Reisnieuws

Première film Ton van der Lee

Gepubliceerd: 22 sep 2010
0

Op 26 september gaat de nieuwe film van Reisreporter-jurylid Ton van der Lee, 'De Belofte', in première tijdens het Nederlands Filmfestival. In de film wordt het effect van westerse hulp aan Afrika ter discussie gesteld.

We hebben allerlei mooie plannen over de Afrikanen heengestort, maar wat hebben bijvoorbeeld de Millenniumdoelen hen daadwerkelijk gebracht? In de film die Van der Lee in Ghana maakte voor de IKON, worden drie jonge Ghanezen uit het regenwoud gevolgd, voor wie ontwikkelingshulp niet meer is dan een loze belofte: ze moeten iedere dag vechten om te overleven. In de film gaat de documentairemaker op zoek naar alternatieven voor de huidige vormen van ontwikkelingssamenwerking.

Ontwikkelingssamenwerking: Ja of nee?

Er heerst een ware 'bewustwordingstrend'. Wie weet bijvoorbeeld het beste hoe ontwikkelingssamenwerking eruit moet zien? Zijn dat niet vooral de ontwikkelingslanden zelf? Zou het geld van de westerse landen wel of niet ingezet moeten worden om Afrikanen zelf hun mensen te laten helpen? Als dit vraagstuk je interesseert, kun je op zondag 26 september aanstaande een debat bijwonen tussen oud PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk en Arend-Jan Boekestijn, historicus en voormalig VVD-fractielid van de Tweede Kamer voor ontwikkelingssamenwerking. Thema van het debat: 'Is er nog een toekomst voor ontwikkelingssamenwerking?'

Ton van der Lee

Journalist, reisschrijver en documentairemaker Ton van der Lee verhuisde dertien jaar geleden naar Afrika, nadat hij er al verschillende documentaires had geschoten en verliefd was geraakt op het continent. Naast het maken van verscheidene documentaires heeft Van der Lee ook acht boeken geschreven. Vanaf editie 25 zal Van der Lee als vaste columnist zijn verhalen delen in Columbus. Ook neemt hij dit jaar plaats in de jury van de Reisreportercompetitie.

Kaartjes kopen?

De film wordt zondag om 16.15 uur vertoond in Theater Rembrandt, Oudegracht 73, Utrecht. Voor kaartjes voor zowel de documentaire als het debat, kun je terecht op de website van het Filmfestival.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Ghana boek met Reisreporters

Foto's van onze fanatieke Reisreporters zijn niet onopgemerkt gebleven. Dat blijkt wel uit de nieuwe reisgids 'Ervaar Ghana'.

0
Reisnieuws
Regenwoud Guyana te koop

Guyaanse president Bharrat Jagdeo wil het tropisch regenwoud van Guyana aan Groot-Brittannië geven in ruil voor ontwikkelingsgeld, als middel tegen de armoede in het land. Bovendien zou het toeziend oog van Engeland de houtkap moeten tegengaan.

0
Reisnieuws
Vrijwilliger verspilt tijd en geld

Vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland is voor veel mensen een goede manier er een tijdje tussenuit te knijpen en tegelijkertijd anderen te helpen. 'Maar veel mensen realiseren zich niet dat hun bijdrage soms meer kost dan oplevert', aldus ont...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.