Reisnieuws

Boeing vs. Airbus: wat is veiliger?

Gepubliceerd: 17 mei 2010
3

De crash in Tripoli op 12 mei brengt veel vragen met zich mee over de veiligheid van vliegtoestellen. Hoe veilig is de Airbus 330, het toestel waarmee Afriqiyah Airways vloog, eigenlijk? En hoe zit het met de Boeing 737 van Turkish Airlines die ruim een jaar geleden neerstortte in een weiland bij Schiphol?

Boeing heeft het aantal incidenten tussen 1985 en 2008 onderzocht en in het rapport de Statistical summary of commercial jet airplane accidents 2008 in kaart gebracht. Van de 236 miljoen vluchten die Boeing volbracht waren er 221 vluchten waarbij één of meer doden vielen. Gemiddeld is dat dus één fatale vlucht op ruim 1 miljoen vluchten.

In dezelfde periode maakte Airbus ruim 59 miljoen vluchten. Daarvan bereikten 23 vluchten hun eindbestemming niet. Dat is gemiddeld één fatale vlucht met één of meer doden op bijna 2.6 miljoen vluchten.

Airbus is veiliger

De toestellen van Airbus zijn dus veiliger en betrouwbaarder dan die van Boeing, al is de kans bij beide toestellen dat je neerstort nietig te noemen. De enige aanwijsbare reden op dit moment voor het verschil tussen Boeing en Airbus is de ouderdom van de vloten; de Airbustoestellen zijn gemiddeld jonger dan de toestellen van Boeing.


Bron: de Volkskrant

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Crash: 70 Nederlandse doden

Bij de crash van het toestel van Afriqiyah Airways in de Libische hoofdstad Tripoli zijn 70 Nederlanders om het leven gekomen. Dit meldde premier Balkenende vanmiddag in een persconferentie. Enige overlevende van het ongeluk is een 9-jarig Nederla...

0
Reisnieuws
Door: Luc Bierman
Proefvlucht nieuwe Boeing

De nieuwe Boeing 787 heeft gisteren een succesvolle eerste testvlucht gemaakt. Het toestel met de bijnaam ‘Dreamliner’ steeg in Seattle op en bleef drie uur in de lucht.

1
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Vliegtuig crasht bij Schiphol

Vanochtend is op luchthaven Schiphol een Boeing 737 met 127 passagiers en 7 bemanningsleden neergestort. Hierbij zijn negen doden en vijftig gewonden gevallen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

matthijsbeer

Door: matthijsbeer • Geplaatst op

Boeing produceert al veel langer vliegtuigen dan airbus. Hierdoor is het aandeel oude toestellen dat bij slecht georganiseerde maatschappijen vliegt in Afrika, Zuid-Oost Azië en Latijns Amerika een stuk groter.
Doordat deze maatschappijen veel vaker bij ongelukken betrokken zijn, vertekend dit de onderzoeksresultaten zoals hierboven beschreven.

Het crash-percentage van toestellen die de afgelopen 10 jaar geproduceerd zijn, is bij Airbus en Boeing nagenoeg gelijk.

Webmaster Saphira

Door: Webmaster Saphira • Geplaatst op

@ahof: dank, er was hier sprake van een tikfout. We hebben het hersteld.

ahof

Door: ahof • Geplaatst op

Het artikel van Columbus geeft 29 miljoen vluchten weer voor airbus. De redacteur heeft de rekensom zelf vast niet nagerekend. Het artikel op de volkskrant website geeft het juiste aantal: 59 miljoen vluchten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.