Reisnieuws

NIEUW: doorzichtig vliegtuig

Gepubliceerd: 23 sep 2010
1

Stel je voor: je zit op tien kilometer hoogte en ziet ver beneden je steden, bergketens, woestijnen, jungles en zeëen voorbij schieten. De Eiffeltoren of pyramides van bovenaf bekijken, zou zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Als het aan vliegtuigfabrikant Airbus ligt, vliegen we binnenkort in doorzichtige vliegtuigen de wereld over. Het bedrijf wil een passagiersvliegtuig bouwen met een doorzichtige romp. De piloot kan met een druk op de knop ervoor zorgen dat de hi-tech keramische romp doorschijnend wordt en je als passagier 360 graden zicht om je heen krijgt. Geen zorg dus dat je geen kans meer krijgt om te slapen, al is een ooglapje meenemen tijdens de vlucht geen slecht idee. Overigens is het niet duidelijk wat er dan gebeurt met het bagegecompartiment: wellicht kun je met eigen ogen checken of je bagage niet is achtergelaten op het vliegveld.
Omdat ramen niet meer nodig zijn en de nieuwe materialen lichter zijn dan de huidige, zou de nieuwe structuur kostenbesparend zijn. Bovendien wordt er in plaats van plastic en metaal gebruik gemaakt van duurzame materialen.

Futuristische plannen

Mocht je vliegangst hebben, dan is het vooruitzicht aan een doorzichtig vliegtuig vast geen pretje. Maar Airbus heeft ook aan jou gedacht: naast de plannen voor een doorzichtig vliegtuig is de fabrikant ook bezig met het ontwikkelen van een neiuwe techniek, die ervoor zorgt dat vliegtuigen zichzelf kunnen herstellen van scheuren en breuken in de romp. Dat moet toch een veilig gevoel geven. En dat Airbus vol futuristische plannen zit, blijkt wel uit de presentatie van de ideeen: zo wil de fabrikant ecologische, zelreinigende stoelen maken die zich aanpassen aan het lichaam, zodat je altijd een comfortabele houding kunt vinden. En er wordt gekeken naar de mogelijkheid om de motoren in de romp te verwerken, in plaats van ze aan de vleugels te bevestigen. Zelfs holografische projecties waarmee je je eigen cabine in het vliegtuig kan omtoveren tot een kantoor, slaapkamer of zen-tuin, maken deel uit van de plannen. De techniek die voor deze nieuwe ideeen nodig is, bestaat voor het grootste deel al.Durf jij zo te vliegen? Columbus is benieuwd naar je mening! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Verveling voorbij op vliegveld

Je hebt je netjes drie uur van tevoren ingecheckt en de douane ging voorspoedig. Daar sta je dan, en nu? Wachten maar. Kijkend naar de vingers van de klok die voorbij kruipen. Maar wachten op een vliegveld hoeft helemaal niet saai te zijn, mits je...

2
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Het vliegtuig van de toekomst

Als je benieuwd bent hoe luchtvaart er over een paar decennia uitziet, dan lichten wij alvast een tipje van de sluier op. In april dit jaar presenteerde ruimtevaartorganisatie NASA hét vliegtuig van de toekomst: de 'Supersonic Green Machine'.

0
Reisnieuws
Werelds langste en kortste vlucht

Acht uur in het vliegtuig naar New York is lang en één uurtje naar Londen is kort. Maar is dat wel echt zo? Er zijn vluchten die ruim boven of onder dat aantal uren zitten.

0

Reacties van bezoekers Reageer

DalaLuz

Door: DalaLuz • Geplaatst op

Lijkt me echt hartstikke fascinerend zo'n plexiglas romp, maar ik ben bang dat mijn maag het er niet mee eens zal zijn en primitief er volledig van in de knoop zal vliegen! Arme ik werd nl al volkomen onlogisch bang van de glazen vloer in het museum in Groningen.... helaas, stoer zit ik alleen maar in mijn dromen in elkaar. Maar een stoel die zich aanpast aan mijn lijf, dat lijkt me wel wat. Ik vrees alleen dat het vliegen steeds meer als een ware yogi op 2 vierkante centimeter zal moeten plaatsvinden zodat zo'n innovatieve stoel vooral ondersteuning zal bieden aan je benen die je in je nek moet leggen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.