Reisnieuws

Zimbabwe verliest wildlife

Gepubliceerd: 03 aug 2007 0
De populatie wildlife in Zimbabwe is de afgelopen zeven jaar negentig procent kleiner geworden. Dit blijkt uit een trendonderzoek van Zimbabwe Conservation Task Force, die zich hevig zorgen maakt over de situatie.
De problemen begonnen toen president Mugabe in 2000 grote natuurreservaten herverdeelde in kleinere kavels. Hij nam het land van boeren in beslag en koos nieuwe 'boeren’, volgens velen in werkelijkheid criminelen en oorlogsveteranen. Naar het land van de verbannen boeren werd niet meer omgekeken waardoor grote voedselschaarste ontstond. De nieuwe bewoners zagen meer geld in het vlees van de dieren. Ook jagers uit omringende landen werden naar deze gebieden getrokken voor de grootscheepse jacht.

De overheid zelf liet vorig jaar voor de viering van Onafhankelijkheidsdag honderd olifanten slachten. Ook is er ivoor verkocht aan China, in ruil voor wapens.

Reizigers mijden Zimbabwe steeds meer, omdat wildlife dat er nog rond loopt vaak verminkt is en bijvoorbeeld een been mist. Het wegblijven van toeristen is een domper voor de economie van Zimbabwe, een land dat met vijf procent het slechtste BBP ter wereld bereikt heeft. Ondertussen zijn de wildlifeboerderijen teruggelopen van 620 naar 14 en de natuurreservaten van 14 naar 1.

Johnny Rodrigues, oprichter van Zimbabwe Conservation Task, hoopt met het onderzoek grootschalige aandacht te richten op de situatie.

Wil je weten waar wildlife nog in volle glorie gespot kan worden? Kijk dan uit naar de aankomende Columbus editie (12 september in de winkels) voor de Columbus Wildlife Planner!
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...

Staat een wildlife-ervaring bovenaan jouw bucketlist?

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hierin vind je 15 van onze favoriete wildlife-ervaringen. 

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hier...