Reisnieuws

KLM start met airbaggordels

Gepubliceerd: 16 jun 2010
0

Nadat Columbus in december 2009 meldde dat de airbaggordel voor vliegtuigen aangeraden werd door het Amerikaanse bedrijf AmSafe, is het nu dan eindelijk zover: KLM en Cathay Pacific zijn begonnen met het inbouwen van deze extra veiligheidsmaatregel.

De vliegtuigmaatschappijen Cathay Pacific en Air France-KLM zijn gestart met het inbouwen van airbags in de gordels van hun vliegtuigen. Ze lopen hiermee vooruit op de steeds strenger wordende veiligheidsnormen voor vliegtuigmaatschappijen. De airbag moet de passagier tijdens een crash beter beschermen. De airbag zou de overlevingskans aanzienlijk vergroten.

Regelgeving

De airbag is een oplossing voor de nieuwe regelgeving uit de VS. Deze houdt in dat elke passagier tijdens een klap van zestien maal de zwaartekracht – de 16G regel – bij bewustzijn moet blijven en zelfstandig het vliegtuig moet kunnen verlaten.
Alle Amerikaanse vliegtuigen die vanaf oktober 2009 gebouwd zijn moeten hieraan voldoen. De regel zal vanaf eind 2010 ook in Europa geïntroduceerd worden.

Prijskaartje

De airbaggordel gaat iets minder dan € 1000 per stuk kosten. Dat is in vergelijking met de normale, oude gordel heel erg duur. Deze kost de maatschappijen namelijk maar € 20. Ongetwijfeld zullen deze kosten ook doorberekend worden aan de passagiers.

Bescherming

Beide maatschappijen zijn al begonnen om de gordels in te bouwen in de economy class. Momenteel hebben veel moderne vliegtuigen al een gefixeerde behuizing die de ruimte van de passagier achter je moet beschermen, zelfs al leun je ver naar achteren. Deze stoelen voldoen echter niet aan de 16G regel. Volgens de berekeningen van onderzoekers zouden passagiers ruim 80% van de ongelukken dankzij de airbags overleven.

Lees meer over de airbagriem.
Op Bbc.co.uk staat een overzicht van vliegtuigen die over de airbaggordel beschikken.

en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Languit slapen in vliegtuig

Wie geen zin heeft om als een sardientje in blik te vliegen, maar geen geld heeft voor een stoel in business class, kan vanaf november terecht bij Air New Zealand. De luchtvaartmaatschappij biedt als eerste ter wereld ligbedden aan in economy class.

2
Reisnieuws
Vliegtuigstoel met airbagriem

Daar waar de gemiddelde auto volgestouwd zit met acht airbags, blijven vliegtuigstoelen met hun simpele heupriem hier ver bij achter. Binnenkort komt hier mogelijk verandering in. Het Amerikaanse bedrijf AmSafe promoot airbaggordels voor in het vl...

2
Reisnieuws
Muts met airbag!

Goed op je hoofd letten tijdens wintersport, want bij veel (ernstige) skiongelukken ontstaat ernstig hoofdletsel. Ripcaps heeft een nieuwe oplossing; een muts met ingebouwde airbag!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.