Reisnieuws

Meer beenruimte: zo regel je het

Gepubliceerd: 10 aug 2010
23

Dat je in het vliegtuig vrijwel altijd te weinig beenruimte hebt, is een gegeven. Maar er zijn wel degelijk manieren om jezelf iets meer ruimte en dus comfort te geven. Acht tips van de redactie en medereizigers om de meeste beenruimte te krijgen.

1. Boek tactisch

Wanneer je samen met een vriend of vriendin een vlucht boekt, boek dan een plaats naast het raam en een plaats bij het gangpad. Zorg ervoor dat er een stoel tussen zit. Vaak worden deze plaatsen namelijk niet geboekt en heb je dus de ruimte. En mocht nu toch deze middelste plek geboekt zijn, dan vraag je toch gewoon of diegene bij het raam of aan het gangpad wil zitten? Dan kun jij tenminste naast je reispartner zitten.

2. Reis je alleen? Ga voor de stoelen achterin!

Reis je alleen en wil je toch een lege stoel naast je? Dan heb je de meeste kans wanneer je een plekje boekt achter in het vliegtuig. Vliegtuigmaatschappijen vullen eerst de voorste stoelen en als laatste pas de achterste. Met een beetje geluk heb je geen persoon naast je en kun je heerlijk je benen strekken... Maar vermijd wel de laatste rij (zie punt 7).

3. Laat je upgraden!

Soms worden niet geboekte Business Class plaatsen op het laatste moment ‘vergeven’ aan Economy-reizigers. Dat moeten we hebben: weinig betalen en luxe vliegen! Maar hoe zorg je ervoor dat de stewardessen jou uitkiezen? Ten eerste zorg ervoor dat je een beetje netjes er uit ziet. Dus geen Hawaii blouse en een korte broek, maar een net t-shirt en lange broek. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je je wens van tevoren kenbaar maakt. Doe dit al bij het inchecken aan de balie, bij de gate bij de grondstewardessen en meld het nogmaals aan de stewardessen in het vliegtuig. Vervolgens is het een kwestie van oogcontact en hopen dat ze jou eruit pikken.

4. Boek vier-op-een-rij

Maak je eigen businessclass! Boek vier stoelen (in economy-class) naast elkaar. Vier stoelen zijn vaak goedkoper dan één plaatsje in de businessclass. Doordat je de beschikking hebt over vier stoelen heb je geen vervelende mensen naast je, kun je vier keer zoveel bagage meenemen en kun je heerlijk languit een dutje doen. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog eens vier keer een maaltijd. Dat wordt smullen!

5. Exit! Ga bij de nooduitgang zitten

Wanneer de keuze is gevallen op een plekje bij de nooduitgang, houd er dan wel rekening mee dat je bij veel vliegtuigmaatschappijen aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo mag je geen kinderen mee aan boord hebben, moet je gezond zijn en - heel belangrijk- in geval van nood moet je kunnen en willen helpen. Ga echter niet tussen twee nooduitgangen in zitten. Daar is de beenruimte en de ligstand namelijk beperkt, omdat je anders de nooduitgang blokkeert.

6. Check bijtijds online in

Je kan natuurlijk ook, als je er op tijd bij bent, je favoriete stoel uitkiezen bij het online inchecken. Vaak kan dit al ver van tevoren. Informeer bij je vliegtuigmaatschappij hoeveel uur je vooruit kan inchecken. Dan is het een kwestie van je alarm aanzetten en uitkiezen maar. Wordt het die stoel op de eerste rij of die ene stoel bij de nooduitgang? Zorg dat je er als de kippen bij bent!

7. Vermijd de laatste rij

Bij het inchecken moet je er rekening mee houden dat de slechtste zitplaatsen zich vaak op de allerlaatste rij bevinden. Deze stoelen hebben namelijk een zeer beperkte of helemaal geen ligstand. Wanneer de persoon voor jou wel zijn stoel achteruit gooit, dan kan het nog wel eens krap worden. Daarnaast is het hier vaak druk, omdat de toiletten en de catering zich hier bevinden - wat trouwens ook voor verschillende niet al te aangename luchtjes kan zorgen. Niet echt ideaal dus…

8. Betaal voor extra ruimte

Onder andere bij de vliegtuigmaatschappijen KLM, ArkeFly en Martinair kun je een comfortabel plekje kopen. Deze plaatsen zijn niet zo duur als de businessclass, maar geven wel extra ruimte. Voor Europese vluchten is de prijs vanaf € 15 en voor intercontinentale vluchten varieert de prijs tussen de € 50 en de € 150. Een plekje in deze comfort zones biedt niet alleen extra ruimte maar ook andere leuke toevoegingen. Je kan rekenen op een gratis drankje, de mogelijkheid om extra bagage mee te nemen en voorrang bij het instappen. Heerlijk toch!


Foto hoofdbeeld door: Madame.furie.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Overzicht verschillende vliegtuigen

Over hele wereld wordt gebruik gemaakt van verschillende passagiersvliegtuigen. En hoewel vliegtuigspotters ongetwijfeld alle ins en outs weten van de vele modellen, kijken de meeste reizigers slechts verward als ze zien in wat voor soort vliegtui...

0
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Top-10 irritaties in vliegtuig

In opperbeste stemming stap je het vliegtuig in, op weg naar misschien wel je droombestemming. Totdat dat kind begint te jengelen, de buurman ellenlange oninteressante verhalen begint te vertellen of je de stoel van je buurman in je nek krijgt. He...

6

Reacties van bezoekers Reageer

traveljunk77

Door: traveljunk77 • Geplaatst op

sorry ik bedoel www.check-in-service.com

jacqdehaij

Door: jacqdehaij • Geplaatst op

Ik heb nog nooit zulke onzinnige dingen gehoord en gelezen.
1. Gewoon boeken de plaatsen b en c of c en d zodat je altijd bij het gangpad zit en een ander niet lastig hoeft te vallen als je er verschillende keren uit moet om naar het toilet te gaan.
3. Die upgrading naar de business class is een fabeltje en je krijgt het nooit voor elkaar als het vliegtuig niet is volgeboekt.
4. Boek 4 op een rij, krankzinng gewoon, wat moet je met 80 kg bagage en 4 maaltijden. Ze zijn toch al niet te eten laat staan dat je er vier voorgeschoteld krijgt. De prijs van vier stoelen zou iets meer zijn als een stoel in de business class, dat lijkt mij een beetje aan de krappe kant wat prijs betreft.
Tot slot: Plaatsen bij de nooduitgang en meer beenruimte worden alleen gegeven aan mensen die een lengte hebben van boven de twee meter en aan mensen met een medische verklaring. Het is mij in de beginjaren 90 wel gelukt om een beenruimte plaats te krijgen maar de laatste jaren niet meer. Als je een vliegtuig treft met de stoelindeling drie - vier - drie op een rij dan zou je kunnen overwegen om een stoel te kiezen boven het nummer 66 want daar wordt het vliegtuig smaller en veranderen de de drie stoelen aan de zijkanten automatisch in twee stoelen.
J. de Haij

carla

Door: carla • Geplaatst op

Beetje meer respect voor de kleine mensen onder ons !!! Niet normaal om ze dwerg of lilliput te noemen !!!!

printil

Door: printil • Geplaatst op

Aan al die lange mensen die hier een oordeel geven over kleine "wurmen" zoals ik....: ik heb ook wel 's bij nooduitgang gezeten en erom gevraagd. Heb fibromyalgie waardoor ik heel snel last van vooral mijn bovenbenen krijg en kramp in benen. Dat woord staat niet op mijn voorhoofd geplakt en zie je ook niet aan me! Niet te snel oordelen dus alsjeblieft.

hennie01

Door: hennie01 • Geplaatst op

Als eerste bij de incheck balie staan om te vragen voor betere stoelen heeft geen nut. Het grootste deel van de passagiers checkt thuis al online in en kan dan nog vaak een andere stoel uitkiezen.
Ik kijk ook meestal of er nog "ruimere" stoelen zijn. Maar dat komt zelden voor. Sommige stoelen met extra beenlengte hebben weer een smallere zit omdat het entertainment systeem of je opklap bordje in de armleuning zijn verwerkt. Kortom, als je echt ruim wil zitten zonder allerlei omwegen, zul je toch een luxere klasse moeten boeken, of een schoonzus als stewardess hebben ( bij United Airlines) die een upgrade regelt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.