Reisnieuws

Vrijwilliger verspilt tijd en geld

Gepubliceerd: 14 aug 2007 0
Vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland is voor veel mensen een goede manier er een tijdje tussenuit te knijpen en tegelijkertijd anderen te helpen. 'Maar veel mensen realiseren zich niet dat hun bijdrage soms meer kost dan oplevert', aldus ontwikkelingsorganisatie VSO.
Er ontstond een trend rond 1990 toen steeds meer mensen, waaronder veel jongeren die nog niet wisten wat ze na de middelbare school wilden, voor langere tijd vrijwilligerswerk gingen doen. Organisaties speelden hier handig op in door speciale reizen aan te bieden. Maar volgens VSO hielden ze hierbij te veel rekening met de wensen van de vrijwilliger en richtten ze zich te weinig op het afronden van werkzaamheden die hard nodig waren. Het werden soms verkapte reisorganisaties met commerciële belangen.

Vrijwilligersorganisaties rekenen soms belachelijk hoge prijzen voor het organiseren van de reizen. Zo betaalde Hannah uit Londen zestienhonderd euro om twee maanden les te mogen geven in India. Ze werd er zonder enige voorselectie, advies of training naartoe gestuurd en wist na aankomst niet goed wat er van haar verwacht werd.

VSO raadt jongeren aan eerst goed na te denken of ze niet liever gewoon gaan backpacken. Voor de echte enthousiastelingen publiceert de organisatie binnenkort een ‘Gap Year Checklist’ die je op weg helpt bij het uitzoeken van de juiste organisatie, waar je echt iets kunt betekenen. Hierin wordt bijvoorbeeld aangeraden duidelijkheid te eisen over je rol op de plaats van bestemming, welke vorm van voorbereiding en training je krijgt en de prijs. Met iemand praten die net terug is van die bestemming kan ook goed helpen bij je planning.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...