Reisnieuws

Revolutionair vliegtuig op komst

Gepubliceerd: 02 aug 2007 1
De tijd dat we onze huidige vliegtuigen alleen nog kunnen bewonderen in musea is dichterbij dan we denken. Boeing en een projectgroep van studenten en professoren aan de TU Delft werken hard aan een revolutionair ontwerp van hét toekomstige vliegtuig.
Alles wat kosten kan verlagen, de efficiëntie vergroten en de CO2-uitstoot verkleinen wordt door het onderzoeksteam onder de loep gelegd. Aan de hand hiervan kunnen de meest ongewone ontwerpen ontstaan. Zoals een propelleraandrijving in plaats van straalmotoren. Of wat dacht je van een vliegtuig zonder vleugels, een soort UFO? De Blended-Wing Body die Boeing ontwikkelt lijkt daar erg veel op. Er zouden in zo’n toestel makkelijk 800 mensen passen, maar door de ronde vorm zouden de passagiers bochten veel heftiger ervaren. Een spuugzakje is dan geen overbodige luxe!

De reden voor het onderzoek naar een beter ontworpen vliegtuig is de enorm groeiende luchtvaart. Wetenschappers verwachten dat de CO2-uitstoot zal stijgen van twee procent naar vijf procent in 2050. De huidige toestellen blijken daarom niet op te kunnen tegen de groeiende sector. Er moeten zuinigere, meer efficiënte toestellen voor in de plaats komen die meer mensen met minder CO2-uitstoot kunnen vervoeren en minder geluidsoverlast veroorzaken.
Over vier jaar verwacht men het ontwerpconcept af te hebben, maar het duurt nog even voordat reizigers aan boord mogen. Het toestel zal naar verwachting in 2020 in de luchtvaart geïntegreerd worden.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Revolutionair vliegtuig op komst"

  • profile image comment

    Ik ben benieuwd! Volgens mij is de luchtvaart aan innovatie toe.

    Door sandragyles • geplaatst op 2008-08-21 11:36:43

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...