Reisnieuws

Talen met uitsterven bedreigd

Gepubliceerd: 31 mei 2010
0

Een taal is net een mens. Ze leven, krijgen nakomelingen en sterven weer. Bijna de helft van alle talen ter wereld loopt het gevaar te verdwijnen.

Er zijn er ongeveer 6.800 talen over de hele wereld, waarvan maar een derde ook een geschreven systeem kent. De grootste taal ter wereld is Mandarijn en wordt gesproken door 885 miljoen Chinezen. Op de tweede plek staat Spaans met 332 miljoen sprekers en dan pas komt het Engels met 322 miljoen. Sommige talen hebben zusjes (Nederlands en Duits) en verre achterneven (Nederlands en Russisch).

Gevaar

Bijna de helft – geschat wordt 3000 – van de talen ter wereld loopt het gevaar te verdwijnen. Om te kunnen overleven moet een taal 100.000 gebruikers hebben om blijvend van generatie op generatie te worden doorgegeven. Om je een indruk te geven: ongeveer 4% van alle talen wordt door 97% van de wereldbevolking gesproken. Inmiddels zetten verschillende groepen zich in om het culturele erfgoed te behouden en beschermen.



De meest bedreigde talen op een rij:

Apiaka wordt gesproken door de gelijknamige groep Indianen in het noorden van Mato Grosso in Brazilië. Helaas was dat in 2007 nog maar één persoon.In het noordwesten van Kameroen werd Bikya gesproken. De taal had echter in 1986 zijn laatste spreker en zal inmiddels dus al vergaan zijn. De taal lijkt sterk op Bishou, dat ook al bijna verloren is. In Entre Rios, Argentinië werd Chana gesproken; de laatste spreker werd in 2008 geregistreerd.In Bangkir, Indonesië, spreekt nog één enkele man Dampal. Althans, dat was in 2000.Diahoi (ook wel bekend als Jiahui, Jahoi, Djahui, Diahkoi, Diarroi) werd in 2006 nog door één persoon in het zuidelijk deel van het Braziliaanse Amazonegebied gesproken.Kaixana, een Braziliaanse taal die enkel nog gesproken wordt door een 78-jarige man, die woont in Amazonas.In Centraal-Papoea Nieuw Guinea werd in 2007 nog door één persoon Laua gesproken, een taal die onderdeel is van de Mailuan talengroep.In 1997 werd in het westen van de Verengde Staten de laatste Patwin spreker gesignaleerd, een taal van de native Americans.Pazeh is de taal van een Taiwanese inheemse bevolkingsgroep met dezelfde naam. Mevrouw Pan Jin Yu (95) was in 2008 de enige geregistreerde persoon die het Pazeh nog beheerst.Pemono, een Venezolaanse taal is de dood nabij met nog maar één enkele spreker.

In Nederland staan het Fries en het Limburgs op de rode lijst. Zo wordt Oost-Fries door nog maar zo'n duizend personen gesproken.




Bovenste foto door: Vondel15.reisreporter.nl
en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Rotte haai IJslandse delicatesse

Dat haaienvlees veelvuldig gebruikt wordt in Azië weten de meesten van ons wel. Maar in Europa? Ja, rot haaienvlees is in IJsland een echte delicatesse.

0
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Olifanten herkennen taal

Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.

0
Reisnieuws
Bedreigde dieren eten elkaar op

Wat doe je als beschermer van bedreigde diersoorten als de ene de andere opeet? Met dit dilemma kampen Chinese natuurbeschermers in de Chinese provincie Hebei.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.