Reisnieuws

Zo scoor je originele souvenirs

Gepubliceerd: 28 aug 2010
3

Wanneer je op reis bent is het erg gemakkelijk om je te laten verleiden door de vele souvenirverkopers die hun waar aan de man proberen te brengen. Voor je het weet, kom je thuis met vier koelkastmagneten, twee sleutelhangers, zestien shotglazen en een asbak. Niet echt de souvenirs die je in gedachten had. Wil jij het toch met net iets specialere memorabilia thuiskomen? Lees dan onderstaande tips en scoor een origineel souvenir.


1. Vraag en gij zult ontvangen… een bierglas

Veel landen hebben hun eigen gebrouwen bieren. België heeft Palm, Tsjechië heeft Budweiser Budvar en Australië heeft Victoria Bitter. De bierglazen van deze verschillende biermerken vormen een leuke souvenir, maar een glas uit een kroeg meejatten is natuurlijk niet heel erg netjes. Je kan het beter aan de barman of barvouw vragen. Om je kansen te vergoten, kun je uitleggen dat je bierglazen spaart en al een uitgebreide collectie bezit, maar net dit ene exemplaar mist. Nu maar hopen dat het barpersoneel een goede dag heeft.
Foto door: JelskePaul.reisreporter.nl


2. Verzegel je herinneringen

Wil je niet veel geld uitgeven, maar toch een leuk souvenir mee naar huis nemen? Koop dan een postzegel. Weegt niet veel, kost niet veel en ziet er bovendien nog leuk uit ook wanneer je meerdere zegels in een grote lijst boven de bank hebt hangen.
Foto door: KLMircea.flickr.com


3. De grote wisseltruc

De manier om een echte lokale souvenir te scoren! Ruil een zelf meegebracht Hollands souvenir (denk aan klompjes, molens, tulpen, je kent het wel) tegen een speciaal, apart of geinig souvenir van een local. Wie weet waar hij of zij mee aan komt zetten. Origineel is het in elk geval wel.
Foto door:


4. Zet de bloemetjes buiten!

Een Japanse orchidee, een Mexicaanse cactus of een Zuid-Afrikaans afrikaantje. Bloemen zijn altijd leuk. Vooral als ze je doen denken aan je laatste reis. Voor een leuke souvenir, koop je verschillende zaden of bollen van bloemen en planten tijdens je reis. Wanneer ze thuis gaan bloeien, zul je weer even terug gaan in de tijd en denken aan de leuke reis die je toen maakte.Check wel dat het niet gaat om een
bedreigde plantensoort en houd je aan het maximum dat je mee mag nemen.
Foto door: Hansbrongers.reisreporter.nl


5. Steengoed

Houd jij meer van natuurlijke souvenirs? Neem dan gewoon een steen mee. Thuis kun je alle verzamelde stenen in een grote schaal op tafel zetten. Maak het jezelf echter niet al te moeilijk en kies vooral kleine exemplaren uit. Grote stenen meenemen wordt wel veel gesjouw.
Foto door: Estherv.reisreporter.nl


6. Doe eens gek: neem een tattoo

Durf jij het aan? Toegeven, dit souvenir is niet voor iedereen weggelegd, maar een tattoo zorgt er wel voor dat je je herinnering altijd bij je hebt. Wordt het je schouder, je rug of toch liever op je bil?
Foto door: Irisspar.reisreporter.nl


7. Inpakken en wegwezen

Maak een origineel souvenir nog origineler! Wanneer je een leuk souvenir hebt gescoord om thuis weer cadeau te geven, vergeet dan niet om ook een editie van de lokale krant mee te nemen. De krant in de taal van jouw reisbestemming maakt uniek pakpapier.
Foto door: Dickverton.reisreporter.nl


8. Shoppen in de plaatselijke supermarkt

Altijd leuk: op vakantie de lokale supermarkt bezoeken. Aparte kruiden, nieuwe koekjes en interessante drankjes; ideale producten om mee te nemen als souvenir. Elk land heeft immers zijn specialiteiten. Zwitserse chocolade, Italiaanse koffiebonen en Indiase currykruiden. Eten als cadeau doet het altijd goed!
Foto door: Jettenleur.reisreporter.nl


9. Geen Made in China, maar lokale muziek

Eindelijk is het dan zover. Je hebt het perfecte souvenir gescoord. Een prachtige koraalblauwe fruitschaal met paarse bloemetjes. Juich echter niet te snel. Want op veel souvenirs zie je de welbekende Made in China-sticker. Wat nou authentiek handgemaakt? Wil jij er zeker van zijn dat je een echte plaatselijke souvenir mee naar huis neemt? Koop dan een CD van een lokale straatmuzikant of een lokaal bandje. Zo heb je niet alleen een originele souvenir, maar sponsor je ook nog eens de plaatselijke creatievelingen. En wat is nou een betere manier om je weer even op je reisbestemming te wanen, dan door lokale muziek te luisteren?
Foto door: Noukipouki.reisreporter.nl


10. Liefde gaat door de maag

Reizen gaat samen met het uitproberen van andere gerechten en het ervaren van nieuwe smaken. Wanneer tijdens jouw reis de plaatselijke gerechten in de smaak vallen, kun je een lokaal kookboek kopen. Zo geniet je ook thuis nog van de heerlijke smaken van toen. Waarom zou je immers alleen op vakantie genieten?
Foto door: Martinh.reisreporter.nl


Foto hoofdbeeld door: Rylane.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bewust reizen: hoe doe je dat?

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel landen en kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Maar om écht een positieve bijdrage te leveren, zul je als reiziger wel zelf een paar aanpassingen moeten doen.

3
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7
Reisnieuws
Kijken, kijken... niet kopen

Het Wereld Natuur Fonds lanceert een nieuwe website met de slogan ‘kijken, kijken… niet kopen’. Niet om je op te roepen geen souvenirs te kopen, maar wel om je te informeren over 'foute' souvenirs.

0

Reacties van bezoekers Reageer

ajdehaan

Door: ajdehaan • Geplaatst op

Wij kopen in elk land iets voor in de kerstboom. Wat een feest om elk jaar die dozen weer uit te pakken en alle herinneringen voorbij te zien komen!

In sommige landen is het makkelijker dan in andere, maar eigenlijk is er overal wel iets te vinden met een lusje eraan.

Al het bezoek staat een tijdje om de kerstboom om alles te bekijken.

http://www.flickr.com/photos/andremarieke/4182621354/in/set-72157622993723816/

JHolwerda

Door: JHolwerda • Geplaatst op

Een flesje zeewater, met wat schelpjes en zand doet ook altid goed!

printil

Door: printil • Geplaatst op

Ik heb op Bali (Ubud) zelf een batikschilderij gemaak. Leuk en tegelijkertijd iets van het land zelf. Had zelfs privéles bij de leraar op de achterplaats. Zo leer je de plaatselijke bevolking ook nog op een andere manier kennen. Dit kan je natuurlijk ook met iets anders wat je maakt doen maar batik is heel makkelijk mee te nemen (gewoon op doek, wat je thuis op een lijst spant)

Ook neem ik van ieder land een cd. mee met de muziek van dat land. Toen ik ermee begon was ik in Turkije, nam een verzamelcd. mee en toevallig werden net versch. nummers ook hier toen bekend (o.a. van Songfestival. Maar ja kan natuurlijk ook iets echt traditionelers kopen op cd. Veel voorkomend in Aziatische landen zijn karaokedvd's haha...vaak met filmpjes van de omgeving en nog ondertiteling in de taal ook. (je kan ze hier in Ned. vaak alleen op de computer afspelen. (net als de illegale gewone cd's, de cd in de winkels zijn vaak wel gewoon af te spelen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.