Reisnieuws

Vier Koninginnedag internationaal

Gepubliceerd: 30 apr 2010
0

Op 30 april viert bijna heel Nederland de geboortedag van voormalig koningin Juliana, oftewel Koninginnedag. Maar al die Nederlanders in het buitenland dan?

De straten in Nederland worden versierd en we gaan massaal op de stoep zitten om onze inboedel en garderobe te verkopen op de vrijmarkt. Onder toeristen is Koninginnedag één van de belangrijkste redenen om onze hoofdstad te bezoeken, maar geëmigreerde Nederlanders op Koninginnedag moeten het zonder oranje feestgedruis doen. Of niet?

Dat het oranjegevoel flink ingebakken zit in ons systeem, blijkt wel uit de verschillende Koninginnedagfeesten die wereldwijd door expats worden georganiseerd. Zo halen ze thuis voor een dag toch naar de tropen. Columbus zette een aantal feesten op een rij. Mocht je dus volgend jaar liever onder een palmboom de verjaardag van Juliana vieren, dan weet je waar je naartoe moet gaan!

Oranjebal in Dubai

Het evenement voor alle Nederlandse expats in Dubai. Om alcohol te mogen serveren aan alle feestvierders, moet een vergunning aangevraagd worden. In het Islamitische land is alcoholconsumptie namelijk doorgaans niet toegestaan. Onder het genot van Hollandse muziek, bitterballen, haring en een lekker biertje wordt de verjaardag van de koningin gevierd.

Traditionele vrijmarkt en feest in Portugal

Op de Nederlandstalige school 'NTC de Olijftak' in Alentejo in Portugal vieren onze landgenoten elk jaar Koninginnedag met spelletjes voor de kinderen: blikgooien, voetballen en sjoelen. Er wordt een fietswedstrijd georganiseerd en natuurlijk is het feest niet compleet zonder een vrijmarkt. Dit jaar vinden de festiviteiten plaats op het strand van Villa Nova de Milfonte, waar ook voor de ouders genoeg te doen is.

ABC

Op de ABC eilanden wordt gewoon gevierd dat de vorstin jarig is.

Al zijn er heel wat horecagelegenheden op Aruba, de Nederlandse feesten lijken de Arubanen weinig te boeien. Er maar twee cafés die aankondigen iets met Koninginnedag te doen. The Plaza en Rembrandt hebben beiden een rommelmarkt en zullen zowel Koninginnenacht als Koninginnedag feestelijk vieren.

In het oudste dorp van Bonaire vinden tal van festiviteiten en folkloristische activiteiten plaats. Overal klinkt muziek, er worden traditionele hapjes en drankjes opgediend en het traditioneel Antliliaanse Polar-bier vloeit rijkelijk.

Lekker Nederlands met een Caribisch tintje vind je in Punda, de grootste wijk van de hoofdstad van Curaçao. Dutch Cream, hét evenementenbureau van Curaçao organiseert al jaren allerlei evenementen voor omwonenden. De straatvoetbalkampioenschappen en Koninginnedag zijn daarvan de bekendste. Een tent met muziek en DJ vermaakt iedereen die maar feesten wil.

Su d'oranje

Onder de naam Su d'Oranje wordt in Paramaribo in Suriname voor stagiaires, toeristen en nieuwsgierige Surinamers een echt Hollands feestje georganiseerd. Het hedendaagse straatbeeld van de stad is gekleurd door alle stagiaires en Nederlanders die onvergetelijke ervaringen opdoen tijdens hun verblijf in Paramaribo. Speciaal voor hen is er een echt Hollands feest met vrijmarkt op Koninginnedag.

Parade op St. Maarten

Om half één komt de Carnivals parade (zoals ze daar zo mooi zeggen) langs het grote zoutmeer van Philipsburg op St. Maarten. Reken op een aanstekelijke grote extravagante houseparty tijdens het Nederlandse oranjefestijn. Zeer bewust is voor deze dag gekozen; carnaval wordt namelijk in februari op Curaçao gevierd en in augustus op Antigua. Door het feest in april op St. Maarten te vieren, is er weinig concurrentie van omliggende eilanden en hoopt het eiland meer toeristen te kunnen lokken naar het kleurrijke evenement.

Dutch Festival

Op het Federatieplein in Melbourne, Australië is jaarlijks het Dutch Festival, oftewel Hollands feest inclusief Hollandse kinderliedjes, sjoelbakken, tulpen, kroketten en klompen.
Het thema dit jaar is - hoe kan het ook anders met het WK in aantocht - voetbal.

In de tuin

Op uitnodiging van de Consul-generaal is een enkeling in Vancouver, Canada uitgenodigd om downtown in de tuin van de generaal een glas oranjebitter te heffen. Reken op een feest met bitterballen met mosterd en Heineken.

fietsen in Spanje

Zij het niet op dezelfde dag, maar enkele dagen later, ook in Madrid wordt met een fietstocht en vrijmarkt Koninginnedag gevierd. Deelnemers van de fietstochten zijn studenten, kinderen en fietsliefhebbers. De stands met Nederlandse hapjes maken het Hollandse gevoel compleet.

[i]Afbeelding: [url="http://www.columbusmagazine.nl/reisreporter/ycornelissen/home.html"]ycornelissen.reisreporter.nl[/i][/url]

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Steun Annettoz in de Mongol Rally

Van Europa naar Mongolie, in een krakkemikkig voertuig. Dat kan niets anders zijn dan de Mongol Rally. Sommige mensen gruwelen bij zo'n uitdaging, maar niet Reisreporter Annettoz. Deze zomer gaat zij de uitdaging aan.

2
Reisnieuws
Paastradities wereldwijd

In Nederland is Pasen toch vooral het feest van chocolade-eitjes, een uitgebreid paasontbijt en paasvuren. Maar ben je deze paasdagen in het buitenland, vergeet dan niet kennis te maken met de lokale paastradities en -rituelen. Ze zijn soms verras...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.