Reisnieuws

India sluit tijgerreservaten

Gepubliceerd: 03 mei 2010 1
Wie leeuwen wil zien, gaat naar Afrika en voor tijgers moet je in India zijn. Tot nu toe tenminste, want News.com.au meldt dat het Indiase Ministerie van Milieu in 37 tijgerreservaten een einde aan het toerisme maakt.
Volgens de Australische website is de regering in samenwerking met de National Tiger Conservation Authority van plan de reservaten ontoegankelijk te maken voor bezoekers. Mensen die in de reservaten leven, zullen moeten verhuizen naar gebieden die minder beschermd zijn.

Groeiende toeristenindustrie

Hoewel de jacht op de dieren - die met name hoog op de verlanglijst staan van Chinese apotheken - nog steeds de grootste bedreiging vormt voor het voortbestaan van de tijger, vormt de aldoor groeiende toeristenindustrie tevens een groeiend gevaar. Toeristen op olifanten en in auto’s vernielen het jachtgebied van de Bengaalse tijger en verjagen zijn prooien. Hotels in de reservaten verhinderen bovendien het migreren van tijgers. Omdat de Indiase parken relatief klein zijn - in vergelijking met de enorme reservaten in Afrika - is het sneller druk. Daarbij wordt er weinig aan beveiliging gedaan.

Tijgerjacht

Zo’n honderd jaar geleden, tijdens het Raj-tijdperk, leefden er naar schatting rond de 40.000 tijgers in het wild in India. In deze tijd was de jacht op de dieren een sport voor Britse kolonisten en Indiase hoogwaardigheidsbekleders. Inmiddels zou het aantal tijgers rond de 800 schommelen, alweer duizenden minder dan begin deze eeuw geschat werd. Toen hadden experts het nog over 3500 wilde tijgers. In Corbett National Park, één van India’s populairste natuurreservaten, stierven in de afgelopen twee maanden minstens vier van de dieren.

Tijgerdichtheid

Opvallend genoeg kwam er juist dit weekend ook heel positief tijgernieuws uit India: zoölogen maakten bekend dat het Kaziranga National Park met 32,64 tijgers per honderd vierkante kilometer de grootste tijgerdichtheid ter wereld heeft. Volgens medewerkers van het park gedijen tijgers hier zo goed door het grote aanbod aan smakelijke hapjes als herten en buffels. Als nummer twee op de wereld wordt Corbett National Park genoemd, met 19,6 tijgers per honderd vierkante kilometer.

Tijgerpenis

Schadelijk of niet, toerisme vormt sowieso niet de grootste bedreiging voor de tijgers: de meeste dieren sneuvelen nog steeds door stropers, die lichaamsdelen doorverkopen aan de traditionele Chinese geneeskunde. Een tijgerpenis zou bijvoorbeeld werken tegen impotentie.


Foto: Nora.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "India sluit tijgerreservaten"

  • profile image comment

    Hoe graag ik net als Els de 'Stephen Mills Doctrine' zou willen aanhangen dat toerisme als inkomstenbron zou moeten helpen aan het beschermen van de tijger, ben ik toch bang dat dit bericht een belangrijk probleem aanstipt. Niet alle toeristen zijn Elsjes of Kareltjes & Carinaatjes die bereid zijn om tijd en geld te investeren in meerdere safari's genietend van al het moois wat er nog meer te zien is. Uit gesprekken met gidsen en uit eigen observatie blijkt er enorme druk te bestaan vanuit de 'gewone' toerist die 'even een dagje tijgers komt kijken'. Kakelend en schreeuwend in hun jeepje scheurend door het bos: "Hahaha, dat is geen sambarhert, gewoon een Indiër die in het bos staat te blaffen", en dan boos worden dat je niks gezien hebt. Helaas bezwijken veel gidsen en touroperators aan deze druk en wordt het belang van het dier opzij gezet om maar te scoren.

    Door doppie • geplaatst op 2010-05-03 21:24:46

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...