Reisnieuws

Waarom reizen verschrikkelijk is

Gepubliceerd: 25 aug 2010
5

We doen wel alsof reizen zo leuk is, maar laten we eerlijk wezen: de stress van de voorbereiding, de lange wachttijden en die vieze hotelkamers... Je zou er toch bijna van thuisblijven?

Met stip op nummer 1 van meest populaire hobby's staat reizen. Waarom? Eigenlijk doen we onszelf best wel wat aan met die verkenningsdrang. De redactie ging bij zichzelf te rade en zette de nadelen eens op een rij.

Het begint al vooraf: stress!

Leuk hoor, op vakantie gaan ter ontspanning. Maar je zou eerst bijna overspannen worden van al het geregel wat erbij komt kijken. Is je paspoort nog lang genoeg geldig, dekt mijn reisverzekering wel alles, welke vaccinaties moet je halen, ga je je huis onderverhuren en heb je wel een oppas voor de hond? Vooral als je een wat langere reis maakt, kom je om in het organisatiewerk. Dat wordt stressen!

Pak de zakdoeken maar: het is tijd voor afscheid

Eindelijk, je wereldreis gaat van start! Je koffers zijn gepakt, het koffie-apparaat staat echt uit, de oppas is geregeld. Dan staat je nog maar één ding te doen: afscheid nemen van familie en vrienden. Oftewel, van een huilende moeder (ze maakt zich zorgen), jaloerse vrienden (zij gaan immers niet op reis) en vervelende neefjes (ze hebben te lang op het vliegveld moeten wachten). Zelf ben je ook niet al te relaxt, je moet immers een vlucht halen. Bij reizen hoort afscheid nemen en dat is NIET leuk!

Leven uit een rugzak is geen feest

De eerste dagen ziet je koffer of backpack er nog netjes geordend uit. Onderbroeken bovenop, shirts onderop en tandenborstel aan de zijkant. Langzamerhand begint de orde een totale chaos te worden. Vieze was, opgepropte handdoeken, geplette souvenirs en oude boterhammen, allemaal in dezelfde tas. Zeg nou zelf, een tijdje uit je koffer leven is toch afschuwelijk. Helemaal gek wordt je van de rommel en de zooi die je telkens mee moet zeulen. Zucht. Ik HAAT reizen....


Wachten, wachten, wachten

Wachten op het vliegveld, wachten op de bus of wachten op een trein die al meer dan drie uur vertraging heeft. Soms lijk je op reis meer te wachten dan te reizen, vooral in landen waar ze het niet zo heel nauw nemen met de dienstregeling. Dacht je dat de bus om acht uur 's ochtends kwam? Nee hoor, die komt pas om acht uur 's avonds. Of pas volgende week. En dan zit je eindelijk in de trein en het vliegtuig, en dan? Juist, wachten. Wachten tot je weer op je volgende bestemming bent aangekomen. Aah, wanneer zijn we er nu eens eindelijk?!


Hmm, lekker hapje! Hallo WC

Een echte reiziger slaat de McDonalds natuurlijk over in het buitenland: op naar het lokale restaurantje! Maar wil je niet de helft van je vakantie op het toilet doorbrengen, dan zul je toch moeten uitkijken met wat je eet. En dat terwijl je omringd bent met lekkernijen: vers fruit met ijs, gebakken kip, Thaise curry, hmmm! Maar er gelden nu eenmaal andere hygiënenormen buiten de grenzen: strontvliegen op een net geslachte kip of vlees wat al de hele dag onder het blakende zonnetje ligt, is in sommige landen de normaalste zaak van de wereld. Een hapje van ditzelfde kippetje kan zorgen voor een paar dagen op de WC. Daar gaat je vakantie... Ooh, was ik maar thuis!
[i]Foto: [url="http://www.columbusmagazine.nl/reisreporter/fotofreak/home.html"]fotofreak.reisreporter.nl[/i][/url]


We keep in touch! NOT

Daag, tot snel, we houden contact! Yeah right! Niet dus. Al die beloftes bij het afscheid waren natuurlijk afgedwongen door moeders' tranen, maar laten we eerlijk wezen: in contact blijven met vrienden en familie thuis is gewoon erg lastig. Niet op alle plekken is er een internetverbinding en de kosten om vanuit het buitenland naar het thuisfront te bellen, kunnen behoorlijk oplopen. Bovendien kan het op het laatst als een verplichting gaan voelen om de mensen thuis in te lichten. Jij hebt tenslotte wel betere dingen te doen. Maar wie de sociale contacten in het thuisland laat verwateren, kan een rustige aankomst op het vliegveld verwachten. Daar sta je dan, moederziel alleen op Schiphol, net terug van een wereldreis, geen vrienden, geen familie. Reizen is echt killing!


Of valt het wel mee?

Dus, waarom doen we onszelf al die ellende nou eigenlijk aan? Nou vooruit, niets weegt natuurlijk op tegen de verrijking die reizen met zich meebrengt. De grijns van een kind die vol verbazing naar je blanke gezicht staat te staren, die oh zo lekkere vers gevangen vis op het strand, de hangmat tussen de palmbomen, het fantastische vergezicht vanuit de bergen... Oh ja, daar doen we het om!


Een dosis gezond verstand, een portie geduld en een potje Norit kunnen bovendien wonderen doen. Stel vooraf een goede duidelijke reisplanning op, zorg dat je anti-verveeltips paraat hebt, bijt door het afscheidsmomentje heen en kijk uit met wat je eet. Wat betreft je vrienden, die zijn er ook nog wel als je terug komt en bovendien ontmoet je genoeg nieuwe mensen tijdens je reis. Reizen is dus eigenlijk helemaal niet verschrikkelijk, gruwelijk of akelig, maar fantastisch! En zeg nou zelf: jij hebt toch ook wel een dagje op het toilet over voor een onvergetelijke ontmoeting met een nieuwe cultuur?


Zie je wel, reizen is briljant, buitengewoon, grandioos! Toch? Nee? Waarom vind jij reizen zo ontzettend leuk, of blijf jij liever thuis? Laat het ons weten![i]Hoofdfoto: [url="http://www.columbusmagazine.nl/reisreporter/Splint/home.html"]Splint.reisreporter.nl[/i][/url]


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bewust reizen: hoe doe je dat?

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel landen en kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Maar om écht een positieve bijdrage te leveren, zul je als reiziger wel zelf een paar aanpassingen moeten doen.

3
Reisnieuws
Laat je rondleiden door locals

Een stad leer je vaak pas écht kennen door insidertips van locals. Op de nieuwe website Guided By A Local kun je snel in contact komen met locals die je graag hun échte stad willen laten zien.

0
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Reacties van bezoekers Reageer

Isabelle

Door: Isabelle • Geplaatst op

Als je reizen verschrikkelijk vind, waarom ga je dan op reis. De meeste mensen zijn van te voren al gestrest, omdat ze nog niet op de plaats van bestemming zijn. Ik zeg altijd, de vakantie begint op het moment dat je de voordeur achter je dicht gooit. Een vakantie voorbereiden hoeft geen drama te zijn, je gaat ruim van te voren je lijstje na of je alles voor elkaar hebt. Er zijn websites die je daar bij helpen, bijvoorbeeld: www.reisverzekeringblog.nl. Op de site geven ze tips en adviezen over als je een langere periode naar het buitenland gaat. Ik ben op deze site gekomen, omdat ik nogal wat vragen had over reisverzekeringen. Zij doen ook onderzoeken naar reisverzekeringen en reisverzekeraars en omschrijven reisverzekeringen, ik haalde daaruit de juiste informatie. Want echt stress tijdens je reis is als je in problemen komt in een ver land.

Jessminder74

Door: Jessminder74 • Geplaatst op

De ene mens kan zich gemakkelijker aanpassen aan een andere cultuur en levensritme dan de ander. Dat heeft soms met karakter te maken en soms ook weer met de biologische klok

Jessminder74

Door: Jessminder74 • Geplaatst op

Ha ha ha, ik herken een paar van de tips wel....het is bij een langere, verre reis meestal een heel georganiseer. Zeker als je huisdieren hebt. Omdat je meestal ook niet precies weet wat je kunt verwachten in een vreemd land en je er niet thuis bent ga ik me meestal toch weer 'druk' maken. Wat als....enz, enz. Het helpt niet behalve dan dat je meer alert bent en dat laatste kan natuurlijk geen kwaad (zolang je maar niet paranoide wordt!).
Het rottigste vind ik dat je naar iets onbekend toe leeft, 3 weken het bekende achter je moet laten en als je dan eindelijk een beetje ge-acclimatisseert bent kun je weer terug naar iets wat je net achter je had gelaten. Thuis aangekomen moet je weer meedoen in het dagelijkse ritme en kun je 'bijkomen' van de vakantie. Op die manier is het reizen eerder een gdoe dan ontspanning. Ja, ik vertel het heel dramatisch maar voor sommige mensen zal het wel zo zijn.....ik moet vooral heel erg lachen om de beschrijving; net Brigitte Kaandorp in een show!

JHolwerda

Door: JHolwerda • Geplaatst op

En wij beginnen over 21 dagen al met de Transmongolie express om vervolgens voor 8 maanden door Azië, Australië en Nieuw Zeeland te reizen!!! Can't Wait!! Ik kijk al uit naar die kleine opklapbedjes in de trein !

sjakkels

Door: sjakkels • Geplaatst op

Reizen verschrikkelijk??? Dacht het niet!!
Ga eind oktober voor een maand naar Botswana/Namibië met 4x4, op m'n gemakkie alles voorbereiden het kan me niet snel genoeg gaan, heerlijk!!
Dus geen stress voor mij.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.