Reisnieuws

Herders vergiftigen wildlife

Gepubliceerd: 22 aug 2007 1
In het Queen Elizabeth National Park in Uganda, dat jaarlijks 45.000 bezoekers trekt, is een groot deel van de roofdieren het afgelopen jaar gestorven aan vergiftiging, aldus National Geographic. De boosdoeners zijn de herders die er sinds 2006 wonen. De herders zouden op deze manier hun vee willen beschermen.
Door de burgeroorlog in Congo werden de herders gedwongen terug te keren naar Uganda, waar ze sinds 2006 in het nationale park leven. Hun vee is echter een makkelijke prooi voor de roofdieren. De herders dwingen nu enkele kalveren chemisch voedsel te eten en laten ze vervolgens in het open veld staan, zodat de roofdieren die ze vangen overlijden door het gif.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de hoeveelheid hyena’s in het park verminderd is met tachtig procent en dat het aantal leeuwen is gehalveerd. Regionale overheden zien als enige oplossing dat de boeren het park verlaten, waar de boeren ook toe bereid zijn. Waar de boeren heen kunnen is nog onduidelijk.

Het verblijf van de herders in het park heeft meer gevolgen voor de wilde dieren in het park, zo brengt het vee van de herders ziekten over als mond-en-klauwzeer. De roofdieren kunnen hier niet voor worden ingeënt. Volgens experts duurt het, na het vertrek van de herders, tien tot twintig jaar voordat het aantal roofdieren in het park zich heeft hersteld.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Herders vergiftigen wildlife"

  • profile image comment

    Verschrikkelijk ! Ik ben net in augustus (2007) naar Uganda geweest. Ook in Queen Elizabeth NP....... het is er prachtig ! Echt heel erg dat dit soort dingen gebeuren......... Heel triest .......

    Door trijntje1 • geplaatst op 2007-11-16 15:19:20

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Win 2x een Thule Crossover Rolling Duffel

Het was nog nooit zo makkelijk om aan een supersonische reistas te komen. Voor jezelf én voor je beste vriend. Je bent maar een stap verwijderd van fijne reistas waar je al je reisgear in mee kunt nemen.

Het was nog nooit zo makkelijk om aan een supersonische reistas te komen. Voor jezelf én voor je beste vriend. Je bent maar een stap verwijderd van fi...

Fantastische foto's: toppers van de week

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de Week ook een bijbehorende knaller van een tip. De foto is wel op een hele bijzondere plek gemaakt. Benieuwd waar?

Welke foto van afgelopen week vind jij het mooist? Wij zijn ook helemaal weg van de leuke tips die erbij gegeven worden. Zo heeft de Topfoto van de We...

Topblog van de Week: the best of Belfast

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een erg leuke stad is. Ben jij benieuwd wat er te beleven valt in deze regenachtige stad?

Het Topblog van de Week neemt je mee naar Belfast. Communitylid Kamiel Deinum beschrijft hoe Belfast, desondanks het minder gunstige klimaat, toch een...