Reisnieuws

Vliegen met huisdieren

Gepubliceerd: 23 jun 2010
0

Het kost vaak een hoop geregel, moeite en tijd om Poekie veilig bij je aan boord te krijgen. Iedereen die wel eens met zijn huisdier heeft gevlogen kan dit beamen. Wil je je beste vriend niet zomaar achterlaten, dan is hier een overzicht voor hoe je de reis met je huisdier het beste kunt aanpakken.

Als je een lange reis gaat maken of gaat verhuizen naar het buitenland, wil je natuurlijk niet je huisdieren achterlaten. Zomaar vliegen met dieren gaat niet; je moet eerst aan een waslijst aan eisen voldoen. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert hierin haar eigen regels. Columbus heeft de werkwijze van de vier grootste airlines van Nederland op een rijtje gezet, evenals de algemene regels.

Algemene regels

Bij een bestemming buiten de Europese Unie is het verstandig om ruim voor vertrek bij de plaatselijke ambassade te informeren naar de regels en vereiste gezondheidsverklaringen voor het invoeren van een huisdier.Kennels in het bagageruim moeten voldoen aan de wettelijke eisen van de IATA. Merken die hier aan voldoen zijn 'Sky' en 'Vari'. Deze zijn te koop in grotere dierenwinkels en op Schiphol.Huisdieren moeten een microchip of tatoeage hebben en een officieel EU-huisdierenpaspoort.Zorg ervoor dat alle documenten in het Engels zijn opgesteld.Het huisdier heeft een geldige, door een erkende dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring nodig. Zorg er voor dat deze minimaal een week voor vertrek is uitgegeven.Een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht. Zorg voor een geldige verklaring waarin dat het dier minstens 21 dagen voor vertrek is ingeënt (komt in het paspoort te staan).Bij de meeste maatschappijen kunnen hulphonden gratis mee aan boord.Het vervoeren van huisdieren is altijd op eigen risico. Bij het inchecken dien je een vrijwaringsbewijs (Form of Indemnity) te ondertekenen.

Voor vertrek

Om stess van je huisdier onderweg te minimaliseren, is het slim om hem in de dagen voor vertrek aan de kennel te laten wennen. Leg er bijvoorbeeld een doekje of trui in met jouw vertrouwde geurtje; dit werkt vaak kalmerend. Drinken en eten geven voor vertrek is uit den boze: veel luchtvaartmaatschappijen raden aan om je huisdier binnen vier uur voor vertrek geen drinken te geven en binnen twaalf uur geen eten. Dit voorkomt vervelende ongelukjes op 10.000 kilometer hoogte!

1. KLM

Alle huisdieren mogen meereizen, mits de ambassade van het land van bestemming het toelaatKLM vervoert uitsluitend dieren die ouder zijn dan tien weken.

In de cabineAlleen kleine katten en honden van maximaal 6 kilo (inclusief kennel) mag je meenemen in de cabineReserveren kan telefonisch gedurende werkdagen, maar minimaal 48 uur van tevorenHet dier dient vervoerd te worden in een harde kennel van maximaal 20 cm. hoog of in een dierentas van maximaal 115 cm.Bedek de bodem met absorberend materiaal voor eventuele uitwerpselen

In het bagageruimJe huisdier en kennel mogen samen maximaal 75 kilo wegenDe kennel moet voldoen aan de wettelijke eisen van de IATAReserveren kan telefonisch gedurende werkdagen, maar minimaal 48 uur van tevorenHet is niet mogelijk om huisdieren te vervoeren op vluchten van KLM Cityhopper met een vluchtduur van 2 uur en meerHet is niet mogelijk om huisdieren te vervoeren op vluchten van KLM Cityhopper tussen 1 november en 31 maart (het bagageruim kan namelijk niet worden verwarmd).

Als vracht
Huisdieren moeten als vracht met Air France-KLM Cargo worden vervoerd als:Het huisdier en de kennel samen meer wegen dan 75 kiloDe kennel is groter dan 247 centimeterWanneer je vliegt naar Australië, Hongkong, Ierland, Verenigde Arabische Emiraten, Kenia, Zuid-Afrika of het Verenigd Koninkrijk

Kosten
Per enkele reisBinnen Europa en naar Algerije, Israël, Libië, Marokko of de Caraïben: € 70Overige bestemmingen: € 200

KLM heeft een handige checklist opgesteld, waarin je simpel en snel kunt controleren of je niets bent vergeten.

Bekijk alle regels van KLM omtrent het vervoeren van huisdieren.

2. Transavia

De luchtvaartmaatschappij vervoert uitsluitend honden en katten die ouder zijn dan drie maandenHuisdieren kunnen vervoerd worden naar alle bestemmingen, uitgezonderd Groot-BrittanniëVoorafgaand aan de boeking dien je je verzoek telefonisch te melden bij Transavia, of bij je reisorganisatie


In de cabineJe huisdier en kennel wegen samen maximaal 5 kiloVóór het boeken dien je eerst telefonisch te controleren of er ruimte is in de cabine. Maak daarna de boeking online en meld je huisdier telefonisch aanVervoer geschiedt in een speciale transporttas of cabine-kennel (maximaal 47 x 30 x 27 cm.)Er kunnen maximaal drie huisdieren per vlucht mee

In het bagageruimVoor het bagageruim geldt geen maximumgewichtDe kennel moet voldoen aan de wettelijke eisen van de IATA (maximaal 102 x 69 x 76 cm)Er kunnen maximaal twee huisdieren per vlucht mee


Kosten
Per enkele reisIn het bagageruim: € 60In de cabine: € 40

Bekijk alle regels van Transavia.

3. Martinair

Martinair heeft vrij weinig informatie op de website beschikbaar over de voorwaarden over reizen met huisdieren. Een medewerker van Martinair verschafte de volgende informatie:


In de cabineEr zijn geen dieren in de cabine toegestaan

In het bagageruimMartinair vervoert uitsluitend honden en katten die meer dan tien weken oud zijnHet huisdier en de kennel wegen samen maximaal 75 kiloDe kennel moet voldoen aan de wettelijke eisen van de IATA (maximaal 102 x 69 x 76 cm)

Kosten
Per enkele reis: € 200

Bekijk alle regels van Martinair.

4. ArkeFly

Arke vervoert uitsluitend honden en katten die meer dan drie maanden oud zijnVoorafgaand aan de boeking dien je het plan om een huisdier te vervoeren aan je reisorganisatie door te geven. Bij boekingen via de website dien je direct telefonisch contact op te nemenHet vervoer van huisdieren is slechts toegestaan op een beperkt aantal vluchten binnen Europa

In de cabineEen huisdier kan alleen in de cabine met toestemming van de piloot, anders gaat het dier in het bagageruim. Bij het inchecken hoor je of het dier mee de cabine in magReserveer een stoel bij het raam en niet op de eerste rijHet huisdier en de kennel wegen samen maximaal 10 kiloJe huisdier dient vervoerd te worden in een (maximaal 50x35x30 cm.)


Kosten
Per enkele reisBagageruim: wordt verrekend met het toegestane aantal kilo'sOverbagage Europese en het Middellandse Zeegebied: € 8 per kiloOverbagage verre reizen: € 12 per kilo

Bekijk alle regels van ArkeFly.Heb je al eerder gevlogen met je huisdier? Laat ons dan weten hoe dat is gegaan en welke tips je hebt!


Foto meisje met hondje: DICKV
Foto KLM Cityhopper: Mathieu Marquer
Foto Martinair: Kok Vermeulen
Foto ArkeFly: Andy Mitchell
Foto Transavia: Lisa Risager

en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
De hyena als huisdier

Als de in Zuid-Afrika wonende fotograaf Pieter Hugo een intrigerende foto ziet en vervolgens een krantenartikel over hetzelfde onderwerp onder ogen krijgt boekt hij gelijk een ticket naar Lagos, Nigeria.

6
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Waarom vliegen ongezond is

Wereldwijd hebben ongeveer vijfhonderd miljoen mensen vliegangst. Deze komt voort uit angst dat het vliegtuig neer zal storten. En dat terwijl er meer ongelukken gebeuren op de weg.

1
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Honden en katten van menu

In delen van Azië is het de gewoonste zaak van de wereld, maar als westerling gruwelen we vaak van het idee dat we een huisdier geserveerd krijgen. Maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn: China haalt honden en katten wellicht van het menu.

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.