Reisnieuws

Waarom vliegen ongezond is

Gepubliceerd: 14 jun 2010
1

Wereldwijd hebben ongeveer vijfhonderd miljoen mensen vliegangst. Deze komt voort uit angst dat het vliegtuig neer zal storten. En dat terwijl er meer ongelukken gebeuren op de weg.

Maar het zijn de kleinere risico's tijdens het vliegen die zorgen baren. Vallende bagage, vuil drinkwater aan boord en giftige cabinelucht zijn slechts enkele voorbeelden.

De gevaarlijkste op een rij:


Turbulentie:
Het is niet vreemd dat het vliegtuigpersoneel je vraagt om een gordel te dragen. Turbulentie kan namelijk zorgen voor ernstige verwondingen zoals botbreuken en hoofdletsel.
Heftige turbulentie op een vlucht van Hong Kong naar Perth van Qantas zorgde er vorig jaar voor dat dertien mensen ernstig gewond raakte toen zij een duik maakte van 250 meter.


Vallende bagage:
Overvolle overhead lockers (de bagageschappen boven de stoelen) kunnen voor flinke problemen zorgen. De verwondingen wisselen van snijwonden en kneuzingen tot ernstig letsel. Door vallende bagage raken elk jaar ongeveer 10.000 mensen gewond.

Full-body scan:
De straling van de full-body scan wordt door wetenschappers steeds vaker in verband gebracht met een vergrote kans op huidkanker. In tegenstelling tot andere scanners is de straling van dit apparaat zeer geconcentreerd op de huid en het gebied er net onder. Het risico is bij kinderen zelfs nog groter.

Giftige cabin lucht:
Het overmatig inademen van giftige lucht kan zorgen voor hoofdpijn, ademhalingsproblemen, slaperigheid en neurologische aandoeningen. Een onderzoek in 2009 onder de populairste luchtvaartmaatschappijen wees uit dat zich in de cabine een hoge dosis toxine bevond. Deze toxine is afkomstig van de brandstof.

Gehoorschade:
Pijn, bloeden en zelfs een gescheurd trommelvlies kunnen de gevolgen zijn van de wisselende luchtdruk tijdens een vlucht. Dit probleem doet zich voor wanneer de luchtdruk in het middenoor veel hoger of lager is dan de druk aan de buitenkant ten gevolge van een infectie. En aangezien op vliegvelden de hygiëne vaak ver te zoeken is, is een infectie zo opgelopen.

Verkoudheid:
De kans om in het vliegtuig een verkoudheid op te lopen is honderd maal groter dan in het gewone dagelijkse leven. De droge en gerecyclede cabine lucht, kramp en vermoeidheid dragen hier zeker aan bij en vergroten de kans op infecties. Zo werd in 2008 een vlucht afgebroken na klachten van reizigers over hun maag. Een flink buikvirus bleek rond te zweven in het vliegtuig.

Trombose:
Vliegen geeft een verhoogde kans op trombose. Onderzoekers hebben ontdekt dat vliegen het risico op bloedstollingen in aderen verdrievoudigd. Vooral de benen hebben meer kans op stolling. Zie gerelateerd artikel.

Drinkwater:
Pas op met het drinken van kraanwater in het vliegtuig. Zo is in Australië het water aan boord niet te drinken. Je zult bereid moeten zijn om het water in flesjes te kopen.

Straling:
Overal op aarde worden we blootgesteld aan ioniserende straling. Deze straling is veel groter in de ruimte dan op zeeniveau en bovendien veel intenser. Dit wordt gevaarlijk wanneer je veel in de lucht bent, dus voor vliegend personeel zoals stewardessen en piloten. Voor zwangere vrouwen is geregelde blootstelling aan de straling zeer onverstandig.

Foto door: Hans793.reisreporter.nl

en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Bodyscan mogelijk illegaal

De full bodyscanners die recentelijk ingevoerd zijn op verschillende luchthavens, zijn mogelijk illegaal. De apparaten zouden namelijk discriminatie- en privacywetten overtreden.

0
Reisnieuws
De grootste vlieggeheimen

Stewardess Sally vliegt met een van de beste maatschappijen van de Verenigde Staten en onthult een paar smeuïge geheimen van haar werkgever die angstvallig worden achtergehouden voor de onwetende passagier.

2
Reisnieuws
Reizen: 3x meer kans op trombose

Reizigers hebben maar liefst drie maal zo grote kans op trombose. De vele uren die reizigers zittend doorbrengen in een auto, bus, trein of vliegtuig, vergroot de kans op een bloedprop in een ader.

0

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wel jammer, dat je vanwege de scherpe prijzen water moet kopen in het vliegtuig. Mede omdat het advies is: veel drinken!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.