Reisnieuws

Geen vergoeding bij vertraging

Gepubliceerd: 13 aug 2010
0

Passagiers blijken in de praktijk bij vertragingen toch geen geld uitgekeerd te krijgen, terwijl zij wel wettelijk recht hebben op een vergoeding. Dat meldt EénVandaag in haar uitzending van 12 augustus 2010.

Vliegtuigpassagiers hebben bij een vertraging van hun vlucht, mits deze meer dan drie uur is, recht op een maximale vergoeding van € 600. Dit is vorig jaar bepaald door het Europese Hof van Justitie in het zogeheten 'Sturgeon-arrest'. Dit wordt echter meestal niet uitgekeerd. De vliegtuigmaatschappijen zijn namelijk van mening dat deze uitspraak in strijd is met eerder gedane uitspraken van het Hof en met andere Europese verdragen.

Naar de rechter

EénVandaag heeft bij KLM, Arkefly, Martinair en Transavia geïnformeerd of zij zich houden aan deze wetgeving. Hieruit is gebleken dat ze de vertraging van hun klanten alleen vergoeden als deze naar de rechter stappen. Als de rechter vervolgens de consument gelijk geeft, wordt de vergoeding uiteindelijk wel - met tegenzin - betaald.

Geschillencommissie Luchtvaart

Ook bij de Geschillencommissie Luchtvaart vindt de consument geen steun. Hoewel de commissie claimt onafhankelijk te zijn, maken verschillende vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen er in werkelijkheid deel van uit. Het is dan ook niet verrassend te noemen dat de commissie recentelijk vier uitspraken heeft gedaan die allemaal in het nadeel van de consument uitvielen.

Kamervragen

De Consumentenbond is woedend over de uitspraken van de Geschillencommissie en hun houding in de discussie. De SP heeft aangekondigd kamervragen te gaan stellen over de commissie. Wordt vervolgd dus!


Bekijk de uitzending van EenVandaag

sitestatLees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
2009: 25 miljoen verloren koffers

Het is een ramp voor iedere reiziger. Na een urenlange reis met het vliegtuig wil je snel naar je eindbestemming, maar dan...Je koffer is kwijt!

0
Reisnieuws
Vertraging? Krijg €600 terug!

Door de uitspraak die de rechter vorige week in Haarlem heeft gedaan is het als passagier een stuk makkelijker geworden om geld terug te krijgen bij vertraagde vluchten. Er hoeft geen rechtbank meer aan te pas te komen, want je kunt de vergoeding,...

15
Reisnieuws
Geld bij vertraagde vlucht

Met de nieuwste EU-wet die vandaag door het Europees Hof van Justitie is vastgesteld, wordt het wachten op een vertraagd vliegtuig een stuk minder vervelend. Passagiers die meer dan drie uur vertraging oplopen hebben recht op een vergoeding van de...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.