Reisnieuws

Voorkom stress op reis

Gepubliceerd: 22 jun 2010 0
Een lange of korte vakantie. Een bijzondere of gewone reis. Of je nou dichtbij huis blijft of een verre reis gaat maken, vakantie kan nog al eens voor wat stress zorgen. Hoe laat ik mijn huis achter? Waar check ik in? Hoe komen we bij het hotel? Komt mijn bagage wel aan? En ga zo maar door.
Door: Jussi Megens
De reis begint bij velen van ons al verkeerd. We stappen doodmoe de auto in, belanden in de file. De kinderen hebben niet goed geslapen en de voorbereidingen voor de reis zijn gehaast gegaan. Eenmaal aangekomen valt het vreemde voedsel verkeerd en met een beetje pech is het ook nog eens rotweer.

Reizen is lang niet alleen maar ontspannen en genieten van een nieuw land, haar cultuur en natuur en bevolking. Het is vaak ook een gewoonte en voor sommigen zelfs een verplichting om de deur uit te gaan. Om optimaal te kunnen genieten van de reis die je maakt, kun je het beste tijdig een aantal anti-stress maatregelen nemen. Columbus zette een aantal tips op een rij.

1. Vooraf

Begin op tijd met de voorbereidingen. Een plek voor je huisdier kan al maanden van te voren geregeld worden. Doe dit dus ook op tijd. Koop de benodigdheden een paar dagen voor vertrek in. Bespreek daarnaast je vakantieplannen van te voren goed met je medereizigers, zodat je weet wat ieders verwachtingen zijn. Dit voorkomt ruzies op plaats van bestemming. Zorg dat je een paar dagen de tijd hebt om rustig in te pakken en dat je bij vertrek uitgerust bent.

2. To do lijst

Veel mensen maken vooraf een lijst met dingen die ze moeten zien en doen tijdens de reis. Wanneer van deze to do list niet snel genoeg van alles afgestreept kan worden, hebben we het idee dat de reis niet compleet is of zelfs eigenlijk mislukt is. Zorg dat het geen verplichting wordt om elk onderdeel op de lijst af te vinken. Geniet van de dingen die je onderneemt, maar verplicht jezelf tot niets.


3. Routine

Wanneer we niet op reis zijn, houden veel mensen van een strak en georganiseerd dagelijks leven. We gaan daardoor vaak het avontuur aan op reis. Deze onvoorspelbaarheid, actie en onzekerheid zorgen helaas ook weer voor extra stress. En laten we dat nou net niet willen! Om dit te voorkomen kun je kleine routineklusjes erin houden. Niet alles hoeft tot op het uur vastgelegd te worden, maar het kan al behoorlijk rustgevend zijn om bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip te ontbijten en/of te dineren. Zo houd je ook de biologische klok niet voor de gek. Ook dagelijks de krant lezen kan een vertrouwd gevoel geven.

4. Reinheid

Probeer niet van hot naar her te rennen, maar echt te genieten van de nieuwe indrukken in de bijzondere landen die je aandoet. Zodra je weet te ontspannen van de gebeurtenissen, zul je daar extra energie voor terug krijgen.

5. Laat het los

Nederland is een land van afspraken en gehaastheid. In andere landen zul je dat pas echt merken wanneer je lang moet wachten op de serveerster of wanneer de mensen te langzaam lopen en je in de weg staan. Probeer je hieraan over te geven, in plaats van te trachten het oncontroleerbare in de hand te houden. Het loslaten en overgeven aan de cultuur en de gebruiken van een ander land kan aanzienlijk schelen in het gevoel van spanning.


6. Plan, maar overdrijf niet

Het netjes plannen van een reis kan voor veel stressvermindering zorgen. Vooral de eerste en de laatste dagen is het handig het een en ander geregeld te hebben, zoals het vervoer naar hotel of vliegveld. Dit voorkomt gerace naar de gate en andere toestanden waar het zweet van over het lijf gaat lopen. Probeer alleen niet te overdrijven, want overmatig plannen kan juist zorgen voor extra stress omdat je het gemaakte schema wilt aanhouden. Ga daarom op zoek naar de middenweg.

7. Eet gezond

Ongezond eten is nooit goed, maar al helemaal niet wanneer je je in een andere omgeving bevindt. In andere landen is je maag sneller van streek en dat maakt het des te belangrijker gezond te eten. Goed eten kan verstopping en diarree voorkomen. Obstipatie en diarree kunnen juist weer leiden tot stress, wanneer ze je aan bed kluisteren en je je lijstje hierdoor niet afgevinkt krijgt.

8. Mij-tijd

Als je met je partner, vrienden of familie op reis bent is de kans groot dat er soms wat ergernissen zijn. Daarom is het van belang dat je af en toe wat tijd voor jezelf neemt. Tijd om helemaal alleen te zijn met jezelf. Mij-tijd dus. Een moment om je op te laden en na te denken over je gevoelens tijdens de reis en opgedane indrukken te verwerken.

9. Oefenen, oefenen

De beste manier volgens bewegingsdeskundigen om te ontspannen is door te sporten. Het ontspant lichaam en geest en geeft energie. Je slaapt er beter van en doordat de gifstoffen uit het lichaam gaan ben je uiteindelijk zelfs gelukkiger. Er zijn genoeg oefeningen die je onopvallend uit kan voeren en die maar enkele minuten per dag in beslag nemen. Lees ook het artikel over de beste workouts op reis.

10. Ken je lijf

Er is een aantal verschijnselen waardoor je kunt signaleren of stress op de loer ligt. Wees je bewust van hoe je je voelde voor, tijdens en na de reis. En probeer de verschillen te relativeren. Een aantal zaken die duiden op stress zijn verkoudheid, infecties, stemmingswisselingen, haaruitval en huidaandoeningen als eczeem en acne. Maar zoals zoveel kwaaltjes kunnen ook deze een andere oorzaak hebben. Raak dus niet in paniek, maar blijf genieten van al het moois.


Nog vijf extra gouden tips om relaxed op pad te gaan:
Zorg voor een geldig paspoort of identiteitsbewijsZorg voor een goede dekkende zorgverzekeringZorg dat je de juiste inentingen en medicijnen hebt voor de bestemming waar je heengaatZorg voor een goed ingepakte koffer. Neem niet teveel mee. Kijk voor tips op: Meenemen.nlZorg dat je volledig ontspant door ook leuke dingen mee te nemen, zoals een goed boek, muziek en een gezichtsmaskertje. Kijk ook eens bij (natuurlijke) drogisterijen. Zij hebben vaak allerlei zalfjes, maskertjes maar ook kleine apparaatjes ter ontspanning.


Hoofdbeeld door: Petervanderwaal.reisreporter.nl

1e foto door: Christaandegroot.reisreporter.nl En 2e foto door: Bowral.reisreporter.nl

Schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Topblog van de Week: een paradijselijke reis

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuwsgierig hoe dit afloopt en over welk paradijs communitylid neretslok schrijft? Je leest het in zijn blog die verkozen is tot Topblog van de Week. 

'Ik zie in het donker een haai voorbij zwemmen. De pelikaan naast me ziet het ook. Even veert hij op, een visje is nooit te versmaden.' Nieuws...

Wegdromers voor lekkerbekjes

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakken en weten eten op een bijzondere manier vast te leggen. 

Vreemde gerechtjes proeven, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Onze Columbus communityleden hebben de smaak te pakk...

Tsjernobyl op de radar

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Movies & Series te zien is, wordt het Oekraïnse gebied de laatste tijd steeds populairder voor toeristen. Voor al deze media-aandacht waren wij al in Ts...

Al meer dan 30 jaar geleden sloeg in de kerncentrale bij Tsjernobyl het noodlot toe. Door de vijfdelige HBO-serie Chernobyl, die vanaf mei op Ziggo Mo...