Reisnieuws

Voorkom inbraak tijdens vakantie

Gepubliceerd: 10 jun 2010
2

Voordat je op reis gaat het licht aan laten, de krant op een adres laten bezorgen en de folders weren met een Nee/Nee sticker. Hoewel veel mensen de moeite nemen om hun huis veilig achter te laten, delen ze tegelijkertijd hun vakantieplannen met de hele wereld.

Het heeft niet veel zin om het licht aan laten en de krant stopzetten als je op websites zoals Twitter en Facebook in het publiekelijk vertelt waar je bent. Moderne technieken zoals voicemail, antwoordapparaten, automatische e-mail replies en sociale media maken het toch erg aanlokkelijk om dat wél te doen, wat miljoenen mensen in de wereld ook doen. Lezers kunnen opmaken uit je bericht dat je in ieder geval niet thuis te vinden bent. Als dat geen uitnodiging is voor inbrekers?!

Sociale media

Even twitteren dat je van een mojito geniet op een terrasje, even een foto van dat ene leuke feestje uploaden op Flickr en even kijken waar je vrienden zijn met Foursquare. Sociale media zijn populair en voor veel mensen een van de dagelijkse dingetjes. Voor veel applicaties gebruikt je smartphone GPS en Wi-Fi, om je exacte locatie te bepalen. Dan kunnen niet alleen je vrienden, maar ook de rest van de wereld zien waar je bent en wat je aan het doen bent. Wat natuurlijk weer gevaren met zich meebrengt.

Een adres achterhalen

Een paar maanden geleden plaatste Mathew Honan een schrikbarend artikel over dit fenomeen op Wired. Hij besloot om voor een paar maanden iedere stap online bij te houden en al zijn activiteiten te delen met de wereld. Het resulteerde in rare situaties: zoals een keer dat kennissen de informatie als uitnodiging opvatten en ineens bij hem aanschoven in een een restaurant. Ook stond zijn adres vanuit het niets op Facebook. Daarom begon hij met het testen van social media: want hoe makkelijk is het eigenlijk om achter iemands naam en adres te komen? Een voorbeeld:


'Om te kijken of ik niet gek werd, deed ik een klein experimentje. Op een zonnige zondag, spotte ik een vrouw die een foto nam met een 3G iPhone in het Golden Gate Park. De iPhone zet in iedere geüploade foto's op Flickr of Picasa de geografische gegevens, en op de websites worden deze automatisch geplaatst op een stadskaart. Thuis bekeek ik de Flickr kaart, en bingo - er was een opname van vandaag. Ik bekeek alle foto's van de betreffende gebruiker en stelde vast dat het om dezelfde vrouw ging die ik eerder zag. Nadat ik de instellingen zo veranderde dat ik alleen haar foto's zag op de kaart, zag ik een cluster van foto's op één locatie. Ik klikte ze aan en toen kwamen er interieur foto's naar boven - een slaapkamer, keuken en een smerige huiskamer. Nu weet ik dus waar ze woont.'


Bewust omgaan met online gegevens

Om mensen bewuster te maken van wat ze op internet plaatsen, hebben drie Nederlandse mannen de website Please Rob Me opgezet. De site maakt gebruik van de Twitterapplicatie en laat wereldwijd berichten zie van mensen die verkondigen waar ze zijn. Omdat de makers vinden dat ze hun punt duidelijk hebben gemaakt, zijn de Twitterberichten nu niet meer te zien.


Hoe voorkom je inbraak?


Misschien wel ouderwets, maar deze tips zijn nog lang niet achterhaald:
~ Zet tijdelijk de krant stop.
~ Laat een lichtje aan (gebruik een timer voor energiebesparing).
~ Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus.
~ Sluit alle ramen en deuren.
~ Maak eventueel gebruik van een inbraakalarm.
~ Haal ladders, afvalcontainers of spullen die gestapeld kunnen worden uit de tuin. Zo kunnen inbrekers niet makkelijk hogerop komen.
~ Verstop waardevolle spullen in een kluisje of op niet voor de hand liggende plek.
~ Maak een back-up van belangrijke digitale bestanden, zoals foto's.
~ Breng buren op de hoogte van je afwezigheid en laat ze eventueel de planten verzorgen.


Hier zijn een paar tips waar je misschien nog niet aan hebt gedacht:
~ Zet je GPS-satelliet en draadloze netwerk (Wi-Fi) uit op je smartphone, zodat er niet wordt bijgehouden waar je bent.
~ Maak je vakantieplannen niet bekend via sociale media waar iedereen het kan zien, kies liever voor e-mail.
~ Gebruik geen auto-reply vakantiebericht op je voicemail, antwoordapparaat en e-mail.
~ Schaf een (goedkope) webcam aan die thuis een oogje in zeil houdt. Bij veel camera's zit bewegingsdetector op die je op de hoogte stelt van bewegingen. Ook zijn er meerdere speciale bewegingsdetectie-softwarepakketten verkrijgbaar, zowel gratis als betaald.


Download webcam software
~ HomeWatcher - Gratis
~ ISpy - Gratis te proberen
~ Webcam Monitor - Gratis te proberen

Veel reisplezier!


Foto hoofdbeeld: apprentice4


en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Voorkom diefstal in je hotelkamer

Paspoort en geld in de kluis, ramen dicht en kamerdeur op slot. Logische handelingen die je verricht voordat je het hotel verlaat en de omgeving gaat verkennen. Toch is dit niet voldoende; vaak is het kinderlijk eenvoudig om zonder sleutels een ho...

3
Reisnieuws
Nederland gaat wijs op reis

Afgelopen week gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken het startsein voor de Wijs op Reis-campagne. Dit is een overheidscampagne om de Nederlandse toerist te waarschuwen voor onder andere zakkenrollers en pech op de weg.

0
Reisnieuws
Huisoppasdienst

Met een gerust hart op reis? Dat kan met de oppasservice van het Frankrijk Huis. Sinds dit voorjaar werkt het Frankrijk Huis samen met Residence Care, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het beheren van huizen en het verzorgen van huisdieren op ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

ChantaldeKoning

Door: ChantaldeKoning • Geplaatst op

Wij hebben zelf een installatie bedrijf voor beveiliging en dit is heel herkenbaar. Er zijn echter nog een aantal zaken waar je aan moet denken. Het ene lampje schakelen is leuk maar sinds wanneer zet je 1 lamp in je huis an om dezelfde tijd?? Dus als je verlichting wilt schakelen doe dit dan met een variabele tijdklok en schakel dan ook meerdere lampen. Die ene lamp geeft juist aan dat je er niet bent. Daarnaast is het handig te vragen of iemand je gras maait want na drie weken weet anders iedereen dat je weg bent.
Dan nog een tip over de bagage labels. Veel mensen zetten hun volledige adres op het label en hebben dit zichtbaar. Op luchthavens komt het voor dat mensen het adres lezen en dus weten dat je er voorlopig niet bent. Draai het label dus zo dat je het adres alleen kunt zien als je het kaartje eruit haalt.
Zo zijn er nog veel adviezen maar daar kan ik wel een hele pagina aan wijden.
Succes met een veilige vakantie!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Dan moeten we dus ook maar uitkijken met op RR vertellen waar we heen gaan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.