Reisnieuws

Geldtips voor op reis

Gepubliceerd: 09 okt 2010
2

Je wilt heel graag op vakantie, maar zonder een vermogen uit te geven. Er zijn veel geldbesparingstips om een reis betaalbaar te maken. Vaak is het niet alleen goedkoper, maar beleef je ook nog eens de meest leuke avonturen. Hier een aantal handige besparende tips op een rij.


1. Goedkope vliegtickets

Er zijn veel goedkope vliegtickets te vinden. En zo heel lang hoef je daar niet naar te zoeken. Kijk bijvoorbeeld op Cheaptickets.nl. Op deze website worden bijna alle luchtvaartmaatschappijen gecheckt op de goedkoopste tickets. Het scheelt veel geld om deze de gewenste vlucht direct bij de luchtvaartmaatschappij te boeken. Als je via het reisbureau boekt, moet je vaak extra kosten betalen voor hetzelfde ticket.


2. Reizen met de bus

Reizen met de bus naar je vakantiebestemming is niet meer zo vervelend als een paar jaar geleden. Toen kwam het nog regelmatig voor dat je hutje mutje op elkaar gestapeld zat of een oververmoeide buschauffeur had. Tegenwoordig kun je heel goed reizen met een bus. De regels zijn flink aangescherpt wat betreft het aantal uur dat een chauffeur achter het stuur mag zitten. Bijkomende voordelen zijn ook dat je het landschap goed kunt bekijken en je raakt meer betrokken bij je medepassagiers. Daarnaast mag je je scheermes en nagelknipper gewoon bij je houden. En je kunt shoppen wat je wilt, want je hoeft je niet aan die vervelende 20 kilo limiet te houden! Oad heeft bussen in verschillende vormen van luxe. Kijk voor meer informatie op de website van Oad.


3. Vakantie-telefoonabonnement

Zodra je op je vakantiebestemming bent gearriveerd, bel je waarschijnlijk even naar het thuisfront. Die gesprekken lopen vaak uit en bij thuiskomst ligt er een mooie telefoonrekening op je te wachten. Je valt bijna achterover van wat deze 'korte' gesprekken hebben gekost. Ook toen je even gebeld werd om te vertellen dat alles goed ging met de kat, kostte je dit geld. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kosten te beperken tot het minimum. Zet je telefoon gedurende de vakantie uit. Wil je toch bereikbaar blijven, dan kun je heel gemakkelijk een vakantiebundel afsluiten bij je mobieleaanbieder. Ga naar de website van je provider en vink je vakantiebundel aan. Het is zo gepiept en het scheelt veel geld. Ook het uitzetten van je voicemail bespaart je heel wat kosten. Een andere goedkope optie is om ter plekke een simkaart te kopen zodat je tegen lokale tarieven kunt bellen. Vooral in Aziatische landen zijn deze kaarten erg goedkoop. Je hebt dan wel een simlock vrije telefoon nodig.
Foto door: Quistnix.flickr.com


4. Gebruik een rekenmachine

Neem altijd een kleine rekenmachine mee als je op vakantie gaat buiten de Europese Unie. Als je de koers van de vreemde valuta weet, kun je gemakkelijk omrekenen wat ze eigenlijk willen dat je gaat betalen. Ben je op de markt, probeer dan zoveel mogelijk af te dingen. Ook dit kun je aan de hand van je rekenmachine doen. Zo ontstaan er geen vervelende 'dure' versprekingen. Je laat ze het gewoon zien op je rekenmachine. Veel marktverkopers zullen zelf ook met zo'n ding zwaaien.
Foto door: Andresrueda.flickr.com


5. Handel in souvenirs

Die simpele Amsterdamse pet die je op hebt tijdens je vakantie, vinden ze in Afrika vaak helemaal te gek. Maar ook op sigaretten zijn ze dol. En dat leuke witte shirt waar Rotterdam op staat, willen ze graag hebben. Maak hier gebruik van. Je hebt een prachtige armband gezien en misschien kun je die wel ruilen voor jouw shirt. Wat ook een bijkomend voordeel is, is dat je nieuwe aanwinsten geen extra ruimte innemen in je koffer, aangezien je shirt eruit is gegaan. Ideaal; jij blij, zij blij!
Foto door: ddexter_free.flickr.com


6. Kortingskaart aanvragen

Als je student bent, jonger dan 26, docent of backpacker kun je op veel zaken korting krijgen, zoals musea, restaurants, vervoer en noem het maar op. Goedkoop shoppen? In Engeland kun je bijvoorbeeld door je studentenpas te laten zien in verschillende kledingwinkels korting krijgen, maar ook in studentencafés en musea. Op de website Rugzaktrips kun je een kortingskaart kopen. Je kunt dan kortingen over de hele wereld krijgen van Frankrijk tot Polen en van Australië tot Italië. De kaarten zijn niet duur; omgerekend nog geen 11 euro. De kortingen lopen hoog op, tot wel 50% op het openbaarvervoer in Polen en tot 25% korting op het theater in Italië. Informeer van tevoren welke kortingen er zijn in het land waar jij naar toe gaat. Zo beleef je een top vakantie én lekker voordelig!
Foto door: kokjebalder.flickr.com


7. Boek je excursies direct bij de locals zelf

Wil je graag een mooie excursie maken, maar niet de hoofdprijs betalen? Boek dan die leuke boottrip gewoon bij de haven zelf. In de meeste gevallen bespaart je dit een hoop geld en de trip is net zo leuk. Wil je de andere kant van een eiland bekijken, ga dan eerst op zoek of er niet toevallig een gewone buslijn naartoe rijdt, of vraag aan de lokale bevolking hoe zij die kant op reizen. Zo kom je in de grappigste avonturen terecht en heb je voor weinig geld een prachtig verhaal bij thuiskomst.
Foto door: Riennavaplus.reisreporter.nl


8. Geldpinnen buiten de eurozone

Je gaat op vakantie buiten de Europese Unie. Informeer vooraf of je daar kunt pinnen en of er voldoende pinautomaten zijn. Zo ja, neem dan niet teveel vreemde valuta mee. In Nederland liggen de wisselkoersen vaak hoger dan in het buitenland. Tegenwoordig hoef je geen extra kosten meer te betalen voor het pinnen in het buitenland. Neem wel voldoende geld mee, zodat je in ieder geval de eerste dag even vooruit kan. Dat scheelt een hoop stress als je net bent aangekomen op je vakantie én je hoeft niet direct op zoek te gaan naar een bank waar je geld kan trekken.
Foto door: arvid.flickr.com


9. Houd je uitgaven in de hand

Tijdens je vakantie zijn er altijd dagen waarvan je naderhand denkt:"ai dat heeft toch wel heel veel geld gekost." Maar omdat je toch op vakantie bent en je niet écht wilt bezuinigen, zijn er gelukkig andere manieren om toch een beetje de kosten te drukken. Wanneer je in een appartement verblijft, moet je vaak zelf je boodschappen halen. Ga dan niet naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Deze zijn vaak onnodig duur en ze verkopen er ook niet alles. Vraag gewoon aan de locals waar zij hun boodschappen halen. Zij doen dit vaak bij grote goedkope supermarkten, misschien iets verder uit de buurt, maar het scheelt wel veel geld. Ga je toch liever 's avonds uit eten, dan zijn er genoeg leuke goedkope restaurantjes. De prijzen in de toeristengebieden liggen een stuk hoger dan er net buiten. Loop eens een paar straten verder en voilà: daar zijn de goedkope tentjes te vinden. Wat het extra leuk maakt, is dat je hier echt wordt verwelkomt als gast.
Foto door: petervanderwaal.reisreporter.nl


10. Vooraf budget vaststellen

Ben je iemand die ongemerkt met zijn geld smijt op vakantie? Stel dan van tevoren een budget vast, zodat je zeker niet meer uitgeeft dan je vooraf had ingepland. Je hebt meestal gespaard voordat je vertrekt, bedenk wat je daarvan wilt uitgeven en hou je daar ook aan. Zo kun je als je thuis komt, evengoed gewoon nog alle vaste lasten betalen. Vind je het moeilijk om zicht te houden op je uitgaven, schrijf ze dan stuk voor stuk op in een notitieboekje. Van het totaalbedrag schrik je soms zo enorm, dat je het wel laat om een extra koffer aan te schaffen voor je spotgoedkope souveniertjes.
Foto door: Elgervdwel.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo scoor je originele souvenirs

Wanneer je op reis bent is het erg gemakkelijk om je te laten verleiden door de vele souvenirverkopers die hun waar aan de man proberen te brengen. Voor je het weet, kom je thuis met vier koelkastmagneten, twee sleutelhangers, zestien shotglazen e...

3
Reisnieuws
Tarieven buitenland omlaag

Je bent je ook vast wel eens rotgeschrokken toen je je telefoonrekening binnenkreeg vlak nadat je op vakantie was geweest. Rekeningen van honderden euros zijn geen uitzondering. Eventjes naar huis bellen met je mobiel in het buitenland is onbetaal...

0
Reisnieuws
Zo regel je de beste hotelkamer

Op vakantie of een weekendje weg: een fijne hotelkamer is essentieel. Met een klein beetje extra moeite, voorkom je dat je ergens belandt waar je écht niet wil slapen. Sterker nog, hoe meer moeite je doet, hoe goedkoper, hoe mooier en hoe onverge...

0

Reacties van bezoekers Reageer

irmaoomen

Door: irmaoomen • Geplaatst op

In Thailand en Cambodia kun je naar Canadian Bank gaan, hier zijn geen kosten aan verbonden. Deze bank heb ik helaas niet kunnen vinden in Laos en Vietnam, maar het is dus een goede optie voor deze 2 landen.

Estherp

Door: Estherp • Geplaatst op

Bij punt 8: In een aantal landen in i.e.g. Azië betaal je tegenwoordig wel weer kosten als je pint (in sommige landen verschilt dit per bank, dus 'rondshoppen' loont). In Thailand zijn de kosten bijna EUR 4 per transactie!! Dus als je moet pinnen, pin dan meteen een wat groter bedrag, anders is het alsnog heel onvoordelig.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.