Reisnieuws

Bewust reizen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd: 25 mei 2010
3

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel landen en kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Maar om écht een positieve bijdrage te leveren, zul je als reiziger wel zelf een paar aanpassingen moeten doen.

'De klant is koning' voor veel reisorganisaties. Zij wringen zich daarom vaak in allerlei bochten om een glimlach op jouw gezicht te houden. Dat geeft jou dus de kans om een verandering te maken. Als er een stroom van soortgelijke vragen en klachten binnenkomt bij reisorganisaties, kunnen zij niets anders doen dan om deze aan te horen. Na verloop van tijd zullen ze het zo zat zijn, dat ze écht zullen luisteren en beginnen met veranderingen.

De kleine dingen

Door op reis de armoede te zien, het erg te vinden en vervolgens weer naar huis te gaan heeft natuurlijk geen zin. Om een verschil te maken zul je wat moeite moeten doen: voor de hand ligt vrijwilligerswerk, maar het kan ook met kleine, simpele dingen die we vaak over het hoofd zien.


1. Massatoerisme
Hotels en restaurants zijn vaak onderdeel van grote, westerse organisaties. Lokale bedrijfjes lopen daardoor vaak inkomsten van de toeristische sector mis. Wat als gevolg heeft dat zij vaak maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

Hoewel het toerisme voor veel extra banen zorgt, zijn de werkcondities vaak slecht. De lonen zijn veel te laag en er in sommige landen zijn ook veel kinderen aan het werk.

Doen:
~ Kies voor lokale, kleine hotels
~ Koop eten, drinken, activiteiten en souvenirs bij de lokale bevolking
~ Ga niet alleen afdingen voor de sport, tenzij het duidelijk bij de cultuur van het land hoort. Als iets al goedkoop is, koop het dan gewoon. Deze mensen hebben het geld nodig voor hun familie om te overleven.


2. Watertekort
Toerisme brengt voor veel landen een ander probleem met zich mee: een watertekort. Grote zwembaden, douches, gazonnen en golfbanen hebben iedere dag ladingen water nodig. In plaatsen waar er niet veel zoet water is, zoals eilanden en kustplaatsen, ondervinden de lokale inwoners de ellende hiervan.


Doen:
~ Vermijd onnodige lange douches en laat de kraan niet lopen.


3. Sekstoerisme
Sekstoerisme is booming en zorgt voor gigantisch veel problemen. De handel in vrouwen en kinderen is big business in landen als Thailand en Brazilië. Omdat het zo'n winstgevende sector is in arme landen, zal het probleem naar verwachting alleen nog maar groeien.


Doen:
~ Zie je een andere hotelgast met een prostituee? Licht dan de hotelbaas in. Nee, hiermee steek je je neus niet in andermans zaken. Op deze manier kun je een verschil maken. Hoe vaker hotels met dit probleem worden geconfronteerd, des te waarschijnlijker is dat er verandering in zal komen. Hoteleigenaren accepteren wat de meerderheid van hun gasten accepteert.


4. Verdovende middelen
Er is zit een reden achter waarom veel lokale mensen toeristen niet mogen en veronderstellen dat ze gewelddadig, onbeleefd en oneerbiedig zijn. Waarom zouden ze toeristen ooit willen toelaten, als dat beeld continue wordt bevestigd door toeristen die onder invloed zijn van drank en drugs?


Doen:
~ Maak een goede indruk. Wat wij normaal vinden, kan ergens anders niet geaccepteerd zijn. Verdiep je in de normen en waarden van de lokale cultuur en neem deze in acht.

Wat kun je nog meer doen?


Voordat je weg gaat


1.Als je met een reisorganisatie reist:
~ Vraag naar de werkomstandigheden van de medewerkers in het hotel waar je wilt overnachten.
~ Vraag hoe het hotel omgaat met de omgeving. Is er een riool? En hoe wordt afval verwerkt?
~ Hoe wordt mensenhandel en kinderprostitutie tegengegaan op de bestemming?


2. Algemeen:
Lees over het land en de cultuur voor jouw bestemming, zodat je bewust bent van de problemen in het land en hoe je je hoort te gedragen om een goede indruk te maken als toerist.


3. Bedreigde diersoorten
Koop geen spullen van bedreigde diersoorten, zoals ivoor, haaientanden en koraal. Hoe ik een kwestie van vraag en aanbod. Verkopers bieden alleen spullen aan die mensen willen kopen. Loop er voorbij en draag niet bij aan illegaal doden van dieren en de uitputting van de natuur.


Heb je zelf nog tips of suggesties over hoe je bewuster kunt reizen? Deel ze dan hieronder!


Foto hoofdbeeld: esthers.reisreporter.nl
Foto kinderarbeid: Wolter.reisreporter.nl
Foto water halen: Jelle51.reisreporter.nl
Foto sekstoerisme: PeterenIngrid.reisreporter.nl
Foto dronken man: Joop_Zand.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Laat je rondleiden door locals

Een stad leer je vaak pas écht kennen door insidertips van locals. Op de nieuwe website Guided By A Local kun je snel in contact komen met locals die je graag hun échte stad willen laten zien.

0
Reisnieuws
How rude! 10 etiquette-tips

Natuurlijk weet je dat elk land zijn gewoonten en gebruiken heeft. Maar zelfs als goed ingelezen reiziger maak je soms onbewust fouten. Weet jij bijvoorbeeld in welk land het hoogst onbeleefd is om te lachen?

9
Reisnieuws
Nul Rupies: anti-omkoop biljet

Een Indiase hoogleraar meent de oplossing voor smeergeld te hebben gevonden: het ‘nul-roepie biljet’. De reden van het succes van het biljet? Schaamte.

1

Reacties van bezoekers Reageer

MathuBloom

Door: MathuBloom • Geplaatst op

Ga liften en kamperen. Zeker weten dat je voetafdruk zo goed als groen zal zijn. Als je dan ook nog eens je bordje helemaal op eet elke avond ben je helemaal goed bezig. En alleen maar iets nieuws kopen als je het ECHT nodig hebt he, niet omdat het een nieuw modelletje is of zo.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Zoek in Nederland contact met lokale organisaties en vraag wat zij kunnen gebruiken. Handdoeken, luiers, etc.
In je tas is daar vast ruimte voor. Je weet dat je spullen goed terechtkomen!

StephanieC

Door: StephanieC • Geplaatst op

Tegenwoordig is voluntourism heel erg populair. Je kiest voor jezelf en voor de mensen die het nodig hebben. Plus je ziet dingen en komt dingen over het land/bevolking te weten die de normale toerist niet zal weten... TIP! :-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.