Reisnieuws

Special: 10 bijzondere niet-erkende landen

Gepubliceerd: 29 jun 2010
0

Altijd al je eigen land op willen richten? Over de hele wereld hebben vrijheidsstrijders en durfals het heft in eigen handen genomen en hebben hun eigen land geclaimd, een micronatie. De tien leukste 'landen' heeft Columbus voor je op een rij gezet.
Deze mensen - koningen, hertogen, hoogheden en presidenten - hebben land opgeëist en hebben het zelf een micro-etnische identiteit gegeven, compleet met vlaggen, volksliederen, valuta's en postzegels. De resultaten zijn zowel inspirerend als hilarisch, maar gaan soms wel een beetje te ver..

Je kunt niet zomaar een stuk land tot micronatie uitroepen, daar kleven wel wat voorwaarden aan. Het land moet bijvoorbeeld een permanente bevolking, een afgebakend territorium en een functionerende regering hebben. Daarnaast moet je bereid zijn om betrekkingen met andere landen aan te knopen.

1: Užupis (Vilnius, Litouwen)

De bewoners van stadsdeel Užupis van Vilnius in Litouwen hebben 'hun' stad in 1997 uitgeroepen uitgeroepen tot een onafhankelijke staat. Nu wordt de stad gerund door artiesten, creatievelingen en romantici.

Op het centrale plein van Užupis worden bezoekers verwelkomd door een sculptuur van een engel, die de hergeboorte van dit deel van de stad symboliseert.

Bezet door criminelen
Officieel is Užupis een stadsdeel van Vilnius en staat het op de werelderfgoedlijst van de VN. Het is een besloten stadsdeel van ongeveer 59 hectare. Vroeger werd het stadsdeel voornamelijk bewoond door Litouwse Joden. Tijdens de Holocaust echter verdween het grootste gedeelte van de bewoners door een inval van de Sovjets. Daarna ging het bergafwaarts met het stadsdeel: lege huizen werden bezet door criminelen, tuig en prostituees.


Kunstige sfeer
Užupis is inmiddels weer opgekrabbeld en heeft een eigen eigen vlag, president, grondwet en zelfs een leger van twaalf man. Op 1 april vieren de inwoners de semi-serieuze onafhankelijkheid; op die dag worden de grondregels van Užupis nageleefd. De eigen munteenheid komt uit het stof, de gewoonten, verkiezingen worden nageleefd en overal is het feest. In het staatje zijn talloze kunstgalerijen, kunststudio’s en cafés te vinden. Užupis wordt vaak vergeleken met Montmartre in Parijs, maar wel met een eigen sfeer.Rondleiding door Užupis:Foto hoofdbeeld: Josef Grunig
Foto graffiti muur: Kim Apinavuori
Foto graffiti huis: Lee Fenner
Foto Užupis engel: Alistair Young


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Special: Top-10 Gevaarlijkste dieren

Er leven een heleboel dieren op onze aardbol die je liever niet in een tijdens een onbewaakte wandeling tegenkomt. Wat dacht je van de neushoorn, de zwarte weduwe of de hyena? Allemaal dieren die het in hun mars hebben om flink wat slachtoffers te...

3
Reisnieuws
Special: In de voetsporen van...

Honderden afbeeldingen en landkaarten verzamelde Robin Hanbury-Tenison voor zijn boek ‘De zeventig beroemdste reizen aller tijden’, over beroepsreizigers als Christoffel Columbus, Marco Polo, Abel Tasman, maar ook Neil Armstrong. Goed voor een...

1
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Special: Top-10 Wildlife foto´s

Wildlifefoto's. Dat er groot talent schuilt in deze categorie, dat bewezen de Reisreporters al vorig jaar tijdens de Animal Planet Wildlife competitie. Het populaire onderwerp leverde als maandthema april ruim 1200 foto's op en plaatste de redacti...

10

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.