Reisnieuws

Couchsurfing bedreigt hotels

Gepubliceerd: 18 okt 2010
0

Couchsurfen begint steeds populairder te worden. In sommige landen neemt het fenomeen zelfs zulke grote vormen aan dat de hotelsector een ware dreiging voelt.

Couchsurfen houdt in dat je op Couchsurfing.com je bank, logeerbed of luchtbed aanbiedt zodat toeristen hier gratis op kunnen overnachten. Zelf kun je uiteraard ook bij andere locals terecht. In Nederland zijn nu al bijna twintigduizend mensen lid van de website. De site is met name populair onder jongeren.

Uitwisseling

Vaak betalen mensen voor hun slaapplaats met een souvenir uit het thuisland of een flesje wijn. Dat kost een heel stuk minder dan een hotel. In Duitsland, waar inmiddels al zo'n honderdduizend leden actief zijn, zouden vooral de goedkopere hotels dat inmiddels moeten merken, denkt trendwatcher Ronald van der Hoff.

De reden dat couchsurfen zo populair is, komt volgens hem doordat het meer is dan het aanbieden van een bed: 'Het gaat om het opdoen van nieuwe contacten en het uitwisselen van ervaringen.' Het komt vaak voor dat de aanbieder van een bank de volgende keer bij zijn logé komt slapen.

Bedreiging

Frans Hazen, voorzitter van de sector hotels van de Koninklijke Horeca Nederland, meent dat het gevaar beperkt blijft omdat zakenmensen alsnog een eigen kamer zullen blijven boeken. 'Maar we mogen hopen dat het alleen bij gratis couching blijft en dat er geen kamers voor geld aangeboden worden. Dan wordt niet alleen de hotellerie bedreigd, maar ook de bed-and-breakfastsector.'

Wietzoekers

Amsterdammer Harald van Gils is een couchsurfer. Al zo'n zeventig reizigers brachten de nacht door op zijn bank. Harald: 'Je logeert bij mensen die je via internet hebt leren kennen. Je gaat voor een avontuur. Meestal laat je elkaar de stad zien, maar mensen die alleen voor de coffeeshops komen, probeer ik te mijden.'


Hoofdbeeld door: Bfsminid.flickr.com
Foto in tekst door: GrietBuis.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Als vliegen niet meer kan...

Het vliegtuig is een van de meest populaire middelen om op vakantie te gaan. Het is niet voor te stellen hoe de wereld eruit ziet zonder vliegtuigen. Toch zou het maar zo kunnen dat we in de toekomst niet meer kunnen vliegen, bijvoorbeeld vanwege ...

0
Reisnieuws
Couchsurfen: te gast op de bank

Trek de wereld rond van bank naar bank bij de lokale bevolking - zonder kosten. Dat is couchsurfen, maar er zit veel meer achter dan alleen maar een gratis slaapplek.

9
Reisnieuws
Indiaas hostel biedt sterfbed

De meeste hostels zijn een leukere versie van wonen. Maar het Mukti Bhawan hostel in de Indiase stad Kashi Varanasi geeft niet om degenen die ’s ochtends zelf aan het ontbijt verschijnen. Dit hostel is bedoeld voor gasten die er willen sterven.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.