Reisnieuws

Couchsurfen: te gast op de bank

Gepubliceerd: 30 jun 2010
9

Trek de wereld rond van bank naar bank bij de lokale bevolking - zonder kosten. Dat is couchsurfen, maar er zit veel meer achter dan alleen maar een gratis slaapplek.


Columbus sprak met Sheila Horstman Maassen (beter bekend als Reisreporter Scubasheila), een doorgewinterde couchsurfer die enthousiast alle ins en outs gaf over deze andere manier van reizen: 'Couchsurfen is fantastisch. Je leert nieuwe mensen kennen, proeft aan andere culturen, belandt sneller op (nog) onbegane plekjes en je wordt altijd gastvrij ontvangen- dat is couchsurfen voor mij. Ik kan iedereen aan raden om het een keer te proberen - je hebt niets te verliezen!'

Goedkoop alternatief

In eerste instantie is CouchSurfing door vier reizigers opgericht als goedkoop alternatief om de wereld rond te reizen. Eén van de vier oprichters kreeg het briljante idee om tijdens een vakantie naar IJsland 1500 studenten in Reykjavik te mailen met de vraag of hij op iemands bank mocht komen pitten. Hij werd enthousiast onthaald en nieuwe vriendschappen werden geboren. Daarmee was de basis voor Couchsurfing gelegd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met verschillende activiteiten en evenementen.

Te gast bij de lokale bevolking

Couchsurfen gaat niet alleen een gratis slaapplek. Het gaat vooral om de mensen áchter de slaapplek: wie zijn ze en wat doen ze? Een gratis slaapplek is daarbij een bonus. Sheila vertelt: 'Couchsurfen gaat om het leren kennen van nieuwe, interessante mensen met een andere komaf. Dit kan zowel dichtbij huis, als op een afgelegen bestemming. Op deze manier krijg je een beter idee van de lokale gewoontes en cultuur dan wanneer je in een hotel of hostel overnacht. Dan kom je toch vooral andere reizigers tegen; ook leuk, maar zo mis je toch nog veel van de cultuur.' Het is ook leuk om zelf gasten te ontvangen. 'Dan hangt er meteen zo'n heerlijke reissfeer in huis.'

Kennismaken

Sheila heeft alleen maar leuke en positieve herinneringen aan couchsurfen overgehouden. ‘Israel in Mackay (Australië) leerde mijn man vuurspuwen, de Texaanse Jana nam ons mee naar een country optreden en Vince uit Brisbane liet ons kennismaken met kangoeroesteak. Bij ons in Nederland leerde de Griekse Gina dat Nederlanders een ooievaar in de tuin zetten als een kindje geboren is. Opvallend was ook dat vrijwel alle couchsurfers in Australië ons opwachtten met een barbecue!’

Verwachtingen

Als je wilt gaan couchsurfen, moet je er ook voor openstaan om met andere couchsurfers in je eigen stad af te spreken. Het is echter niet zo dat je per se zelf ook een bank beschikbaar moet hebben. Als je partner mensen over de vloer niet zo ziet zitten, kun je ook alleen iets gaan drinken of een rondleiding geven. Indien je zelf te gast bent, besef je dan dat je niet in een hotel bent. Toon daarom respect en zet je in voor je gastheer of -vrouw door bijvoorbeeld de afwas te doen, te koken of een klein cadeautje mee te nemen. Een financiële bijdrage vragen of geven is niet de bedoeling; het is zelfs tegen de regels.


Veiligheid

Door een profiel te bekijken, kun je al vaak inschatten met wat voor soort persoon je te maken hebt. Je kunt daar alle referenties, foto's en tekst vinden van die persoon. En bij twijfel mag je verzoeken altijd weigeren! Indien je toch een vervelende gast in huis hebt, ben je altijd vrij om te vragen of hij of zij je huis wil verlaten. En je bent natuurlijk nooit verplicht om met diegene op te trekken, dat bepaal je zelf.

Klaar om te couchsurfen?

Maak dan een profiel aan op Couchsurfing.org. Wacht hier niet mee tot één dag voor vertrek, maar liever een paar maanden eerder. Je kunt namelijk niet verwachten dat je meteen ergens welkom bent. Het wordt zeer gewaardeerd als je van tevoren al actief bezig bent op de site. Duik het forum in, leer de mensen kennen en maak een uitgebreid profiel aan. Leg contact met andere mensen in je stad en leer nieuwe dingen over couchsurfen. Onderschat ook het schrijven van een goed verzoek niet! De concurrentie kan groot zijn, in Nieuw Zeeland zijn er bijvoorbeeld veel reizigers, maar veel minder bewoners. Het is ook van eigen belang om eerlijke referenties te schrijven, om zo een ander te helpen.

Profiel

Om een goede couchsurfer en gastheer/vrouw te worden kun je het beste je profiel zo gedetailleerd en uitgebreid mogelijk invullen. Laat bijvoorbeeld weten dat je tot twaalf uur 's nachts graag op je drumstel oefent, of dat je huisdieren hebt. Zo voorkom je teleurstellingen of irritaties. Foto's zijn ook erg belangrijk, van jezelf, je omgeving, je 'bank' en van jouw couchsurfervaringen. Dan hebben mensen een beter beeld bij wat ze kunnen verwachten.


Couchsurfing is een internationaal non-profit netwerk die reizigers met lokale mensen over heel te wereld in contact brengt. Momenteel zijn er couchsurfers in 238 landen en gebieden actief. Sinds 2004 wordt het netwerk gebruikt door leden die samen komen voor culturele uitwisselingen, vriendschappen en nieuwe ervaringen.

Foto hoofdbeeld: Pakhar Amba
Overige foto's: scubasheila

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Huur een vriend in het buitenland

Het is behoorlijk frustrerend dat alle leuke, hippe en nieuwe plekjes bijna niet in reisgidsen te vinden zijn. Daarom is het handig om op reis een local aan je zijde te hebben die je de ins en outs van een stad laat zien.

0
Reisnieuws
Laat je rondleiden door locals

Een stad leer je vaak pas écht kennen door insidertips van locals. Op de nieuwe website Guided By A Local kun je snel in contact komen met locals die je graag hun échte stad willen laten zien.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Bel jij stijlvol en voordelig?

[Promotie] Als je op vakantie gaat, is een mobiele telefoon heel handig: zo kun je het thuisfront bellen of onderweg snel nog even een hotelletje boeken. En met de meeste telefoons kun je tegenwoordig ook internetten e-mailen. Columbus zocht uit h...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Giberski

Door: Giberski • Geplaatst op

Mijn vriendin en ik zijn net terug van een vakantie in Kopenhagen en hebben gecouchsurfd bij een journaliste die een klein huisje had net buiten het centrum van de stad. Het was heerlijk stil, ze had twee goede matrassen en maakte zelf haar eigen broodjes in de morgen. Dit hebben we wel eens eerder meegemaakt in Noorwegen, en dat is zo heerlijk. We hebben heerlijk gekletst over van alles en nog wat en hadden het gevoel dat we haar al jaren kende. Zelf hebben we ook al een paar jaar mensen over de vloer en nog nooit een negatieve ervaring meegemaakt. Het is een geweldige 'uitvinding'.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Zegt het voort dus!

globeskater

Door: globeskater • Geplaatst op

Ik heb inmiddels al weer een aantal jaar een profiel op Couchsurfing, het is een heerlijke manier om mensen te ontmoeten, in je eigen omgeving maar ook wereldwijd, had in Parijs een instant social life echt super!

DewiS

Door: DewiS • Geplaatst op

Ik wil het deze zomer voor het eerst proberen met een vriendin in Canada! Heb er heel veel zin in. Is iemand eerder in Canada geweest en hebben jullie tips voor couchsurfers rond Montréal?

Saya

Door: Saya • Geplaatst op

Heb één keer ge-CS in Indonesie. Niet van te voren aangemeld via de site of zo maar meegegaan met een jongen die we diezelfde dag hadden leren kennen. t was eigenlijk overmacht, er was vanwege feestelijkheden van oud op nieuw geen betaalbaar kamertje meer te vinden (wij reisden toen zéér low budget). We waren met ons drietjes: mijn man en ik mochten de slaapkamer gebruiken en onze vriend deelde de keukenvloer met de gastheer. Als echte westerlingen was dit een eerste keer vol spanning, een beetje angst wellicht, of het wel allemaal veilig zou blijven. Had voor bescherming in ieder geval 2 stoere mannen aan mijn zijde :-) Bij het opstaan stond de nasi goreng al geurend voor ons klaar, de thee was gezet én opeens waren we een nieuwe vriend én geweldige ervaring rijker.... Andersom hebben wij een aantal dagen een Japanse op bezoek gehad die we hebben rondgeleid door het Limburgse landschap. Voor ons maar ook vóór haar een geweldig leuke tijd!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.