Reisnieuws

Zo overleef je een vliegtuigcrash

Gepubliceerd: 27 jul 2010
4

Hoewel de kans op een auto-ongeluk vele malen groter is dan een vliegtuigcrash, boezemt het idee dat we uit de lucht kunnen vallen de meesten van ons veel meer angst in. Met deze tien voorzorgsmaatregelen vergroot je de kans om in het ongelukkige geval van een crash levend het vliegtuig uit te wandelen.

Onderzoek van de Federal Aviation Administration in de Verenigde Staten wijst uit dat er meer en meer mensen vliegen en zullen gaan vliegen. Volgens hun voorspellingen zullen er dit jaar één miljard mensen een vliegtuig instappen. Dat is een toename van 53% ten opzichte van 1983. Meer passagiers betekent meer vluchten en dus ook verhoudingsgewijs meer kans op een vliegtuigongeluk. Gelukkig heeft de National Transportation Safety Board in een rapport laten weten dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de kans op overleving te vergroten. Columbus zette een tiental tips voor je op een rij.

1. Trek de juiste kleding aan

Je denkt hier niet zo gauw over na, maar wat je draagt bepaalt wel degelijk je overlevingskans. Zo vatten polyester en andere synthetische stoffen snel vlam. Draag daarom katoen of, als je helemaal brandveilig wilt zijn, wol. Verder is het veiliger om platte, dichte schoenen te dragen in plaats van naaldhakken of sandalen. Zo kun je sneller lopen en zijn je voeten beschermd. Zorg er ook voor dat je je schoenen aan hebt tijdens het opstijgen en de landing.

2. Kies de beste stoel

Stoelen achterin het vliegtuig zijn over het algemeen veiliger. Het voorste deel van een vliegtuig loopt vaak de meeste schade op bij een ongeluk. Mensen die achterin het vliegtuig zitten hebben een kans van 69% om levend uit het vliegtuig te stappen tegenover 59% wanneer je vooraan in het vliegtuig zit. Wil je helemaal veilig zitten? Boek dan de stoel achterin bij de nooduitgang. Je hebt dan wel de verantwoordelijkheid over de de deur van het vliegtuig en dat is een taak die je zeker serieus moet nemen. Als deze stoelen al bezet zijn of als je geen zin hebt om de verantwoordelijkheid te dragen, zorg er dan voor dat je maximaal zeven rijen van een nooduitgang vandaan zit. Op deze manier heb je een goede kans om op tijd uit het vliegtuig te komen en een ongeluk te overleven.

3. Check je omgeving

Wanneer je eenmaal in je stoel zit, is het slim om de omgeving om je heen eens goed te bestuderen. Waar is de dichtstbijzijnde nooduitgang en hoeveel rijen ben je daarvan verwijderd? Zo ben je voorbereid, mochten de lichten op de vloer in een noodsituatie opeens niet werken en je op de tast je weg naar buiten moet vinden.

4. Luister naar de veiligheidsinstructies

Als je vaak hebt gevlogen, heb je snel het idee dat je het veiligheidspraatje wel kunt dromen en dat je de safety card inmiddels uit je hoofd kent. Maar deze kunnen nog wel eens verschillen per model vliegtuig en/of per luchtvaartmaatschappij. Zo worden de vesten niet per definitie onder de stoel opgeborgen. Hoe vaak je ook vliegt, luister altijd naar de veiligheidsinstructie van de stewardess over wat te doen bij een ongeluk en lees altijd de veiligheidsvoorschriften.

5. Ken de regels

Het is erg belangrijk om bepaalde regels op het gebied van veiligheid te weten en ook de reden van die regels te begrijpen. Zo moet je altijd eerst je eigen zuurfstofmaskter opzetten, voordat je het masker bij je kind(eren) op zet. Dit is omdat je in de lucht binnen tien seconden je bewustzijn kunt verliezen en je kind(eren) dan helemaal niet meer kunt helpen. Ook mag je je reddingsvest niet opblazen in het vliegtuig, omdat je daarmee je eigen weg naar buiten en dat van anderen belemmert. Met hakken op de noodglijbaan is ook not done: je zou het luchtkussen maar lek prikken!

6. Houd je gordel om

Hou je riem gedurende de gehele vlucht om. In de auto doe je toch ook niet op een gegeven moment je riem af, omdat je op een relatief veilig stuk weg rijdt? Als je een riem draagt, loop je veel minder kans om tijdens een crash het vliegtuig uitgeslingerd te worden. De eerste drie en de laatste acht minuten van de vlucht zijn het meest cruciaal. Tijdens deze minuten gebeuren minstens 80% van de ongevallen. Trek tijdens het opstijgen en landen de riem dus extra goed strak.

7. Let op je houding tijdens de landing

Het is niet slim om tijdens de landing met gekruiste benen of enkels te zitten. Mocht je een zware landing hebben, dan is de kans groter om je enkels te breken en zo kom je het vliegtuig natuurlijk niet makkelijk uit. Als je een bril draagt, is het in principe veiliger om die tijdens de landing af te doen. Mocht er iets gebeuren, dan vliegt er in ieder geval geen glas in je ogen.

8. Vergeet je spullen

Op het moment van een vliegtuigongeluk moet je vooral niet aan je eigendommen denken. Het meezeulen van je laptop of handbagage kost alleen maar extra tijd en moeite en kan je belemmeren op je weg naar buiten, terwijl de eerste prioriteit toch is om iedereen levend uit het vliegtuig te krijgen.

9. Neem zo snel mogelijk een veilige afstand

Wanneer je na een crash het vliegtuig verlaten hebt, blijf dan niet naast het vliegtuig staan. Na een noodlanding kan er op ieder moment een explosie ontstaan en dan moet je ervoor zorgen dat je je op een veilige afstand van het vliegtuig bevindt.

10. Raak niet in paniek

Het kan zijn dat je door deze tips alleen maar bang(er) bent geworden om te gaan vliegen, maar dat is absoluut niet nodig. Paniek is altijd nog de grootste factor waardoor rampen nog rampzaliger verlopen. Mensen vallen over elkaar heen en jutten elkaar op, waardoor er meer onrust ontstaat. Bovendien zorgt paniek ervoor dat je de belangrijke regels totaal kunt vergeten, waardoor je juist doet wat niet moet. Haal dus diep adem en probeer altijd rustig te blijven. Vliegen is negen van tien keer namelijk alleen maar leuk!Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Airline schrapt reddingsvest

De regionale Canadese luchtvaartmaatschappij Jazz haalt alle reddingsvesten uit zijn vliegtuigen. De maatschappij hoopt zo het gewicht naar beneden te halen om brandstofkosten te besparen.

1
Reisnieuws
De veiligste vliegtuigstoel

De veiligste stoel in een vliegtuig staat voorin aan het gangpad, maximaal vijf rijen van de nooduitgang af. Dat blijkt uit een studie van 105 vliegtuigongelukken.

0
Reisnieuws
Vliegrampen nemen toe

Dinsdag zijn zeker twintig mensen verongelukt toen een Congolees vliegtuig in de stad Goma crashte. Het vliegtuig, een DC-9 van de vliegmaatschappij Hewa Bora, werd vier dagen voorafgaande aan de crash op de zwarte lijst van de EU gezet.

1

Reacties van bezoekers Reageer

Loesdidi

Door: Loesdidi • Geplaatst op

Goede tips!!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Kan toch niet vaak genoeg benadrukt worden.

Jurre

Door: Jurre • Geplaatst op

Tips van stichting open deur?

suzannedenadel

Door: suzannedenadel • Geplaatst op

Gelukkig hebben de vliegtuigen een zuurstofmasker ipv een gasmasker, haha ;-).
Maar goede tips!! Hier heb je zeker wat aan!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.