Reisnieuws

'Mensenrechten' voor zeezoogdieren

Gepubliceerd: 06 jun 2010
0

Walvissen en dolfijnen zijn al jaren bedreigd door de jacht. Om dit probleem definitief uit de wereld te helpen, pleiten experts voor 'mensenrechten' voor zeezoogdieren.

De groep experts die bijeengekomen zijn op een conferentie in Finland vinden dat zeezoogdieren net als de mens rechten moeten krijgen voor hun leven, vrijheid en gezondheid. Volgens hen zijn de dieren even intelligent als mensen en moeten derhalve ook dezelfde rechten en bescherming krijgen. Op deze manier staan zij sterker tegenover de landen die op walvissen jagen. Landen als Japan, Noorwegen en IJsland wuifen het voorstel weg en willen concreet bewijs zien dat de dieren hetzelfde intelligentieniveau hebben. Tot dan eisen zij toestemming voor beperkte jacht op deze zeewezens.

Net zo slim als de mens

Daarom is er een nieuw onderzoek gestart, waaruit is gebleken dat walvissen en dolfijnen wel degelijk net zo intelligent zijn als de mens. Grote zeezoogdieren hebben namelijk het vermogen om met elkaar te communiceren binnen groepen in hun samenlevingen - net zoals de mens dat doet. Ook zijn deze dieren net als wij zelfbewust. Dolfijnen kunnen zichzelf herkennen in een spiegel, wat verder alleen mensen kunnen. Walvissen kunnen met hun sonar andere dieren beschadigen, maar doen dat niet. Daaruit blijkt dat zij een gevoel voor moraal hebben.

Wraakactie

Uit een krantenbericht van de Volkskrant van zondag 6 juni is nog eens bevestigd dat walvissen intelligente dieren zijn. Twee blauwe vinvissen hebben namelijk in het zuiden van de Atlantische oceaan een varende visfabriek al 'schommelend' tot het zinken gebracht. Nog nooit eerder is zo'n handeling waargenomen. Een wraakactie misschien?

Versoepeling jachtrestrictie

Sinds 1986 gelden er strikte regels tegen walvisjacht, toen bleek dat de dieren bijna niet meer in het wild leefden. In de loop van de jaren zijn de aantallen gelukkig weer toegenomen. Daarom vecht de 'Internationale Walvisjacht Commissie' (grote landen die de walvisjacht toestaan) voor een versoepeling op de regels en willen de landen weer legaal gaan jagen.


Foto door: robsreizen.reisreporter.nl

en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
VIDEO: Om van te flipperen!

Dat dolfijnen sociale dieren zijn, die graag in groepen leven en het soms gezellig vinden om met een boot mee te zwemmen, is bekend. Het is sowieso een prachtige ervaring om ze in hun eigen omgeving te kunnen bewonderen, maar deze toeristen hadden...

4
Reisnieuws
Dolfijnenjacht begonnen

Het jachtseizoen op dolfijnen is weer begonnen rond Taiji. Elke september kleuren de baaien rond het Japanse dorpje dieprood van al het vergoten bloed van dolfijnen en kleine walvissen.

1
Reisnieuws
'Zelfmoord' Iraanse dolfijnen

Iran is in de ban van de mysterieuze dood van 152 dolfijnen. Eind september spoelden er al 79 gestreepte dolfijnen aan bij de kust van Jask. Vorige week spoelden er nog eens 73 aan in deze zuidelijke regio van Iran.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.