Reisnieuws

Foto van de toekomst: 3D

Gepubliceerd: 09 aug 2010
1

De 3D bioscoopfilms en 3D televisies waren al binnen handbereik van de consument. Maar waar je nog altijd afhankelijk was van de grote filmmaatschappijen om je te entertainen, kun je nu zelf aan de slag. Geniet na van je vakantie in je eigen woonkamer en loop nog eens virtueel rond op je droombestemming.

Je vakantiekiekjes vastleggen met een 3D camera. De cameramerken struikelen over elkaar heen om deze nieuwe hype op de markt te brengen. Het laatste paard van stal is Sony, die afgelopen maand een versie 2.0 van de NEX-5 en NEX-3 modellen lanceerde en tevens een firmware update beschikbaar stelde voor de versie 1.0. Versies 2.0 en 1.0 met de firmware update, zijn voorzien van een 3D panorama functie. Wanneer je de sluiterknop indrukt en de camera van links naar rechts beweegt, schiet deze met hoge snelheid een hele serie foto's. Vervolgens zet de camera deze serie afbeeldingen automatisch om tot een panoramafoto in 3D.

Prijs

Dit nieuwe 3D-snufje heeft wel een prijskaartje. Het model NEX-5 kost de € 660. Ook moet je een 3D-televisie hebben om de foto's driedimensionaal te kunnen bekijken. Of de prijs deze leuke techniek waard is? Sony lijkt er in ieder geval van overtuigd dat de consument de 3D camera helemaal ziet zitten.


3D filmen

Fuji was Sony echter al voor en bracht eerder de Fujifilm FinePix Real 3D W1 op de markt. Door gebruik te maken van twee lenzen die twee afbeeldingen schieten, wordt een 3D-effect gerealiseerd. Het vernieuwendste is echter dat je met deze camera naast foto's ook 3D filmpjes kan maken. De foto's en filmpjes zijn te bekijken op 120 hertz televisieschermen met een DVI-aansluiting. Je hebt hier geen 3D-bril voor nodig. De camera van Fuji is met € 412 ook nog eens goedkoper dan de camera van Sony.

Verwisselbare 3D-lens

Ook Panasonic doet mee met de 3D-hype. Het bedrijf heeft de eerste 3D verwisselbare lens voor systeemcamera's gelanceerd. Hierdoor heeft je camera geen speciale structuur voor 3D opnames nodig. Andere voordelen van de lens zijn dat deze foto's maakt zonder ruis of tijdsverschil tussen het linker- en rechterbeeld. Om de beelden die de camera maakt te kunnen bewonderen, moet je echter alsnog in het bezit zijn van een 3D-TV.

Spectaculair

Het is natuurlijk erg spectaculair om, terwijl je weer thuis in de miezerige regen zit, virtueel door een prachtige vakantiebestemming te kunnen wandelen. Al is het 3D, het lijkt toch alsof je weer op het strand van Thailand zit of door New York City dwaalt. En dan te bedenken dat we tien jaar geleden de vakantiefoto's nog gewoon in fotoalbums plakten.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Stappenplan reisfotografie

De komst van digitaal fotograferen heeft vele voordelen met zich meegebracht: meteen je foto kunnen zien, makkelijk je foto's kunnen bewerken achteraf en zelf je foto's kunnen printen. Máár... dan moeten de beelden wel van goede kwaliteit zijn! ...

5
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Beste camera met superzoom

Geen gesleep met lenzen of mislukte foto's omdat de afstand tussen jou en je te fotograferen onderwerp te groot is. Met een camera met superzoom kun je alle kanten op en het kleinste opject goed in beeld krijgen.

3

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Lijkt me heel leuk om eens uit te proberen. Vooral Fuji zie ik wel zitten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.