Reisnieuws

2009: 25 miljoen verloren koffers

Gepubliceerd: 05 jul 2010
0

Het is een ramp voor iedere reiziger. Na een urenlange reis met het vliegtuig wil je snel naar je eindbestemming, maar dan...Je koffer is kwijt!

Het komt niet ontzettend vaak voor dat bagage spoorloos verdwijnt en echt niet meer aankomt, maar die keer dat het gebeurt kan het ook om jouw bagage gaan. Hieronder de feitjes over verloren koffers.

Wereld

Vorig jaar raakten luchtvaartmaatschappijen wereldwijd 25 miljoen koffers kwijt. Dit betekent dat ongeveer één op de honderd passagiers verdrietig naar de voorbijkomende vreemde koffers staarden zonder zich met zijn of haar eigen koffer te kunnen herenigen. Aangezien een vliegtuig al gauw honderd passagiers bevat, is er dus altijd wel iemand de pineut.

Europa

In 2009 raakten gemiddeld elf koffers per duizend passagiers van Europese vluchten verloren. Dit is een verbetering ten opzichte van de veertien koffers per duizend in 2008 en ongeveer gelijk aan het wereldwijde gemiddelde. Bijna de helft van de verloren koffers raakt kwijt tijdens reizen waarop een connectie moet worden gemaakt met een ander vliegtuig. De koffers hebben gemiddeld vijftig minuten nodig om van het ene naar het andere vliegtuig getransporteert te worden. De kans dat er onderweg iets misgaat, is daardoor natuurlijk groter.

Nederland

En hoe staat het met verloren koffers in Nederland? In 2005 deed KLM een extra duit in het zakje met negentien verloren koffers per duizend passagiers. De vliegtuigmaatschappij verloor toen de meeste koffers van alle 27 maatschappijen die ieder jaar gecheckt worden. Luchthaven Schiphol staat ook redelijk hoog op de lijst van vliegvelden waar bagage verloren gaat. Maar dit komt waarschijnlijk doordat 42% van alle passagiers op Schiphol op de luchthaven overstappen op een ander toestel.

Schadevergoeding

Officieel is bagage pas na drie weken verloren; dan kun je een schadevergoeding aanvragen. De vergoeding voor verloren bagage tijdens Europese vluchten is door de Europese Unie vastgelegd in het Verdrag van Montreal. Hierin staat vermeld dat Europese vliegtuigmaatschappijen verplicht zijn om ongeveer € 1.200 uit te keren per passagier. Voor extra vergoedingen en voor veel maatschappijen buiten Europa is een speciale verzekering nodig.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Voorkom stress op reis

Een lange of korte vakantie. Een bijzondere of gewone reis. Of je nou dichtbij huis blijft of een verre reis gaat maken, vakantie kan nog al eens voor wat stress zorgen. Hoe laat ik mijn huis achter? Waar check ik in? Hoe komen we bij het hotel? ...

0
Reisnieuws
Betalen voor extra bagage

De tijd dat extra bagage zonder al te veel problemen werd geaccepteerd door de luchtvaartmaatschappijen lijkt voorbij.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.