Reisnieuws

Reisziekte: het bestaat echt

Gepubliceerd: 28 sep 2010
10

Zodra je hoort over een nieuwe bijzondere bestemming aan de andere kant van de wereld, moét en zál je erheen gaan en liefst zo snel mogelijk. Als jij jezelf hierin herkent, lijd je misschien wel aan de ziekte Dromomanie.

Het klinkt bizar, maar het bestaat echt: de reisziekte. Dromonanie wordt ook wel omschreven als de psychologische, oncontroleerbare drang om te zwerven. Mensen die dit label opgeplakt krijgen, hebben over het algemeen een sterke drang om constant te reizen en nieuwe plekken te ervaren. Dit gaat meestal ten koste van hun werk, gezinsleven én sociale leven. Mensen met Dromomanie wijken spontaan af van hun routines, reizen lange afstanden, switchen veel tussen verschillende beroepen en nemen zelfs een andere identiteit aan. De naam stamt af van het Griekse dromos (rennen) en manie (waanzin).

De eerste

In de negentiende eeuw kreeg de Fransman Albert Dadas als eerste deze diagnose toegekend. In 1826 werkte hij als 26-jarige jongeman in een fabriek bij Bordeaux. Misschien zat er iets in de wijn, maar op een dag kwam hij niet meer opdagen op zijn werk. Niemand wist waar hij was. Later bleek dat hij een jaar lang lopend door Europa heeft gezworven. Na zijn terugkomst verklaarde hij aan een jonge psychologiestudent dat hij zijn wil om te reizen niet kon onderdrukken. Elke keer wanneer hij hoorde van een nieuwe plek, borrelde er een soort dwangmatig verlangen naar boven om erheen te reizen. Hij liet dan letterlijk alles en iedereen achter zich om naar die plek te reizen.

Label

Misschien was Albert Dadas wel echt ziek. Misschien wilde hij gewoon vrij zijn en de wereld zien. In die tijd was dat natuurlijk niet normaal en werd er een label geplakt op dit soort 'afwijkende' mensen. Wat zouden ze denken van de reizigers van tegenwoordig?


Hoofdbeeld door: Bowral.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Waarom reizen verschrikkelijk is

We doen wel alsof reizen zo leuk is, maar laten we eerlijk wezen: de stress van de voorbereiding, de lange wachttijden en die vieze hotelkamers... Je zou er toch bijna van thuisblijven?

5
Reisnieuws
Ziektevrij en fashionable op reis

Ziekteverwekkers en bacterien liggen overal op de loer en met name in vliegtuigen. Je loopt dus het risico om ziek te worden voordat je eindbestemming in zicht is. Wil je jezelf goed beschermen en er toch leuk uitzien is, kan de Sling Couture Face...

0
Reisnieuws
De grootste vlieggeheimen

Stewardess Sally vliegt met een van de beste maatschappijen van de Verenigde Staten en onthult een paar smeuïge geheimen van haar werkgever die angstvallig worden achtergehouden voor de onwetende passagier.

2

Reacties van bezoekers Reageer

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Whahahahaha en hier heb je de Columbus Dromonaniak van 2011! Gediagnosticeerd door de Columbus zuster en broeder in het tropentheater :D

Rena

Door: Rena • Geplaatst op

Hoi flexmaister,
volgens mij heb jij een fantastische keuze gemaakt en neem je je verantwoordelijkheid. En als je je ooit bedenkt, om toch meer de standaard te leven, dan komt het als het komt.
Veel geluk en plezier met jouw reizen,
groet Renate

flexmaister

Door: flexmaister • Geplaatst op

Het is een ziekte waar heel goed mee te leven is! Je moet wel je hele leven erop aanpassen, maar dan is het goed te doen. Alle vastigheid valt af. Ik ben heel gelukkig zonder huis, vaste baan, (vaste) vrouw, kinderen... Er is altijd tegen me gezegd dat ik voor mijn 30e zou bijdraaien, maar ik ben nu bijna 29 en het gevoel wordt alleen maar sterker. Ik leef als een koning in mijn campertje, volg het goede weer en de wereld is mijn woonplaats. Een maand werken en de rest van het jaar kan ik weer weg. Misschien loop ik wel weg voor verantwoordelijkheden, maar ben zeker van plan om niet zo'n grijze muis in de massa te worden. Het leven is te kort en er is zoveel te doen!

ASHA

Door: ASHA • Geplaatst op

als het echt een ziekte is dan zou de ziektekostenverzekering dit toch kunnen dekken???? aangezien het een chronische ziekte lijkt......moet je dus chronisch aan de "medicijnen" en ja je hoeft dan alleen maar even terug te komen in NL om een vervolgrecept te vragen aan de arts! succes allemaal (wel vlug zijn met de aanvraag want zoals we weten gaat er gesnoeid worden op deze verzekering)

sigi

Door: sigi • Geplaatst op

Ook ik heb hier last van maar mijn omgeving met al zijn verplichtingen laat het niet toe.
Hier door ben ik soms erg onrustig en prikkelbaar, helemaal als ik dan weer iets leuks lees in de columbus.
Mijn man heeft dit helemaal niet en daarom ga ik een keer per jaar met een vriendin op stap, dat geeft weer wat lucht en rust.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.