook leuk om ergens in een verlaten woestijn in het Nederlands een glaasje water aangeboden te krijgen?

Verdiep je in je bestemming

Je hoeft niet een expert te zijn, maar je een beetje verdiepen in de geschiedenis en cultuur van het land kan geen kwaad. Je bent dan namelijk in staat om de mensen en de gang van zaken daar beter te begrijpen. Zo kun je ook onnodige irritaties bij de locals vermijden, bijvoorbeeld door je eetstokjes in het eten te prikken of rechtop te laten staan in je kom in China of Vietnam. Of door onbedoeld geen rekening te hebben gehouden met een gepaste kledingstijl. Ook waarderen de locals het als je wat meer op de hoogte bent van de achtergrond van hun land; het kan interessante gesprekken opleveren en een kijkje in hun wereld en gedachtengang.Hoe begeef jij je onder de locals? Columbus is benieuwd naar je tips! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Huur een vriend in het buitenland

Het is behoorlijk frustrerend dat alle leuke, hippe en nieuwe plekjes bijna niet in reisgidsen te vinden zijn. Daarom is het handig om op reis een local aan je zijde te hebben die je de ins en outs van een stad laat zien.

0
Reisnieuws
Laat je rondleiden door locals

Een stad leer je vaak pas écht kennen door insidertips van locals. Op de nieuwe website Guided By A Local kun je snel in contact komen met locals die je graag hun échte stad willen laten zien.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Cornelio

Door: Cornelio • Geplaatst op

Het is absoluut niet waar dat Italianen onvriendelijk reageren op zwak gebruik van hun taal door buitenlanders. Ik woon nu negen jaar in dit gekke, maar charmante land en kan u zeggen dat Italianen juist extreem tolerant zijn op dit punt. Het zijn schatjes (wat dit aspect betreft). De Fransen daarentegen zijn buitengewoon onsympathiek op dit punt, vooral in de bergen (ik weet niet waarom).

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Ik sluit me geheel aan bij de redactie en bij de reactie van RR Lola, dit zijn zeer goede manieren om in contact te komen met de lokale bevolking in landen die we niet van nature kennen, om ze te begrijpen, te respecteren en om iets van de mensen en hun cultuur te leren. Ook leuke manieren om dit te breiken zijn: ga in op uitnodigingen van mensen om een kopje thee te komen drinken in hun huis, toon oprechte interesse in de dagelijkse bezigheden en wekzaamheden van mensen, zwaai niet meteen met je camera maar knoop eerst een praatje aan, dan heb je vaak een heel leuk contact (en kun je daarna alsnog een mooie foto maken), logeer net als Lola in kleinschalige, lokale accommodaties, ga eten in kleine restaurantjes waar vooral de lokale bevolking komt (en schuif aan als ze daarom vragen, wat heel vaak gebeurt), reis met het lokale OV of ga liften en last but not least: blijf langer op één plek om de mensen een beetje te leren kennen (en andersom), je meer eigen te maken met de omgeving en de lokale gebruiken en vooral om je thuis te voelen op een plek die je van nature onbekend is.

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Stel, je woont in Amsterdam. Ga je dan zelf altijd naar de toeristische plekken zoals bijvoorbeeld het Leidseplein? Ik in elk geval niet. Dus als ik op reis ben, probeer ik uit te vinden waar de lokale bevolking zelf graag komt, mits het niet te onveilig is. Verder slaap ik vaak bij de mensen thuis: in b&b's, bij gastgezinnen en bijvoorbeeld in Cuba in Casas Particulares. Ook vrijwilligerswerk geeft je vaak een unieke inkijk in het leven van de lokale bevolking, nog even los van het feit dat het voor een goed doel is en dus erg dankbaar werk is. Door activiteiten of excursies op eigen houtje of met een klein groepje te doen, kom je soms ook sneller in contact met de bevolking dan als je met een grote groep aan komt zetten. Verder gebruik ik de genoemde tips ook altijd. Lees je in, leef je in, leer een paar woorden en zinnen, toon respect en wees tegelijkertijd niet bang om op mensen af te stappen en vragen te stellen. De meeste mensen kunnen oprechte interesse alleen maar waarderen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.